Cum să aducem viață unui interior?

by

Aduceți puțină culoare în viețile voastre

Astăzi tot mai mulți oameni optează să-și amenajeze casa într-un stil modern-minimalist sau scandinav, care dacă stăm și ne gândim sunt stiluri în care decorul este aproape absent, iar culorile se rezumă la alb și gri. Asta de cele mai multe ori se datorează comodității sau a fricii de schimbări: “las totul alb să nu dau greș”.

În ciuda faptului că această austeritate îndeplinește toate cerințele din viața noastră contemporană, totuși astfel de interioare devin și rapid plictisitoare, mai ales că ritmul nostru de viață alert nu ne mai permite să zăbovim prea mult prin casă, iar după ce ne întoarcem de la birou (din păcate nu toată lumea are noroc să stea într-o ambianță de birou friendly) intrăm iarăși într-o „cutie” sterilă.

Știu că am dramatizat puțin 🙂 și că în realitate nu e chiar așa (Sper!).

Scopul meu este să vă ajut să aduceți puțină culoare în viețile voastre! Să deveniți mai pozitivi și să nu vă fie teamă să experimentați! Cât e să dați un perete cu o lavabila colorată?

Mai întâi de toate – evitați monotonia! Chiar dacă multora dintre voi vă este greu să vă imaginați, cum ar arată un perete fucsia sau un fototapet cu un imprimeu floral colorat, să știți că această încercare v-ar schimba stilul de viață și ar crea un efect „wow”. De ce o spun asta? Pentru că în acest mod puteți crea ceva personalizat și pe sufletul vostru.

Vă place culoarea galbenă? Foarte bine! Adăugați câteva accente galbene pentru a lumina interiorul, mai ales dacă locuiți într-un bloc gri (încă, nereabilitat, din București). Întrucât culoarea galbenă este asociată cu lumina razelor solare, în mod automat ne este transmis  acest sentiment vesel de vară, care provoacă emoții pozitive și amintiri frumoase. Doar un sfat: nu exagerați!

Sunteți iubitor de plante? Atunci să știți că verdele = sănătate și un mod de viață sănătos! Puteți mixa nuanțe pastelate de verde cald regăsit pe pereți sau textile cu plantele naturale expuse prin casă într-un mod organizat. Astăzi, este un mare trend să folosești pereți verzi (fie din mușchi conservați sau plante naturale sub formă de pereți verzi vegetali).

Dacă tot am specificat motivul floral, să știți că acesta poate fi adaptat în orice cameră (chiar și într-un interior masculin, dacă grafica și cromatica este bine aleasă). Camera copiilor, cu siguranță, va arăta mai vesel dacă optați pentru un tapet floral, ușor stilizat; în bucătărie, puteți crea un stil Provence prin textile florale în culori lila sau mov, iar în sufragerie, același motiv poate să se regăsească în tapițeria canapelei sau a fotoliilor.

O altă opțiune pentru a scăpa de monotonie – sunt dungile. Designerii, folosesc tot mai mult acest truc pentru a crea geometria corespunzătoare camerei. Aceasta înseamnă: dacă folosiți dungi verticale, încăperea va părea mai înaltă, iar dacă dungile sunt orizontale – atunci camera va părea mai lată. Pentru culori, recomand să se folosească tonuri armonice în schimbul culorilor contrastante și puternice.

Carourile vor organiza interiorul (însă trebuie evitate dacă pereții nu sunt perfect drepți, vor scoate în evidență defectele) și se vor utiliza în camere spațioase. Motivul poate fi regăsit pe pereți, sub formă de tapet sau fototapet, panouri printate sau atocolant. O altă opțiune pentru a aduce acest model în interior este să se regăsească în grafica covoarelor, cuverturilor, fețelor de pernă sau a draperiilor.

Iar dacă tot nu v-am convins să tratați pereții într-un mod „colorat” și decorativ, cel puțin accesorizați-le cu câteva tablouri. Accentele pot fi și canapeaua care va sta în fața peretelui și îl va completa sau draperiile cu un imprimeu decorativ în dreptul greamurilor.

Dar ce fel de motive sau ornamente să folosiți/combinați, rămâne la latitudinea voastră. Important este să luați în calcul: ce stil vreți să creați, cum este orientată camera ca să fiți sigur ce gamă cromatică  să alegeți, cât de înalt este interiorul și cât de încărcat cu mobilier/accesorii. Și nu în ultimul rând: care este atmosfera la care visați atunci când veți sta aici!

Spor la schimbări! Vă încurajez!

Articol apărut în revista Forbes Life nr.63

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *