Dacă visați la o bucătărie modernă, ergonomică și dotată cu electrocasnice de ultimă generație, atunci soluția cea mai potrivită este să o renovați. Rețineți că orice acțiune mai amplă de amenajare trebuie să se bazeze pe un plan, iar un plan făcut corect asigură premisele unei amenajări reușite. În rândurile următoare voi explica pas cu pas cum se planifică renovarea bucătăriei și ce presupune procesul de renovare.
Cum planificăm renovarea bucătăriei. Bugetul
Un plan de renovare e musai să includă toate aspectele amenajării: partea de țevi/instalații (dacă e cazul), finisajele, mobilierul și aparatele electrocasnice. Sfatul meu este să vă stabiliți mai întâi bugetul pentru renovare ca să știți în ce puteți investi și cât. Apoi prospectați prețurile în magazinele de bricolaj pentru a vă face o imagine de ansamblu asupra costurilor pentru finisaje și mobilier. În cazul în care înclinați către varianta mobilierului la comandă, solicitați oferte de preț producătorilor astfel încât să o alegeți pe cea mai bună în ceea ce privește raportul calitate-preț.
Vă mai sugerez să analizați atent serviciile suplimentare pe care le oferă comercianții. De exemplu, unii comercianți includ în prețul produselor și transportul, iar alții percep costuri suplimentare. Apoi, unele magazine includ montarea finisajelor în prețul de achiziție, în timp ce altele solicită bani în plus. Dacă vă doriți să mergeți pe varianta low cost și să cheltuiți cât mai puțin cu renovarea bucătăriei fără să faceți rabat la calitate, vă sugerez să luați în calcul și aceste aspecte care vă pot ajuta să economisiți bani. Nu în ultimul rând, alocați o sumă rezonabilă pentru manoperă. Calitatea execuției e la fel de importantă ca cea a produselor. Dacă vă zgârciți în această etapă și alegeți meșteri fără experiență sau care nu prestează muncă de calitate, veți fi nevoiți să îi înlocuiți, iar la final, când veți trage linia, veți constata că ați cheltuit mai mulți bani decât dacă ați fi plătit de la început o echipă bună de muncitori. Și în acest caz vă sugerez să faceți o documentare în prealabil pentru a afla feedbackul clienților, recomandările lor etc.
Cum planificăm renovarea bucătăriei. Nevoile reale ale familiei
Mulți dintre noi luăm decizii după criterii emoționale și mai puțin raționale. De exemplu, faceți o achiziție care vă place, dar care nu vă este necesară sau care nu poate fi adaptată spațiului respectiv. Fiți atenți să nu cădeți în această capcană. Costă. Înainte de a demara procesul de renovare a bucătăriei, gândiți-vă la stilul de viață pe care îl are familia, obiectivele pe termen mediu sau chiar lung (mărirea familiei) și obiceiurile membrilor familiei. De exemplu, dacă obișnuiți să mâncați în oraș și sunteți mai mult un musafir în bucătărie, în sensul că gătiți puțin și rar, nu are rost să investiți sume mari în aparate electrocasnice scumpe, cu funcții multiple, deoarece nu vă sunt necesare. În acest caz, mai degrabă alocați un buget mai consistent pentru finisaje și mobilier de calitate și trainice.
Cum planificăm renovarea bucătăriei. Particularitățile spațiului
Mărimea, înălțimea și forma camerei, precum și orientarea către punctele cardinale sunt aspecte importante în planificarea renovării bucătăriei, deoarece vă ajută să luați decizii corecte în ceea ce privește culorile, tipul materialelor de finisaj și/sau mobilier, tipul și numărul surselor de iluminat etc.
De exemplu, camerele cu fereastra orientată spre sud primesc mai multă lumină naturală decât cele orientate spre nord. Dacă aveți o bucătărie mică, cu fereastră orientată spre nord, alegeți cât mai multe culori deschise și mobilier cu finisaj lucios deoarece reflectă lumina și creează senzația de amplificare a spațiului.
În cazul în care bucătăria se continuă cu balcon și doriți extinderea acesteia pe aria balconului, luați în calcul că va fi nevoie de specialiști pentru modificarea (extinderea) traseelor de apă, gaze și energie electrică. Această acțiune implică în mod cert un cost suplimentar la care trebuie să vă gândiți încă din etapa de planificare a renovării.
Cum planificăm renovarea bucătăriei. Stabilirea ariei de lucru
În această etapă stabiliți poziția finală a elementelor de decor și a ariei de lucru. Țineți cont de cele trei zone importante dintr-o bucătărie: zona de gătit (cuptor, plită, cuptor cu microunde), zona de pregătire a alimentelor (chiuveta) și zona de depozitare (frigider, dulapuri). Pentru a vă bucura de o bucătărie funcțională trebuie să respectați cerințele de ergonomie, adică să faceți măsurători exacte și să stabiliți anumite distanțe între aparatele electrocasnice, pe de o parte, iar pe de altă parte, între mobilier și electrocasnice.
