Cum să amenajați o bucătărie ergonomică

by

Adevăratele gospodine își iubesc bucătăria. Doar este locul unde își testează propriile idei sau unde prin gust și aromă cele mai speciale rețete din cărțile lui James Oliver. Iar pentru o asemenea pasiune este nevoie de o bucătărie pe măsură. Stilul, designul și culorile pe care le alegeți pentru bucătărie sunt importante din punct de vedere vizual, ca sa vă bucurați de o atmosferă primitoare, însă dacă gătiți frecvent, cel mai important aspect în amenajarea bucătăriei o reprezintă ergonomia, de care depinde ușurința și confortul cu care vă veți desfășura activitățile în acest spațiu.

În rândurile următoare doresc să vă dezvălui principiile de bază în obținerea unei bucătării ergonomice și regulile pe care trebuie să le respectați.

Principii de bază în amenajarea unei bucătării ergonomice

Principiul de bază în amenajarea unei bucătării ergonomice se referă la stabilirea celor trei zone de lucru (acel triunghi de lucru), numite de designerii de interior astfel: zona de gătit, creată în jurul plitei și cuptorului, zona de preparare, care include un spațiu pentru pregatirea alimentelor și unul de depozitare, și zona de curățare, care integrează chiuveta, mașina de spălat vase și uscătorul de vase.

Triunghiul de lucru – un principiu important în amenajarea unei bucătării ergonomice

Aceste zone de lucru despre care am vorbit mai sus trebuie să se afle la o distanță optimă una de alta, nici prea mică pentru a exista libertate de mișcare, nici prea mare, astfel încât să fie necesare deplasări lungi de la o zonă la alta. Ideal ar fi ca fiecare latură a triunghiului să măsoare cel putin 120 de cm, dar nu mai mult de 270 de cm, tocmai din motivele menționate mai sus. Înghesuiala nu e de dorit, dar nici opusul ei. Vestea bună este că acest triunghi de lucru poate fi creat sau adaptat în orice tip de bucătărie, fie de casă sau apartament, închisă sau deschisă, pătrată sau dreptunghiulară.

Un alt principiu important constă în utilarea corespunzătoare a celor 3 zone de lucru, așa că le voi lua pe rând:

Zona de preparare (rece)

În această zonă, nu mai mică de 100 de cm, se amplasează frigiderul sau combina frigorifică, rafturile pentru depozitarea recipientelor, ustensilelor de gătit și condimentelor. Tot aici ar trebui să fie și blatul de lucru, de pregătire a ingredientelor pentru gătit. Să aveți în vedere că această arie trebuie să conțină și spațiile de depozitare, adică dulapuri și sertare.

Zona de gătit (caldă)

Această zonă de lucru se stabilește în vecinătatea zonei de prepapare, ideal ar fi ca o continuare a celei dintâi. Elementele centrale ale acestei zone sunt plita, cuptorul și cuptorul cu microunde. Recomandarea e ca între cuptor și celelalte elemente din decor, să există o distanță de cel puțin 10 cm, ca să fie ușoară manevrarea vaselor mari de gătit.

Zona de curățare (umedă)

Cea de-a treia zonă de lucru este destinată spălării/curățării și cuprinde chiuveta, mașina de spălat vase, scurgătorul de vase, tocătorul de resturi, coșul de gunoi etc. Este nevoie de suprafață de cel puțin 60 de cm lungime pentru așezarea vaselor, atât înainte, cât și după spălarea lor.

4 reguli de respectat în amenajarea unei bucătării ergonomice

  1. Iluminarea corectă a bucătăriei este o regulă de aur și poate cea mai importantă, deoarece de aceasta depinde buna funcționare a activităților din bucătărie. Lumina insuficientă poate fi un obstacol în realizarea optimă a treburilor, dar și o cauză a micilor accidente. Pentru a le evita, vă sfătuiesc să alegeți o sursă de iluminat generală, cum ar fi o plafonieră, pe care să o completați cu surse de iluminat locale, cum ar fi spoturile de iluminat încastrate în mobilier în zona de preparare și curățare, becul hotei în zona de gătit și eventual o lustră deasupra mesei de dining dacă aceasta este amplasată în bucătărie.
  2. Cand utilați bucătăria, așezați în dulapuri obiectele corespunzătoare fiecărei zone. De exemplu, electrocasnicele mici (mixer, blender) și ustensilele se depozitează în dulapurile sau rafturile zonei de preparare după cum vesela și tacamurile se păstrează în dulapurile zonei de curățare.
  3. Păstrați la vedere sau în dulapuri cât mai accesibile toate obiectele cu utilizare frecventă ca să le aveți la îndemână atunci când vă apucați de gătit, iar în dulapurile înalte, greu accesibile, depozitați vasele și restul obiectelor pe care le folosiți ocazional sau rar.
  4. Alegeți mobilier practic, cu dotări inovatoare precum uși cu închidere silențioasă, rafturi carusel, sertare culisante, organizatoare etc., care să permită o utilizare cât mai comodă. Astfel, nu trebuie să vă aplecați prea des, nici să stați în genunchi, nici să vă enerveze zgomotul produs de închiderea ușilor și sertarelor.

Bucătăria ergonomică este înainte de toate bucătăria în care te simți confortabil să gătești, să speli sau să pregătești masa. E bucătăria care corespunde perfect obiceiurilor și nevoilor voastre.

Succes în amenajarea bucătăriei!

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *