Cum puteți economisi bani la utilități

by

Observăm constant creșterea prețurilor la utilități, care inevitabil ne afectează bugetul. M-am gândit să abordez acest subiect pentru a veni în sprijinul vostru cu sfaturi care să vă ajute să economisiți bani prin decizii și acțiuni inteligente.

Termoizolarea termică a locuinței

Izolarea termică a locuinței contribuie la creșterea gradului de confort la interior (răcoare vara și cald iarna) și oferă un beneficiu financiar pe termen lung, acela că vă ajută să economiți sume importante la costurile lunare de întreținere. Cei dintre voi care mai au vreme bună și pot să realizeze acest lucru până la căderea zăpezii, vor avea avantajul plăților mai mici la utilități. Știați că aproximativ 35% din căldura unei camere se pierde prin pereţii exteriori? Atunci când izolați un perete exterior, acesta acumulează căldura din încăpere şi are rol echilibrator. Materialul cel mai des utilizat la izolarea termică a pereților exteriori este polistirenul expandat, disponibil în diferite grosimi, care se lipește cu un adeziv, după care se fixează pe suporți speciali și se acoperă cu tencuială de mortar.

Dacă locuiți într-un apartament de bloc cu încăperi pe colț și la ultimul etaj, este necesar să izolați și tavanul. În cazul în care intenționați să izolați termic pereții la interior, rețineți că prin acest demeres nu reduceți semnificativ din spațiul camerei. Izolarea pereților interiori o puteți face cu diverse materiale precum polistiren expandat, rigips și vată minerală, fiecare tip de material cu avantajele și dezavantajele sale. Rețineți că materialele folosite în termoizolare trebuie să aibă capacitate foarte ridicată de înmagazinare a căldurii. În plus, trebuie să garanteze o reglare automată a umidităţii, care să permită crearea unor condiţii climatice plăcute şi sănătoase. De aceea, recomand materialele izolatoare fabricate din materiale naturale, utilizând tehnologii moderne, care să păstreze structura casei în stare uscată permanent, evitând astfel unele probleme întâlnite în cazul izolaţiilor convenţionale.

Puteți avea pierderi semnificative de căldură și dacă tâmplăria este veche. În acest caz, vă recomand să o izolați cu un burete adeziv. La fel puteți proceda şi cu uşa de exterior, pentru a nu permite pătrunderea aerului rece în interior.

Nu în ultimul rând, dacă locuiți la casă, puteți investi și în sisteme fotovoltaice, care vor contribui la scăderea costurilor la utilități.

Centrala termică

În perioada iernii, cheltuielile la întreținere cresc semnificativ datorită costurilor mari pe care la implică încălzirea locuinței. Celor care locuiesc la casă sau doresc să renunțe la sistemul centralizat de încălzire în favoarea unei microcentrale de apartament, doresc să le aduc în atenție câteva aspecte importante legate de achiziția unei centrale termice. Evident, alegererea tipului de centrală ține de buget, mărimea casei și nevoile punctuale ale familiei, însă trebuie reținut că o centrală termică cu condensare e în general mai scumpă, dar mai convenabilă, deoarece oferă un randament mai mare prin reducerea consumului de combustibil cu până la 30%. La capitolul eficientă energetică, tot centrala cu condensare stă cel mai bine, 4 stele din 4 (eficiență măsurată în stele de la 1 la 4 conform Directivei Europene). La o centrală termică e important randamentul, care reprezintă raportul între ce consumă și ce produce, dar și materialele suplimentare, care vă put ajuta să reduceri costurile. În acest sens, ajută filtrele și termostatul de cameră, acesta din urmă permițându-vă să setați plaje diferite de temperatură, în funcţie de programul vostru zilnic. Cronotermostatul permite și ca necesarul de încălzire să se modifice în funcţie de temperatura exterioară şi de cea interioară dorită. În acest mod se obţine o temperatură constantă, indiferent de temperatura exterioară. Centrala nu mai funcţionează în mod unitar, ci diferenţiat, adaptat, doar atât cât să ajungă la temperatura dorită și să o mențină. Cu ce vă ajută? Centrala nu consumă mai mult decât e necesar. În concluzie, prin instalarea unei centrale termice aveți posibilitatea de a decide singuri asupra regimului termic al propriei locuințe, aveți putere de control al costurilor generate cu încălzirea spațiului de locuit și al consumului de apă caldă menajeră, ceea ce vă ajută din punct de vedere financiar.

