Cum mascăm instalațiile sau cum le integrăm în amenajare

by

Știți acele case simpatice, amenajate frumos, dar care totuși prezintă câteva cusururi care vă atrag atenția în mod neplăcut? Mă refer la toate locuințele cu cabluri, țevi și alte obiecte inestetice la vedere care răpesc din frumusețea decorului. În rândurile următoare doresc să vă ofer câteva soluții creative de mascare sau integrare a instalațiilor și obiectelor care „nu dau bine” într-o amenajare.

Cum mascăm sau integrăm caloriferul vechi în decor

Caloriferele din fontă sunt apreciate pentru calitatea lor de a menține căldura pentru mult timp, de aceea mulți proprietari de apartamente le păstrează în ciuda faptului că devin inestetice cu trecerea timpului din cauza aspectului vechi. Dacă faceți parte din această categorie, aflați că le puteți camufla sau, chiar mai mult, le puteți transforma în obiecte de decor. O modalitate practică de a masca un calorifer vechi constă în confecționarea pe comandă a unui corp de mobilier din MDF (obligatoriu cu aerisire) care să integreze caloriferul. Această piesă poate fi realizată cu rafturi suplimentare care să servească la depozitarea a diverse obiecte: cărți, rame foto, decorațiuni etc. Mai luați în calcul faptul că puteți cumpăra o mască pentru calorifer din magazinele fizice sau online, dacă scopul vostru este strict de mascare a caloriferului.

În cazul în care caloriferele respective sunt montate în camere mici și nu doriți să aglomerați spațiul cu o piesă în plus, vă sugerez să vopsiți caloriferul, fie în aceeași culoare cu a pereților, fie într-o culoare contrastantă, pentru un aspect vizual inedit bazat pe efectul contrastelor.

Cum ascundem sau mascăm țevile

Ascunderera țevilor de apă și gaz reprezintă o reală provocare pentru orice persoană aflată în stadiul de amenajare a casei. Masca din gips-carton reprezintă una dintre cele mai bune soluții de mascare a țevilor inestetice (nu uita că pentru țeava de gaz trebuie să-i lași spațiu de aerisire, în acest caz, folosește gips carton perforat).  Mascarea țevilor se poate face ușor și cu ajutorul unor corpuri de mobilier, fie integrate în dulapuri cu depozitări sau diverse măști. Soluția este nu doar estetică, ci și practică, deoarece permite intervenții atunci când sunt necesare reparații sau lucrări de mentenanță.

Țevile de la instalația termică se pot masca ușor cu ajutorul printelor (din MDF sau poliuretan, duropolimer), iar țevile de gaz – cu ajutorul scafelor decorative realizate la comandă din polistiren extrudat.

Cum camuflăm în decor centrala termică

Iată o situație la fel de frecventă ca cea de mai sus care dă bătăi de cap multor persoane. Unii aleg să țină centrala termică la vedere, dar pentru aceia dintre voi care vă doriți un decor impecabil în bucătărie, vă sugerez să optați pentru un mobilier pe comandă care să integreze complet centrala termică. Astfel, veți obține un aspect unitar și plăcut în bucătărie.

Cum ascundem unitatea interioară de aer condiționat

Modelele vechi de aparate de aer condiționat se integrează mai puțin în interioarele moderne din punct de vedere estetic. Dacă doriți să rezolvați acest inconvenient, puteți apela la o firmă de mobilier ca să vă confecționeze o mască șic cu uși cu grilaje în aceeași culoare cu a mobilierului. Rețineți că această soluție nu este aplicabilă modelelor noi, cu senzor.

Cum mascăm cablurile

Necesare, dar deosebit de enervante, cablurile oferă acea senzație de dezordine pe care toți o urâm. În plus, cablurile care traversează suprafața unei camere se numără printre cauzele accidentelor casnice. Așadar, ce facem cu ele? Vă pot oferi mai multe soluții în funcție de aspectul și poziția cablurilor, dar și de stadiul amenajării. Dacă sunteți în stadiul de renovare a casei, vă sugerez să mascați cablurile lungi (internet, tv) cu ajutorul plintelor sau al profilelor decorative. În loc de plinte simple, optați pentru plinte cu rol de mascare, astfel încât să scăpați de corvoada cablurilor la vedere. La fel puteți proceda și cu cablurile de tv suspendate. Folosiți profile decorative pentru pereți cu design plăcut, dar rezistente la lovituri și zgârieturi.

În cazul în care nu mai puteți interveni la nivelul finisajelor, iar singura neplăcere pe care v-o produce prezența cablurilor este aspectul, atunci vă sugerez să le cosmetizați prin înfășurarea lor cu o bandă colorată și astfel să le transformați în obiecte de decor. Dacă aveți cabluri care traversează un perete sau mai mulți pereți, puteți încerca să creați cu ajutorul lor forme geometrice astfel încât să contribuie pozitiv la estetica spațiului. Din păcate, cele mai multe cabluri se adună în zona de tv sau a biroului, însă și pentru aceste situații am câteva propuneri interesante. De exemplu, cablurile din spatele mesei de birou pot fi foarte bine camuflate prin crearea pe comandă a unui panou decorativ care să creeze iluzia unui dulap cu uși. Cablurile vor fi ținute în spatele acestui panou și astfel nu le veți mai vedea.

Soluții creative pentru prize și întrerupătoare

Nu există casă fără prize și întrerupătoare, cu excepția celor care nu sunt funcționale. De cele mai multe ori, aceste obiecte sunt montate în zone mai discrete. Însă, în unele camere nu se integrează prea ușor, iar aici mă refer la camerele de copii, unde și cel mai mic obiect e mai plăcut dacă are un aspect ludic. O soluție creativă este de a folosi autocolante cu motive joviale în zona prizelor. Cum vi se pare un autocolant model animale, în care priza să reprezinte năsucul unui cățel? Vă asigur că micuții vor adora conceptul. Mai adaug faptul că prizele sunt și un pericol pentru juniori, de aceea o soluție de mascare ar fi binevenită. O idee pe care o puteți lua în considerare ar fi crearea unei ușițe aparente care să acopere priza. Deschideți această ușiță doar atunci când aveți nevoie să puneți un aparat în priză. În restul timpului, o puteți păstra închisă. Așa aveți și sentimentul de siguranță că cei mici nu vor pune mâna la priză în momentele în care îi scăpați nesupravegheați chiar și pentru câteva clipe. În ceea ce privește întrerupătoarele, le puteți ascunde foarte ușor în spatele unui tablou.

Aparatură electronică și gadgeturi

În fiecare casă sunt prezente obiecte care nu ne plac la vedere, dar ne resemnăm rapid considerând că nu avem ce face. Soluții există. De exemplu, un router voluminos poate încăpea perfect între coperțile unei cărți care s-au „despărțit” de paginile de text. Acestea se vor integra frumos într-un decor în stil vintage sau clasic, mai ales dacă au un aspect ușor vechi. Să luăm un alt obiect care ne deranjează vizual, mai ales dacă îl ținem în living: imprimanta. Sugestia mea este să comandați o comodă cu un sertar mai larg în care să țineți imprimanta, mai ales dacă aceasta este un model mai vechi. În acest mod păstrați intact designul camerei, iar cei care vă trec pragul vor fi impresionați de acuratețea decorului. Gadgeturile sunt o altă prezență în locuințele moderne. Laptopul, tableta și telefonul sunt plăcute luate separat, dar mai multe obiecte de acest tip aglomerează inevitabil spațiul. Vă propun să le păstrați într-unul dintre sertarele biroului și să le puneți la încărcat tot acolo. Un prelungitor poate fi ușor introdus în acel sertar, astfel încât să scăpați de neplăcerea cablurilor împrăștiate prin cameră. În cazul în care nu aveți un sertar disponibil, achiziționați un organizator în care să păstrați gadgeturile, încărcătoarele și prelungitoarele.

Sper ca aceste soluții să vă ajute să transformați interiorul casei într-un ambient mai frumos, mai practic și mai confortabil.

Și nu uita să citești și următoarele articole:

Cum mascăm stâlpii de rezistență?

Soluții accesibile pentru îndreptarea pereților și a tavanului

Izolarea fonică pereți – Cum scăpăm de zgomote într-un apartament de bloc

 

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *