Una dintre cele mai frecvente provocări în designul interior este mascarea și/sau integrarea stâlpilor și grinzilor de rezistență. De aceea, astăzi, mi-am propus să povestim mai multe despre acei stâlpi care nu vă plac, dar care să știți, puteți să-i faceți parte din decor. Cum?
Înainte de a lua o decizie, trebuie cunoscute caracteristile stâlpului de rezistență și ale spațiului în care se află: din ce material este realizat stâlpul (beton, lemn sau metal), unde este situat (în mijlocul camerei, într-un colț etc.), ce formă are, dacă există grinzi în ton cu stâlpul, mărimea camerei etc. În unele situații stâlpul sau stâlpii de rezistență pot fi mascați sau camuflați în decor.
Mascarea stâlpilor în decor
Poziționarea stâlpilor de rezistență dictează parțial alegerea unei soluții de acceptare estetică a acestora în decor. Dacă avem un stâlp de rezistență poziționat aproape de unul dintre pereți, acesta poate fi vopsit în aceeași culoare cu a pereților. Mai sunt si situații, ce-i drept mai rare, în care stâlpul de rezistență se află în colțul camerei, lângă fereastră, acesta putând fi mascat cu ajutorul unei draperii. Pentru restul situațiilor însă, există mai multe variante de integrare în decor și de transformare a acestui element arhitectural într-un punct de atracție ce contribuie la aspectul unitar al spațiului. De exemplu: stâlpul poate fi mascat de corpuri de mobilier sau poate fi încorporat în structura peretelui cu șemineul, cu dulapul sau o niță care poate deveni un gol de geam. Mai jos aveți mai multe imagini:
Mascarea stâlpilor sub formă de bibliotecă
Mascarea stâlpilor prin construirea nișelor pentru geamuri
Mascarea stâlpilor cu oglinzi
Stâlp ca suport de sticle de vin
Mascarea stâlpilor în peretele șemineului
Placarea stâlpilor cu lemn sau șipci din lemn
Placarea stâlpilor cu cărmămidă aparentă
Integrarea stâlpilor de rezistență în decor
În spațiile mari, un stâlp de rezistență poziționat central poate fi acoperit de jur împrejur de mobilier, astfel încât să pară un corp de mobilier unic. În cazul în care există mai mulți stâlpi de rezistență în același spațiu, se aplică aceeași soluție.
Dacă stâlpul de rezistență este din lemn și se află într-o cameră cu pardoseală din lemn masiv, cea mai estetică soluție în acest caz constă în vopsirea/lăcuirea stâlpului în același ton cu a pardoselii.
Stâlpii de rezistență pot fi integrați armonios în decor și prin alte metode, cum ar fi construirea unui perete subțire care să îi integreze. Soluția este recomandată îndeosebi în casele rustice unde se pune mare preț pe acest material natural și cald: lemnul.
În interioarele moderne și contemporane, stâlpul de rezistență poate fi integrat în decor prin acoperirea sa cu piatră sau cărămidă aparentă. Stâlpii rotunzi pot fi înveliți într-un autocolant care să imite o textură naturală, cum ar fi cea a lemnului sau formele pietrelor.
Majoritatea arhitecților și designerilor de interior aleg să integreze stâlpii de rezistență în decor și chiar să îi pună în evidență prin tratarea și lăcuirea lor (dacă sunt din lemn) sau prin vopsire dacă sunt realizați din alte materiale. Chiar și în cele mai moderne spații, un stâlp de rezistență din lemn (material cald) se va asocia plăcut cu alte materiale, cum ar fi marmură sau granit (materiale reci) deoarece echilibrează atmosfera sau, altfel spus, o încălzește. Priviți imaginile și vă veți convinge singuri!
Integrarea stâlpilor clasici
Integrarea slâlpilor din beton aparent
Integrarea stâlpilor de lemn
Construirea mobilierului în jurul stâlpilor
Alte idei finisaje stâlpi
Iar când vorbim despre finisarea stâlpilor, aici există foarte multe variante care ajută să scoateți în evidență aceste elemente arhitecturale. Pe lângă lemn sau betonul aparent, puteți folosi vopseaua decorativă cu diverse ștanțe, mozaicurile, placarea cu terrazzo sau diverse panouri decorative.
Decorativă cu ștanțe
Placare cu terrazzo
Placare cu mozaic
Panouri decorative
Picturi/Graffiti sau tapet
Stâlpi tapițați sau înfășurați cu material croșetat
Sursă poze: Pinterest