Reducerea costurilor la energia electrică

Aparatul de aer condiționat

Unul dintre cele mai mari consumatoare de energie electrică este aparatul de aer condiționat, mai ales dacă îl folosiți nu doar vara, ci și iarna pentru încălzirea temporară sau permanentă a casei. De aceea, recomand un model cu clasa energetică A+++. Prețul produselor din clasa A este mai mare, dar se amortizează, iar pe termen lung veți avea facturi mai mici la energia electrică. Un alt aspect care poate conduce la costuri suplimentare este să alegeți un aparat subdimensionat (care da, este mai ieftin), deoarece acesta trebuie să funcționeze la turație maximă. Un model cu putere mai mare decât necesarul vizat poate funcționa la turație medie fără a implica costuri în plus. Clasa energetică este importantă nu doar la aparatul de aer condiționat, ci la toate aparatele electronice și electrocasnice (frigider, mașină de spălat etc.). Dacă doriți să economisiți bani la utilități timp îndelungat, cumpărați aparate cu clasa energetică A. Electrocasnicele de ultimă generație au un consum de energie mai mic decât cele vechi. E de preferat să puteți înlocui aparatele vechi cu altele noi decât să le reparați.

Corpurile de iluminat și consumul de energie electrică

A folosi eficient energia electrică presupune a consuma doar atât cât este necesar și a evita consumul nejustifical. Achizițiile pe care le faceți contribuie la un consum optim sau exagerat de energie electrică. Iar în această categorie intră corpurile de iluminat. Prima măsură de a reduce consumul de energie electrică constă în renunțarea la becurile clasice. Puteți înlocui becurile incandescente cu becuri economice. O altă opțiune bună sunt LED-urile, care consumă cu până la 80% mai puţină energie decât cele incandescente convenţionale. În plus, au o durată de viaţă de până la 10 ani (faţă de 1-2 ani în cazul becurilor incandescente convenţionale). De asemenea, dacă locuiți într-o casă mare, alegeți corpuri de iluminat cu senzori de mișcare pentru căile de acces sau holuri. Pentru iluminatul exterior puteți alege lămpi solare inteligente. Și dacă tot suntem la capitolul iluminat, vă sugerez să optați pentru întrerupătoare cu potențiometre, deoarece vă ajută să folosiți atâta lumină cât aveți nevoie.

Reducerea costurilor la apă

Există nenumărate modalități de a evita pierderile inutile de apă şi de a economisi bani prin plăţi mai mici la facturi. Un exemplu relevant ar fi înlocuirea bateriilor simple cu cele termostate, care nu doar reduc consumul de apa, dar ajută și la economisirea de energie și gaz, în caz că aveți centrală termică. Alegeți robinete cu senzor care micşorează consumul de apă cu până la 70%. E adevărat că sunt mai scumpe, dar dovedesc că sunt mai avantajoase.

Trucuri pentru reducerea costurilor la utilități

Panourile solare, centrala termică și elementele sale auxiliare, aparatele electrocasnice cu consum redus de energie sunt alegeri esențiale prin care puteți reduce costurile la utilități pe termen lung. Însă creșterea respectiv scăderea cheltuielilor la întreținere depinde și de obiceiurile voastre de zi cu zi, care pot duce la reducerea acestor cheltuieli sau, dimpotrivă, la creșterea lor. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta!

– Scoateți din priză aparatele electrice şi electrocasnice pe care nu le folosiți, mai ales dacă acestea sunt vechi. „Uitarea” monitorului în stand by va consuma inutil energie. Păstrând în priză aparatele electrice atât în timpul zilei, cât şi noaptea (calculator, televizor, încărcătorul telefonului mobil), veți consuma inutil energie electrică. Acest tip de consum poate reprezenta până la 50% din totalul energiei consumate.

– Instalați un dispozitiv (care este asemănător unei site) la robinetele de la baie şi bucătărie. Acesta introduce în jetul de apă bule de aer care scad consumul de apă cu 20%. Diferenţa nu se simte la debit.

– Schimbați capătul de duș dacă acesta este vechi şi are orificiile largi. Un astfel de model nu are presiunea potrivită, ceea ce înseamnă că trebuie să deschideți robinetul de apă până la limita maximă, consumând astfel o cantitate de apă mai mare decât aveți nevoie.

– Înlocuiți cât mai repede robinetele defecte pentru a evita pierderile inutile de apă. Știați că un robinet stricat consumă 17 litri de apă într-o zi? De aceea insist pe înlocuirea robineților vechi.

– Încărcați la maximum mașina de spălat rufe. Spălând mai multe haine în acelaşi timp economisiți energie şi apă.

– Investiți într-o mașină de spălat vase, în cazul în care familia voastră este numeroasă şi aveți constant o cantitate mare de vase de spălat. Ştiați că, spălând vasele cu maşina, puteți economisi peste 7000 de litri de apă într-un an?

– Porniți maşina de spălat vase doar atunci când este plină.

– Evitați să uscați hainele pe calorifere, deoarece veți consuma mai multă energie pentru încălzire.

– Închideți caloriferele pe toată durata aerisirii încăperilor, precum şi atunci când lipsiți de acasă mai mult timp sau reglați repartitoarele pentru încălzire minimă.

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *