Sunt convinsă că și vouă vă displac pereții goi, reci și impersonali și căutați soluții de a-i decora și pune în valoare. Un perete de accent poate deveni punctul de atracție al unei camere. M-am gândit să vă ofer câteve soluții practice de a crea un perete de accent acasă și de a face decorul mai captivant.
Există multe modalități de a crea un perete de accent într-o încăpere, iar aici mă refer la tipul materialelor utilizate: finisaje (vopsea lavabilă, vopsea decorativă, plăci ceramice decorative, tapet și fototapet), elemente de decor (panouri de lemn, panouri tapițate, profile decorative, panouri 3D decorative) sau decorațiuni de perete (tablouri, rame foto, oglinzi, plante decorative, materiale textile, obiecte personale etc.).
Cum să creăm un perete de accent în living
Soluțiile sunt variate, însă aș vrea să precizez că pentru a crea un perete de accent în living trebuie să aveți în vedere stilul de amenajare a acestei camere, cromatica, cu alte cuvinte să țineți cont de imaginea de ansamblu a decorului. Într-un living clasic, vintage sau cu o notă romantică, puteți crea un perete de accent folosind un tapet simplu pentru a acoperi peretele din spatele canapelei sau partial peretele pe care este montat televizorul. Tapetul este disponibil pe piață într-o varietate de modele, texturi și culori. Prin urmare, tapetul vă oferă posibilitatea nu doar de a crea un perete de accent, ci și de a sublinia stilul decorativ ales: modern, clasic, exotic, romantic etc. În plus, dacă este aplicat corect şi întreţinut în mod corespunzător, acest tip de finisaj are o durată mare de viaţă, nu se decolorează ușor și nu degajă miros.
O altă variantă ar fi să optați pentru tapet lincustra, mai ales dacă doriți să creați o amenajare nobilă, în stilul locuințelor scumpe, boeme. Tapetul lincustra este acel tapet cu model în relief care arată ca un stuc și oferă un aspect de lux. Acest tip de tapet se folosește îndeosebi în interioarele clasice, neoclasice, clasice contemporane, dar, în funcție de imprimeu, poate fi integrat la fel de bine și în locuințe moderne.
Într-un living contemporan sau modern, cu aspect fresh, puteți foarte ușor să creați un perete de accent acoperindu-l cu fototapet cu model floral, abstract, în funcție de tema de amenajare pe care ați ales-o. Fototapetul este un finisaj în trend, disponibil la prețuri accesibile și ușor de aplicat. În general, fototapetul este realizat pe suport de hârtie, iar cel de bună calitate este lavabil şi rezistent la decolorare. Montajul nu necesită personal specializat, ceea ce înseamnă că-l puteți aplica fără probleme, urmărind instrucţiunile de pe ambalaj.
Peretele de accent poate fi oricare perete din living: cel din spatele canapelei, peretele pe care este montat televizorul sau cel vis a vis de fereastră. Important este să știți ce zonă a livingului doriți să evidențiați. De exemplu, dacă vreți ca cea mai atrăgătoare zonă a livingului să fie cea de TV, atunci puteți crea un perete de accent interesant folosind unul dintre următoarele materiale: vopsea decorativă, plăci decorative, panouri din lemn etc. Dimpotrivă, dacă doriți să scoateți în evidență un perete mai mic prin intermediul culorilor, puteți crea jocuri geometrice zugrăvind acest perete cu vopsea în 2 sau 3 culori. O opțiune cu mare impact vizual și decorativ constă în acoperirea peretelui cu panouri decorative 3D. Este o soluție modernă, interesantă și ușor de pus în practică.
Cum să creăm un perete de accent în dormitor
Cu mici excepții, într-un spațiu ca dormitorul, peretele de accent poate fi cel din spatele patului sau cel opus patului. În ceea ce privește peretele din spatele patului, vă recomand să încercați evidențierea acestuia cu ajutorul panourilor tapițate mai ales că se pretează atât amenajărilor clasice, cât și celor moderne. Aveți posibilitatea de a folosi un panou mai mic, care să joace și rolul de tăblie a patului, sau unul care să acopere întreg peretele din spatele patului. Pe lângă efectul decorativ, luați în calcul și alte avantaje: asigură un finisaj moale pereților, oferă o bună izolație termică și acustică, protejează peretele de deteriorări. Un panou decorativ tapițat poate fi montat cu adeziv, arici sau spumă de montaj. Textura catifelată, efectul 3D și varietatea culorilor (monocromatice sau combinații de mai multe culori) fac din panourile tapițate una dintre cele mai atrăgătoare opțiuni de decorare a pereților, la ora actuală numărându-se și printre cele mai căutate și utilizate.
Cum să creăm un perete de accent în dining
În majoritatea apartamentelor din blocurile noi diningul este amenajat de regulă pe suprafața livingului, împreună compunând zona de zi de tip open-space. Dacă vă întrebați cum puteți crea un perete de accent în zona de dining, vă propun câteva soluții captivante și ușor de implementat. Una dintre acestea constă în achiziționarea unui tablou supradimensionat cu model abstract și în culori care să regăsesc în ambient. Astfel, creați corespondențe cromatice interesante, care vor atrage imediat atenția și admirația musafirilor.
Cum să creăm un perete de accent în spații mici: bucătărie, baie, holuri
Peretele de accent în bucătărie
Suprafețele mici ale camerelor nu ar trebui văzute ca un impediment în amenajare, ci ca o provocare. Bucătăria, baia și holurile se numără printre cele mai mici încăperi ale unei locuințe, însă acest lucru nu ar trebui să vă dezarmeze. Într-o bucătărie mică și îngustă, în care pătrunde putină lumină naturală, sugerez renunțarea la finisajele în culori închise, cu modele încărcate. Dacă doriți să creați un perete de accent, cel mai potrivit ar fi cel vis-a-vis de peretele pe care e montată mobila. Pe acest perete puteți monta un panou decorativ ce imită lemnul care să servească și de suport pentru fixarea mesei. Un asftel de ansamblu (panou, masă și scaune în ton) poate fi realizat pe comandă și prin urmare adaptat la specificul și cromatica spațiului.
O altă modalitate de a crea un perete de accent în bucătărie este de a zugrăvi peretele respectiv cu vopsea cu efect de tablă de scris. Puteți scrie rețetele preferate pe acest perete sau să lăsați mesaje ludice copiilor. Un perete de accent de acest tip se integrează excelent într-o bucătărie modernă sau în stil scandinav și se pretează îndeosebi familiilor tinere, nonconformiste, cu copii.
Chiar dacă bucătăria este un spațiu umed, nu ocoliți finisajele precum tapetul sau fototapetul, deoarece există modele speciale pentru încăperile predispuse la umezeală. Dacă soluțiile de mai sus nu sunt pe gustul vostru, vă recomand să luați în considerare acoperirea unui perete cu tapet sau fototapet lavabil și rezistent la umezeală pentru a-l scoate în evidență. De exemplu, tapetul din vinil rezistă la murdărie şi poate fi utilizat şi în spaţii umede precum baia și bucătăria.
Cum să creăm un perete de accent în baie
Cu siguranță ați văzut pe Internet imagini cu băi care v-au atras atenția și fascinat. Secretul unei băi frumoase constă în acea combinație de elemente decorative care îi oferă șarm și personalitate. Crearea unui perete de accent reprezintă una dintre modalităție prin care puteți înfrumuseța semnificativ aspectul acestei încăperi. O opțiune constă în finisarea unuia dintre pereții băii cu plăci ceramice care imită lemnul. Acest perete poate fi cel din spatele căzii sau lateral. Dacă montați pe acest perete un tablou cu plante decorative (mușchi, licheni) și un suport elegant pentru expunerea produselor de îngrijire, obțineți un perete de accent care scoate baia din anonimat.
Chiar și pentru cele mai mici băi există soluții nebănuite de a crea un perete de accent, iar aici mă refer la materiale de finisaj precum plăci ceramice decorative (unele pot imita foarte bine marmura, textura pietrelor), mozaic din sticlă, tapet pentru spații umede, vopsea decorativă cu textură în relief, panouri din sticlă colorate și/sau imprimate (o alternativă modernă la obișnuitele plăci de faianță). De exemplu, într-o baie foarte mică dotată cu cabină de duș, puteți crea ușor un perete de accent acoperind peretele din fundal cu sticlă decorativă securizată cu modele imprimate și cu tema apă (cascadă, curgerea unui râu, marea etc.).
Cum să creăm un perete de accent în hol
Holul oferă primul contact al vizitatorului cu locuința voastră, prin urmare produce prima impresie. Vă recomand să nu neglijați amenajarea holului de la intrare, mai ales că puteți să îl puneți în valoare cu un buget mic. Aici, puteți crea un perete de accent montând un panou decorativ tapițat pe mijlocul peretelui. Un astfel de element decorativ încălzește spațiul și-l face mai prietenos. De asemenea, puteți decora peretele cu pricina cu ajutorul oglinzilor (la set) sau să fiți creativi și să combinați diverse obiecte: decorațiuni, fotografii, polițe pe care să expuneți articole de îmbrăcăminte.
Soluții ultra rapide de a crea un perete de accent acasă
Dacă mizați pe soluţii ultrarapide, vă lansez câteva propuneri: ceasuri de perete supradimensionate aranjate strategic, decoraţiuni în formă de păsări, insecte, flori care se vând la set, stickere, tablouri expuse aparent dezordonat etc. Stickerele reprezintă o variantă comodă şi economică de a decora un perete și de a-l transforma într-un punct de atracție. Datorită foliei de transfer, se aplică uşor, implică deranj minim şi un buget mic. Cu ajutorul lor, puteți transforma radical un perete monoton pentru care nu aveți alte soluții sau nu aveți un buget consistent. Aceste soluții se potrivesc în camerele de tineret, în cele de lucru (birou) și în camerele de copii.
Sursă poze: Pinterest