Cum să amenajați locuința în funcție de nevoile fiecărei generații

by

Bunici, părinți, copii și nepoți… Uneori, o singură casă trebuie să acomodeze persoane din 3 generații diferite. Prin urmare, și amenajarea interiorului trebuie să pornească de la nevoi și preferințe diferite. În rândurile următoare doresc să vă ofer câteva sfaturi despre cum vă puteți amenaja locuința în funcție de nevoile fiecărei generații.

Stilul de viață, obiceiurile și preferințele se schimbă de la o generație la alta. Cu siguranță, în urmă cu 50 de ani, prioritățile bunicilor noștri în amenajarea casei erau altele decât cele ale noastre de azi. De exemplu, persoanele de vârsta a treia și chiar a doua preferă stilurile clasice și mobilierul trainic, care să includă neapărat o bibliotecă generoasă pentru depozitarea cărților. În schimb, persoanele tinere preferă stilurile moderne, minimaliste, mobilierul multifuncțional și aparatura smart. Tinerii citesc pe e-book reader, prin urmare, pentru ei nu mai sunt necesare bibliotecile masive care să acomodeze o mulțime de cărți. De asemenea, părinții și bunicii noștri petrec mai mult timp în bucătărie pentru a găti, așadar acest spațiu trebuie nu doar utilat corespunzător, ci și dotat cu multe spații de depozitare. Generațiile mai tinere gătesc mai rar și mai puțin, preferă spațiile deschise (open-space-urile), iar bucătăria este tratată mai mult ca un spațiu de socializare, de aceea este adesea integrată în aria livingului. Adevărata provocare vine atunci când un spațiu de locuit trebuie amenajat pentru persoane care fac parte din generații diferite. Haideți să vedem care sunt aceste generații și ce au reprezentativ.

Cum poate fi amenajată locuința în funcție de nevoile fiecărei generații

Sociologii, psihologii și analiștii din multe alte domenii s-au străduit în ultimul secol să definească fiecare generație și să-i identifice particularitățile. Pew Research Center din S.U.A., de exemplu, a documentat și măsurat zeci de ani atitudinea publicului asupra unor situații-cheie pentru a realiza o analiză cuprinzătoare a diverse grupuri demografice și a oferi explicații precise cu privire la diferențele dintre generații. Conform acestui institut se disting 4 generații, după cum urmează:

Baby Boomers sau, prescurtat, Boomers integrează persoanele născute între 1946 și 1964;

Generația X cuprinde persoanele născute între 1965 și 1980;

Millennials sunt cei născuți între 1981 și 1996;

Generația Z (sau post Millennials ca un substitut) sunt cei născuți după 1997.

Există diferențe semnificative între aceste generații. De exemplu, Baby Boomers au crescut pe măsură ce televiziunea s-a extins fulgerător, schimbându-le stilul de viață și conexiunea cu lumea în mod fundamental. Generația X a crescut pe măsură ce revoluția computerelor avea loc. Millennials au devenit majori în timpul răspândirii internetului. Rețelele sociale și conectarea constantă cu oamenii din toate colțurile lumii sunt inovații la care Millennials s-au adaptat pe măsură ce deveneau majori. Ceea ce este unic pentru Generația Z este faptul că toate cele de mai sus au făcut parte din viața lor încă de la naștere. Tehnologia și evoluția rapidă a căilor de comunicare este un alt aspect care modelează cea mai nouă generație.

Odată înțelese aceste generații și particularitățile lor, este mai ușor de creat un design interior care să le satisfacă punctual nevoile.

Cum să amenajați un interior pentru persoane din generația Z

Dacă amenajarea se realizează pentru o persoană tânără și foarte activă (elev, student), care locuiește singură, atunci amenajarea ar trebui gândită în funcție de stilul de viață și hobby-urile acesteia. Având în vedere că spațiul este locuit de o singură persoană, nevoile de depozitare nu vor fi foarte mari (desigur, pot fi și excepții). În locul unor spații de depozitare suplimentare, care nu sunt necesare, puteți amenaja o zonă pentru sport, yoga sau alte activități de acest tip. În prezent, foarte mulți tineri studiază sau lucrează de acasă. Prin urmare, amenajarea unei camere ca birou poate deveni o prioritate. În ceea ce privește stilul de amenajare, le recomand pe cele moderne (minimalist, futurist) sau din gama celor creative și nonconformiste (neotenic, eclectic etc.). În încheiere, trebuie reținut că persoanele din generația Z s-au născut în era tehnologiei, iar pentru ele dotarea locuinței cu aparatură electrică și electrocasnică de ultimă generație este un must have.

Cum să amenajați un interior pentru Millennials

În cazul în care proprietarii locuinței sunt un cuplu tânăr, cu unul sau mai mulți copii, interiorul trebuie să includă cât mai multe funcțiuni, astfel încât să fie satisfăcute nevoile fiecărui membru. De exemplu, livingul sau camera de zi ar trebui să conțină o zonă de relaxare/divertisment, o zonă de birou (dacă adulții lucrează de acasă), una de joacă, pentru ca cei mici să poată fi mai ușor supravegheați, dar totodată să permită și integrarea unor corpuri de mobilier pentru depozitare. Nu sunt puține situațiile în care familiile cu copii pot aloca o singură cameră pentru juniori. Despre cum poate fi amenajată o cameră pentru doi copii am scris aici. Millennials sunt în general persoane deschise la stilurile clasice, dar și la noutăți, fiind generația care a trebuit să se adapteze cel mai mult la schimbări.

Cum să amenajați un interior pentru Generația X

Generația X include persoanele trecute de 40 de ani, cu copii adolescenți sau chiar mai mari. Aici sunt deja perceptibile diferențele dintre generații: părinții, care sunt temperați și orientați mai mult către stiluri clasice și dotări mai degrabă trainice decât revoluționare, și copiii, receptivi la tehnologii noi și nonconformiști la toate aspectele vieții. Alocarea unei camere proprii fiecărui membru al familiei și amenajarea corespunzătoare a acesteia în funcție de vârsta și preferințele destinatarului este de preferat în această situație. Adulții trebuie să înțeleagă nevoile tinerilor și să le ofere libertatea de a-și amenaja spațiul propriu după cum își doresc.

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *