Cum influențează designul interior subconștientul vostru

by

Atunci când se discută despre design interior, se vorbește despre aspectele estetice: cum se poate obține un design specific, reprezentativ pentru utilizator, ce stil de amenajare se potriveste, care sunt noile tendințe în designul interior etc. Însă mult mai rar este deschis un concept la fel de important: impactul designului asupra psihicului uman. Despre acest concept relativ nou mi-am propus să vorbesc în rândurile de mai jos.

Doriți să vă asigurați că decorul de acasă creează impresia corectă și are impactul dorit? Citiți mai jos mai multe informații despre latura psihologică a designului astfel încât să creați un decor care să funcționeze pentru voi. Prin aderarea la o serie de concepte, designul interior va fi plăcut din punct de vedere estetic și psihologic.

Adaptați designul interior astfel încât să placă atât corpului, cât și minții

Latura estetică a designului este doar o piesă dintr-un puzzle. Impactul psihologic al designului este o altă piesă a puzzle-ului. Este demonstrat științific că alegerile decorative pe care le faceți pentru casă au un efect puternic asupra percepțiilor și emoțiilor voastre. De exemplu, culoarea pereților din bucătărie ar putea contribui la starea voastră de anxietate sau, dimpotrivă, să stimuleze apetitul.

Culorile alese vă afectează starea de spirit

Culoarea este o componentă principală a modului în care percepem lumea din jurul nostru. Surprinzător, culorile din ambient au un efect definitiv asupra stărilor emoționale. Pe măsură ce începeți să conceptualizați designul interior al casei voastre, asigurați-vă că utilizați culorile corect, adică creează stările pe care vi le doriți și care transmit mesajul potrivit despre personalitatea voastră.

 

Psihologia modernă a culorilor își are originile la începutul secolului al XIX-lea, când Johann Wolfgang von Goethe și-a publicat cartea sa, “Teoria culorilor”. Deși există unele dezbateri cu privire la implicațiile anumitor nuanțe, cercetătorii, designerii de interior și profesioniștii din marketing par să fie de acord asupra următoarelor efecte ale culorilor:

 • Roșu: simbolizează puterea și pasiunea. Poate fi folosit pentru a încălzi spațiile și a le face să pară mai intime.
 • Portocaliu: transmite o senzație de energie și inovație. Este indicat să fie folosit ca accent, deoarece prea mult orange îi poate face pe oameni să se simtă copleșiți.
 • Galben: asociat cu fericirea, creația și creativitatea. Funcționează bine în combinație cu un ton neutru calmant și în camere cu multă lumină naturală pentru a crea un mediu liniștit.
 • Verde: este cunoscut pentru calitățile sale liniștitoare. Verdele este alegerea perfectă pentru un foaier sau o zona de intrare, deoarece facilitează tranziția dintre exterior și interior.
 • Albastru: perpetuează sentimentele de calm și seriozitate. Este potrivit pentru zonele cu trafic intens, cum ar fi bucătăriile și băile, iar anumite nuanțe în dormitoare și birouri.
 • Violet: denotă regalitate și lux. Violetul este o alegere excelentă pentru camerele de zi formale sau dormitoarele matrimoniale, deoarece adaugă un aer de rafinament luxuriant.
 • Gri: creează un sentiment de relaxare și uneori serenitate. Utilizați culoarea gri în spații precum birouri sau băi.
 • Maro: la fel ca verdele, rădăcinile naturale ale acestei culori îi conferă o notă relaxantă. Alegeți-l pentru camere în care se reunește familia sau se adună grupuri deoarece incită la conversație.
 • Negru: o afirmație de putere. Folosiți negru pentru piesele de decor cu care doriți să atrageți atenția.
 • Alb: denotă un sentiment de curățenie și puritate. Este minunat pentru definirea unui spațiu, dar folosiți-l împreună cu alte culori, deoarece cu prea mult alb spațiul devine auster.

Amintiți-vă că atunci când alegeți culorile pentru interiorul casei, trei culori sunt mai bune decât una. Alegeți un ton neutru pentru cele mai mari suprafețe, cum ar fi pereții și pardoseala, o culoare mai calmă pentru mobilier și alte articole de durată. Apoi, alegeți o a treia culoare mai dramatică prin accesorii și obiecte decorative. Și nu uitați: alegeți culorile în funcție de starea de spirit pe care o doriți pentru acel spațiu.

Vreți să descoperiți și mai mult psihologia din spatele culorilor vă recomand să citiți cele 3 cărți, le recomand cu drag:

Psihologia culorilor

de Karen Haller

Culorile. Pasiune și mister

de David Scott Kastan, Stephen Farthing

Alegerile pe care le faceți în decor vă dezvăluie personalitatea

Odată ce ați pus culoarea pe pereți, este timpul să decideți cum să umpleți spațiul. În cartea sa, “The System of Objects”, sociologul Jean Baudrillard susține că fiecare obiect ales pentru a umple un spațiu ajută la formarea funcției sale. Dar, dincolo de asta, combinațiile de obiecte care umplu un interior – de la aranjarea scaunelor la decorațiunile de perete și până la obiectele expuse pe măsuța de cafea – acționează ca o expresie a personalităților și dorințelor voastre. Când ne invităm prietenii și cunoștințele în casele noastre, ei ne evaluează instinctiv camerele pe patru criterii de valoare distincte:

 • Funcție. Acest obiect răspunde nevoilor voastre? Masa de bucătărie este suficient de mare pentru a încăpea întreaga familie? Această pardoseală acoperă întreaga suprafață a camerei?
 • Merită acest articol prețul? Ați prefera să aveți o canapea de lux de câteva mii de euro sau un întreg set de mobilier pentru dormitor cu aceeași sumă?
 • Are acest obiect o valoare emoțională? Ați ales o colecție de fotografii de familie pentru decorul vostru sau un tablou?
 • Obiectul/obiectele alese au un semn distinctiv? Este un produs de brand sau unul generic?

De aici putem trage o serie de concluzii. De exemplu, o persoana care alege o canapea de designer decât una no name poate fi considerată foarte preocupată de aspect și statut social. Apoi, o persoană care are ușa frigiderului acoperită cu lucrări de artă ale copiilor sau cărți poștale din excursiile prietenilor, poate fi văzută ca fiind mai primitoare și sentimentală decât o persoană care are o bucătărie rece, minimalistă. Așadar, asigurați-vă că decorul creează impresia pe care v-o doriți.

Alegerile voastre de design “trădează“ în mod inconștient caracterul vostru

Tipul culorilor (închise sau deschise, neutre sau sclipitoare), aspectul aerisit sau aglomerat al camerelor, poziționarea obiectelor în decor, folosirea unor elemente personalizate etc. trădează caracterul vostru, obiceiurile de viață și nu doar personalitatea.

Percepția spațiului ajută la crearea iluziei de mai mult

Știți zicala „Îmbracă-te pentru slujba pe care ți-o dorești, nu pentru slujba pe care o ai”? Aceasta reprezintă un sfat bun pentru prezentarea la un interviu, dar nu vă opriți aici. Expresia poate fi la fel de ușor de aplicat la decorarea camerelor. Designerii de interior folosesc de zeci de ani un concept numit “Percepția spațiului” pentru a face casa să pară mai spațioasă, mai luminoasă, mai înaltă sau că încăperile sunt ușor de utilizat. În esență, înseamnă doar să folosiți trucuri vizuale pentru a modifica modul în care alții văd spațiul din jurul lor. Dacă doriți ca o cameră din casă să pară mai mare, alegeți mobilier mai îngust, așezați o oglindă mare pe peretele din spate și creați senzația de adâncime. Oamenii care doresc ca spațiul lor de locuit să fie perceput ca primitor ar trebui să se oprească la o paletă de culori calde, să creeze zone intime cu mobilier specific și să apeleze la iluminatul ambiental. În concluzie, creați iluzii optime pentru a controla percepția pe care alții o au asupra spațiului

Folosiți filozofia Feng Shui pentru a crea o energie pozitivă acasă

Dacă vreți să vă schimbați modul de viață, de ce nu începeți cu schimbarea interiorului? Vechea artă chineză a Feng Shui-ului este practicată de mii de ani. Se crede că respectarea acestor principii poate ajuta la atragerea norocului, succesului, iubirii și energiei pozitive. În cazul în care nu sunteți pregătiți să faceți un pas major în acest sens, vă puteți rezuma la câteva acțiuni pe care oricine le poate face. Începeți cu zona de intrare. Asigurați-vă că acest loc este curat, colorat și primitor. Aranjați mobila în așa fel încât să vă permită sa vedeți clar ușa camerei. Decorați interiorul cu elemente naturale, precum flori și pietre. Nu în ultimul rând, evitați aglomerația în spațiile interioare. Totul trebuie să inspire ideea de frumos, cald, echilibru și pace.

În încheiere, vă amintesc să luați în considerare conceptele de mai sus atunci când vă amenajați casa, deoarece fiecare alegere pe care o faceți în decor are deopotrivă un impact vizual și unul psihologic, atât pentru voi, cât și pentru cei care vă trec pragul.

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *