În fiecare noapte petrecem cel puțin opt ore îmbrățișând perna pe care dormim, de aceea este foarte important să faceți o alegere corectă în privința ei. Iar mai jos v-am pregătit câteva sugestii și reguli de care să țineți cont pentru a obține un somn confortabil și sănătos. Să începem:
MĂRIMEA
Este recomandat să alegeți o pernă în funcție de poziția în care dormiți de obicei. Dacă, de regulă, dormiți pe partea laterală – este mai bine să optați pentru o pernă înaltă. Dacă pe spate sau burtă – atunci, una joasă. Pentru cei care își schimbă constant poziția, alegeți o pernă medie sau puteți avea 2 perne în același timp: una mai mare și una mai mică. Perna mică poate fi ușor dată la o parte, sau dacă este necesar o puteți pune sub perna medie. Eu personal am o pernă medie și o perniță mică care mă ajută să susțin capul când dorm pe spate.
Am observat că la noi sunt folosite două standarde de pernă – o dimensiune de 70 × 70 cm, pe care am moștenit-o încă de pe vremea părinților și a bunicilor, și o versiune mai modernă – 50 × 70 cm. Există mai multe motive pentru aceasta. În primul rând, producătorii de lenjerie de pat completează predominant seturile lor cu această dimensiune exactă a pernelor. În al doilea rând, o pernă de 70 × 70 cm este mai scumpă, deoarece în producția sa sunt utilizate mai multe umpluturi și țesături. Și în al treilea rând, o pernă atât de mare nu este pur și simplu necesară datorită faptului că o persoană se întoarce dintr-o parte în alta în timpul somnului, adică se mișcă orizontal și nu în sus și în jos. Prin urmare, o dimensiune de 50 × 70 cm este suficientă pentru un somn confortabil.
ȚESĂTURA
Cele mai bune țesături de perne sunt cele din fibre naturale, cum ar fi bumbacul sau mătasea. Să știți că densitatea țesăturii contează, deoarece un material subțire este mai puțin rezistent și în timp se subțiază, ducând la ruperea acesteia, iar dacă perna este umplută cu pene, atunci acestea vor ieși prin țesătură și va afecta somnul vostru. Pernele cu pene, vorbim aici de cele de calitate superioară, sunt de obicei confecționate din țesătură de tec, care este mult mai densă și împiedică trecerea pufului și a penelor.
Atrageți atenție și la calitatea croielii. Cusăturile neregulate și inegale indică, o calitate slabă a producției. De regulă, cusăturile perimetrale trebuie să fie duble sau cu o cusătură interioară dar surfilat foarte bine pe margine.
UMPLUTURA
Pernele cu pene conțin de obicei un amestec de pene și puf de la păsări de apă. Când cumpărați o astfel de pernă, ar trebui să acordați atenție raportului procentual de pene și puf, deoarece confortul produsului depinde de acest factor. Puful este responsabil pentru moliciunea pernei, iar penele mici pentru elasticitatea și refacerea formei. O pernă cu pene de calitate păstrează bine căldura și își redobândește rapid forma inițială. Aveți grijă atunci când cumpărați o astfel de pernă, asigurați-vă că penele sunt naturale și nu unele artificiale (care au forma penelor naturale).
Un alt material natural ce se folosește pentru umplerea pernelor este mătasea. Mătasea este un material foarte prietenos cu pielea omului și hipoalergenică. Un alt avantaj al pernelor de mătase este durabilitatea lor. Dacă urmați regulile simple pentru îngrijire, perna va putea fi utilizată pe un termen foarte lung, fără a pierde forma inițială. Cu toate acestea, nu toți producătorii sunt capabili să facă perne de mătase confortabile. Este vorba despre calitatea materialelor utilizate (umplutură și țesătura) și tehnologia de producție în sine. Cert este că fiecare pernă de mătase este realizată exclusiv manual. Până și curățarea acestora este una mai specială, este recomandată – curățarea uscată.
Pernele sintetice sunt fabricate în principal din poliester, fibrele siliconate, Microfibre și nanofibre – toate acestea sunt fibre sintetice care diferă în tehnologia de fabricație. Au o durată de viață diferită și din punct de vedere tactil variază. Există materiale sistetice destul de dure și dimpotrivă, foarte moi, plăcute la atingere care imită senzația pernelor din pene naturale. Avantaje: nu provoacă alergii, aceste perne sunt ușoare și relativ ieftine, trec bine aerul și sunt ușor de îngrijit. Dezavantaje: durata de viață relativ foarte scurtă. Își pierde forma inițială și chiar din calitatea compoziției. Se recomandă schimbarea unei perne din fibre sintetice la fiecare 2 ani.
Și înca ceva legat de îngrijirea unei perne sintetice. Asigurați-vă că perna rezistă la spălări frecvente. De asemenea, este recomandat să cumpărați încă o husă de protecție adițională și să o spălați cât mia des, chiar o dată pe săptămână la 95 de grade.
Citește și despre Cum să alegem corect culorile într-o amenajare?
ELASTICITATEA
Calitatea pernei este determinată de elasticitatea acesteia. Faceți câteva teste înainte de a cumpăra perna (recomand să mergeți într-un magazin/showroom ca să o vedeți real). Pentru început, trebuie doar să apăsați de câteva ori perna cu palma. O pernă de calitate își restabilește forma inițială în 3-5 secunde. Dacă acest lucru nu se întâmplă sau perna reface forma lent – cel mai probabil, nu există suficient umplutură în pernă sau se adaugă un procent mare de pene de pui. Al doilea test: ridicați perna de un colț și agitați-o. Dacă s-a dovedit că este pe jumătate goală, aceasta înseamnă că s-a făcut economie pentru umplutură, ceea ce înseamnă că în timpul somnului, capul vostru se va înfunda prea tare și poate duce la o îngreunare a respirației.
Sunt sigură că deja vă gândiți la perna pe care dormiți. Oare e cea mai bună alegere? Acum aveți timp să analizați!