Cum planificăm renovarea bucătăriei. Alegerea finisajelor
Materialul, textura, culoarea, stilul și prețul finisajelor sunt principalele aspecte la care trebuie să vă gândiți când planificați renovarea bucătăriei. Orientați-vă către finisaje care sunt în ton cu stilul de amenajare pe care doriți să-l implementați în bucătărie. Criteriile estetice sunt subiective și de aceea nu insist, însă înainte de a stabili tipul și culoarea finisajelor, gândiți puțin în perspectivă: vă plictisiți repede și decorați des? În acest caz, vă recomand să vă orientați către finisaje în culori neutre, care să permită multiple reamenajări. De asemenea, dacă bucătăria este îngustă și are o suprafață mică, sunt de preferat finisajele lucioase în culori cât mai deschise, chiar albe, deoarece oferă luminozitate spațiului. În ceea ce privește finisajele care acoperă suprafața de deasupra blatului de lucru, sunt în trend plăcile ceramice 3D, plăcile cu aspect de mozaic (atenție, în unele cazuri se întrețin mai greu) și cele de sticlă. Dacă în celelalte camere ați montat parchet și doriți să obțineți un aspect unitar, puteți opta în bucătărie pentru o pardoseală din plăci ceramice care imită parchetul. Apreciate, dar mai scumpe sunt plăcile de marmură, cărămida aparentă, plăcile de piatră naturală sau aparentă.
Cum planificăm renovarea bucătăriei. Alegerea mobilierului
Când ajungeți la capitolul mobilier, trebuie să decideți dacă mergeți pe varianta mobilierului de serie sau pe cea la comandă. Este greu de spus care tip de mobilier este mai avantajos, acest lucru depinzând de fiecare situație în parte. Într-o bucătărie dreptunghiulară sau pătrată, în care veți folosi electrocasnice standard, se va integra fără probleme o mobilă de serie. Mobilierul de-a gata la low cost este avantajos din punct de vedere financiar și vă ajută să economisiți bani. Însă, dacă bucătăria are o formă atipică sau doriți să exploatați la maximum fiecare centimetru din încăpere, alegeți varianta pe comandă.
Mobilierul pe comandă oferă o serie de avantaje pe care trebuie să le cântăriți din start: îl puteți asorta cu tâmplăria sau finisajele, deoarece aveți posibilitatea să alegeți culorile, poate fi adaptat configurației bucătăriei, permite ascunderea elementelor inestetice din decor (centrala termică, țevi etc.), valorifică mult mai bine spațiile disponibile și este ușor de personalizat. În unele cazuri poate fi și mai ieftin. De exemplu, dacă vă place un model de mobilă dintr-un catalog sau de pe internet, dar nu v-o permiteți, puteți comanda una asemănătoare la preț mai mic.
În cazul în care aveți o bucătărie spațioasă și doriți să integrați pe aria sa o insulă, stabiliți de la început scopul acesteia. O veți folosi pentru depozitare sau ca blat de lucru? Insula de bucătărie cu rol de blat de lucru ar trebui să aibă aceeași înălțime cu a dulapului de la sol, adică între 90 și 92 de cm. Indiferent de utilizare, optați pentru o insulă care să nu depășească înălțimea de 100 de cm. Aș mai aduce în atenție încă un aspect: piesele de mobilier cumpărate separat și nu la set. Încercați pe cât posibil să le achiziționați în același stil și cromatică chiar dacă veți căuta mai mult.
Cum planificăm renovarea bucătăriei. Alegerea aparatelor electrocasnice
Alegerea mobilierului și a aparatelor electrocasnice sunt acțiuni care nu trebuie gândite consecutiv, ci simultan. În această etapă de planificare a renovării bucătăriei trebuie să decideți dacă alegeți aparate electrocasnice încorporate în mobilier sau clasice. Stabiliți în prealabil poziționarea lor astfel încât să permită o bună desfășurare a activităților, dar să respecte și cerințele producătorilor de mobilă și electrocasnice. De exemplu, între plită și hotă (partea de jos a acesteia), este indicat să exite o distanță de minimum 60 de cm, dar nu mai mult de 90. Dacă aveți copii, trebuie să amplasați aparatele electrocasnice mici (de exemplu, aparatul cu microunde) la o înălțime care să le permită și lor accesul (de exemplu, la o înălțime de 1,40 m).
Schema de achiziționare a aparatelor electrocasnice ar trebui să includă următoarele criterii: categoria (accesibilă sau premium, de lux), brandul, dimensiunea, perioada de garanție, clasa energetică, funcțiile suplimentare etc.
Vă recomand să fiți receptivi și să urmăriți promoțiile (de ex., Black Friday). Astfel puteți reduce din bugetul pentru electrocasnice cumpărându-le când sunt la reducere. Achiziționarea modelelor expuse în magazin (desigilate) vă poate ajuta, de asemenea, să mai reduceți din bugetul pentru electrocasnice, deoarece se vând cu un discount deloc neglijabil.
Sper ca acest ghid de planificare a renovării bucătăriei să vă ajute să luați cele mai bune decizii, astfel încât la finalul amenajării să vă bucurați din plin de bucătăria pe care ați visat-o.
Sursă foto: Pinterest