Cum mascăm stâlpii de rezistență?

by

Una dintre cele mai frecvente provocări în designul interior este mascarea și/sau integrarea stâlpilor și grinzilor de rezistență. De aceea, astăzi, mi-am propus să povestim mai multe despre acei stâlpi care nu vă plac, dar care să știți, puteți să-i faceți parte din decor. Cum?

Înainte de a lua o decizie, trebuie cunoscute caracteristile stâlpului de rezistență și ale spațiului în care se află: din ce material este realizat stâlpul (beton, lemn sau metal), unde este situat (în mijlocul camerei, într-un colț etc.), ce formă are, dacă există grinzi în ton cu stâlpul, mărimea camerei etc. În unele situații stâlpul sau stâlpii de rezistență pot fi mascați sau camuflați în decor.

Mascarea stâlpilor în decor

Poziționarea stâlpilor de rezistență dictează parțial alegerea unei soluții de acceptare estetică a acestora în decor. Dacă avem un stâlp de rezistență poziționat aproape de unul dintre pereți, acesta poate fi vopsit în aceeași culoare cu a pereților. Mai sunt si situații, ce-i drept mai rare, în care stâlpul de rezistență se află în colțul camerei, lângă fereastră, acesta putând fi mascat cu ajutorul unei draperii. Pentru restul situațiilor însă, există mai multe variante de integrare în decor și de transformare a acestui element arhitectural într-un punct de atracție ce contribuie la aspectul unitar al spațiului. De exemplu: stâlpul poate fi mascat de corpuri de mobilier sau poate fi încorporat în structura peretelui cu șemineul, cu dulapul sau o niță care poate deveni un gol de geam. Mai jos aveți mai multe imagini:

Mascarea stâlpilor sub formă de bibliotecă

Mascarea stâlpilor prin construirea nișelor pentru geamuri

Mascarea stâlpilor cu oglinzi

Stâlp ca suport de sticle de vin

Mascarea stâlpilor în peretele șemineului

Placarea stâlpilor cu lemn sau șipci din lemn

Placarea stâlpilor cu cărmămidă aparentă

Integrarea stâlpilor de rezistență în decor

În spațiile mari, un stâlp de rezistență poziționat central poate fi acoperit de jur împrejur de mobilier, astfel încât să pară un corp de mobilier unic. În cazul în care există mai mulți stâlpi de rezistență în același spațiu, se aplică aceeași soluție.

Dacă stâlpul de rezistență este din lemn și se află într-o cameră cu pardoseală din lemn masiv, cea mai estetică soluție în acest caz constă în vopsirea/lăcuirea stâlpului în același ton cu a pardoselii.

Stâlpii de rezistență pot fi integrați armonios în decor și prin alte metode, cum ar fi construirea unui perete subțire care să îi integreze. Soluția este recomandată îndeosebi în casele rustice unde se pune mare preț pe acest material natural și cald: lemnul.

În interioarele moderne și contemporane, stâlpul de rezistență poate fi integrat în decor prin acoperirea sa cu piatră sau cărămidă aparentă. Stâlpii rotunzi pot fi înveliți într-un autocolant care să imite o textură naturală, cum ar fi cea a lemnului sau formele pietrelor.

Majoritatea arhitecților și designerilor de interior aleg să integreze stâlpii de rezistență în decor și chiar să îi pună în evidență prin tratarea și lăcuirea lor (dacă sunt din lemn) sau prin vopsire dacă sunt realizați din alte materiale. Chiar și în cele mai moderne spații, un stâlp de rezistență din lemn (material cald) se va asocia plăcut cu alte materiale, cum ar fi marmură sau granit (materiale reci) deoarece echilibrează atmosfera sau, altfel spus, o încălzește. Priviți imaginile și vă veți convinge singuri!

Integrarea stâlpilor clasici

Integrarea slâlpilor din beton aparent

Integrarea stâlpilor de lemn

Construirea mobilierului în jurul stâlpilor

Alte idei finisaje stâlpi

Iar când vorbim despre finisarea stâlpilor, aici există foarte multe variante care ajută să scoateți în evidență aceste elemente arhitecturale. Pe lângă lemn sau betonul aparent, puteți folosi vopseaua decorativă cu diverse ștanțe, mozaicurile, placarea cu terrazzo sau diverse panouri decorative.

Decorativă cu ștanțe

Placare cu terrazzo

Placare cu mozaic

Panouri decorative

Picturi/Graffiti sau tapet

Stâlpi tapițați sau înfășurați cu material croșetat

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *