Cum poți să faci o cameră să pară mai înaltă?

by

10 trucuri care mărești vizual tavanul

Înălțimea medie a tavanelor într-o locuință obișnuită este de 2,7 m. Dar din experiența ultimelor proiecte, am întâlnit destul de des și o înălțime a tavanelor de doar 2,5 m și chiar mai mică. Dacă camera este mai mare, cu atât ai senzația că tavanul te „apasă” și creează un disconfort vizual. Totuși există câteva trucuri care vă ajută să „înălțați” tavanul. Să începem:

Tavan lucios

O modalitate foarte eficientă de a rezolva problema tavanului coborât într-un spațiu este alegerea finisajului potrivit. Suprafețele lucioase cresc vizual volumul camerei, iar jocul de reflexie oferă spațiu suplimentar – din acest motiv, este adesea recomandat să alegeți să aplicați un tavan sub formă de film din PVC întins, cu finisaj lucios. Datorită reflexiei, tavanul nu trebuie să fie neapărat alb, puteți chiar opta pentru culori mai închise.

Scafe decorative iluminate cu bandă LED

O altă soluție elegantă și funcțională, care va permite să înălțați vizibil tavanul, este o lumină de decorativă ascunsă în scafa de tavan. Dar efectul se simte doar când lumina este aprinsă.

Profile decorative sau elemente verticale

Folosiți brâuri decorative montate pe perete pe verticala sau puteți crea compoziții cu acestea care au mai multe elemente verticale ce sunt ideale atât pentru stilul clasic-contemporan, cât și pentru un stil modern. Un alt truc este să creați compoziții din diferite elemente de decor pe pereți. De exemplu, utilizați șipci de lemn montate pe înălțime.

Tapet cu grafică în dungi verticale

Cât mai multe dungi verticale, sub formă de tapet. Dar și dimensiunea imaginii de pe tapet are, de asemenea, importanță: cu cât este mai mică, cu atât creează senzația de înălțime.

Fototapet în degrade

Dacă tot suntem la subiectul tapet, o soluție simplă și ingenioasă este fototapetul în degrade (sau tip ombre) care să înceapă cu partea cea mai închisă jos și să se disperseze către culoarea albă în partea de sus (spre tavan).

Lavabilă în culori deschise

Folosește cu încredere culoarea albă pentru tavan. Este cea mai accesibilă și eficientă soluție. Chiar și un plafon foarte coborât va arăta mai înalt. Puteți folosi și nuanțe reci (de verde, albastru sau purpurie), dar nu uitați să fie foarte deschise.

Un alt truc este să utilizați o nuanță de aceeași culoare ca și pereții, dar câteva tonuri mai deschise. Datorită acestei combinații de culori, camera va fi armonizată.

Corpuri de iluminat orientate spre tavan

Utilizați orice tip de corp de iluminat cu orientarea sursei de lumină spre tavan: aplice de perete, lampadare sau veioze. Iar dacă veți avea suficiente surse adiționale de lumină, puteți renunța la candelabre sau lustre.

Plafoniera în schimbul candelabrelor și lustrelor suspendate

Iar dacă totuși optați pentru o lustră, atunci evitați una foarte voluminoasă și foarte joasă. În schimb, este mai bine să folosiți spoturi încorporate sau aplicate pe tavan sau mobilier, plafoniere sau tavane luminoase tip barisol. Puteți folosi și candelabre cu orientarea brațelor care sunt pe tavan și nu în jos.

Mobilierul cu H maxim realizat la comandă

Pentru interioarele joase, eu recomand clienților să realizeze (acolo unde este nevoie) mobilier la comandă, folosind întreaga înălțime a spațiului, de exemplu la bucătărie – corpurile suspendate să fie până în tavan; dressingul și biblioteca să fie cu uși și rafturi până în tavan. Important este să folosiți culori deschise și cât mai multe linii verticale, asta înseamnă să aveți uși mai multe, dar mai înguste (creează dungi verticale).

Draperii cu grafică verticală și prindere de tavan pe șină

Oamenii specializați în designul draperiilor și a perdelelor ne recomandă să optăm pentru sisteme de prindere pe șină cu montare pe tavan, astfel ca lungimea materialului să fie cât mai mare pe verticală. La fel, este indicat să optați pentru o grafică în dungi verticale, degrade, culori deschise. Degradeul îl puteți obține și prin coaserea fâșiilor de textil pe orizontală, de la cele mai închise în partea inferioară și cea mai deschisă și lată fâșie pe partea superioară. Evitați cât de mult posibil grafica încărcată și pe orizontală.

2 Răspunsuri
 • marian-anghel serban
  august 24, 2018

  Multumim pentru sugestii! Avem o garsoniera care, dupa mobilare, pare asa mica, scunda … Speram sa putem remedia senzatia de tavan jos, cu una din ideile expuse in articol! Ne-a incantat sugestia de tavan lucios. Este drept ca nu stim de unde poti face rost de film din PVC… insa ne vom stradui sa cautam si sa vedem cum si cine ne va si pune acest tip de artificiu. Nu cred sa putem face singuri toata lucrarea … Articolul ne-a placut, este foarte interesant si util!

  • Natalia Berezovskaia
   august 24, 2018

   Ma bucur ca v-a fost de folos. Incerc sa abordez cat mai multe subiecte legate de nevoile oamenilor. Succes!

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *