Cum iluminăm casa când nu avem suficientă lumină naturală

by

Se știe că spațiile luminoase sunt mai primitoare, mai plăcute și benefice din punctul de vedere al stărilor pozitive pe care le induc. Vă amintesc că aceste spații sunt și mai practice, iar aici mă refer la camere precum biroul sau bucătăria, unde chiar este nevoie de lumină pentru a vă putea desfășura activitățile în bune condiții. Lumina naturală este esențială, dar dacă este insuficientă trebuie completată cu surse de iluminat artificial alese și poziționate inteligent. Despre acest lucru doresc să vă vorbesc în rândurile următoare.

Dacă sunteți în etapa de construire a casei, puteți alege orientarea ferestrelor și mărimea acestora, astfel încît să vă bucurați din plin de lumină naturală pe toată durata zilei. Camerele cu ferestrele orientate spre sud beneficiază de o cantitate mai mare de lumină decat cele orientate spre nord. De aceea, este ideal ca încăperile care necesită mai multă lumină naturală (cameră de zi, birou, bucătărie) să aibă ferestrele orientate spre sud. Dacă locuința voastră este deja construită sau trăiți într-un apartament de bloc, aceste lucruri nu le mai puteți schimba, iar în încăperile în care nu pătrunde suficientă lumină naturală trebuie să compensați acest neajuns cu un iluminat artificial corect, atât general, cât și local, în funcție de necesități.

Iluminatul artificial, mai complex decât s-ar crede

Poziționarea corpurilor de iluminat este strâns legată de poziționarea corpurilor de mobilier și a celorlalte elemente de decor. Iată de ce! Dacă știți de la început unde veți amplasa mobilierul, aparatele electrice și electrocasnice, veți ști și unde aveți nevoie de prize și întrerupătoare, astfel încât să aveți acces facil la ele. De aceea, este de preferat să apelați la un arhitect, designer sau un profesionist în domeniul instalațiilor electrice care să se ocupe de întregul demers. Arhitectul/designerul va stabili cum se va face iluminatul general şi ambiental, în ce măsură sunt necesare lumini în tavan, pe perete, şi de câte prize este nevoie. În cazul în care aveți deja montate prizele și întrerupătoarele și nici la acest capitol nu puteți interveni, nu vă mai rămâne decât să completați iluminatul existent cu surse de iluminat suplimentare după cum urmează:

Soluții de iluminat pentru living

De regulă, această cameră este împărțită în zone distincte – loc de relaxare, de tv, de servit masa (dining) sau de lectură/birou – ceea ce necesită planificarea amenajării până în detaliu. În funcţie de acest plan, repartizați şi sursele de lumină, astfel încât să servească corespunzător fiecărei arii. Iluminatul general poate fi realizat cu o lustră și aplice și poate fi completat cu cel ambiental folosind spoturi sau lampadare. Spoturile cu LED montate în tavan nu sunt doar o modă, ci conferă și senzația de adâncime și sunt recomandate în camerele cu înălțime joasă. Același efect veți obține și prin iluminarea scafelor din tavan cu benzi LED.

Biroul necesită o atenţie mai specială. Aici, iluminatul general poate fi completat cu ajutorul unui lampadar, care poate fi poziţionat în apropierea mesei sau a fotoliului. Completați apoi cu o lampă de birou.

Corpurile de iluminat pot fi și o modalitate de a pune în evidență un obiect din decor (fotoliu, tablou, decorațiune etc.). De exemplu, un fotoliu cu design inedit va fi la propriu pus în lumină cu ajutorul unui lampadar de sol, iar un tablou frumos sau altă decorațiune de perete o puteți evidenția cu ajutorul unei aplice.

Cum iluminați complet bucătăria

Înainte de a alege sistemul de iluminat pentru bucătărie, luați în calcul dimensiunile acesteia. Dacă această încăpere are dimensiuni generoase, puteți monta în tavan mai multe corpuri de iluminat pentru a obţine o distribuţie uniformă a luminii. Iluminatul general îl mai puteți completa și cu corpuri de iluminat montate în pereți. Într-o bucătărie mică, pentru iluminatul general este suficientă o lustră amplasată în centrul încăperii. Pentru activităţile de aici aveți nevoie și de un iluminat local. Astfel, pentru blat, montați în dulapurile suspendate spoturi cu halogen, tuburi cu neon sau leduri. Dacă nu agreați lumina neonului, puteți utiliza becuri liniare cu incandescenţă. O altă variantă o reprezintă spoturile, care trebuie însă montate des, pentru ca lumina rezultată să fie uniformă. Avantajul principal al iluminării blatului de lucru este acela că sunt eliminate umbrele, din cauza cărora se pot produce multe accidente. Zona de gătit (aragazul, cuptorul) pot fi iluminată suplimentar cu ajutorul hotei, în cazul în care aceasta este dotată cu un corp de iluminat. Dacă locul de luat masa este amenajat în bucătărie, iar iluminatul general nu este suficient, soluţia o reprezintă lustrele suspendate de tavan. Atenţie însă! Lumina nu trebuie să-i “orbească” pe cei care stau la masă.

Rețineți că o bună iluminare nu ține doar de puterea becurilor, așa cum ar părea la prima vedere, ci de iluminarea diferențiată, uniformă, fără umbre. Indiferent de modalitatea de iluminare locală, în orice bucătărie este necesar un iluminat general, care poate fi pe plafon, pe pereți sau în scafe deasupra dulapurilor înzidite.

Cum iluminați un dormitor

Spre deosebire de bucătărie, care necesită un iluminat general şi local, dormitorul poate fi iluminat fie cu o lustră montată central pe tavan, fie cu ajutorul unor aplice sau al clasicelor veioze, mai ales dacă îndeplineşte doar funcţia de relaxare şi nu serveşte şi altor activităţi.

Iluminatul în baie

În sala de baie, schema de iluminare trebuie planificată în funcţie de locul în care amplasați obiectele sanitare. Includeți aici cel puţin două surse de iluminat pe circuite separate: iluminat punctual deasupra şi/sau în jurul oglinzii, având în vedere că utilizați cel mai frecvent această zonă, şi iluminat ambiental pentru restul spaţiului. În sala de baie sunt binevenite și corpurile de iluminat suplimentare, deasupra căzii de baie, în dulapurile încastrate sau chiar în pardoseală, care au și rolul de a crea o atmosferă intimă sau romantică. Cele mai recomandate corpuri de iluminat sunt spoturile speciale, rezistente la umiditate.

Câteva sfaturi pentru spațiile slab iluminate

Nu doar corpurile de iluminat, ci și culorile contribuie fundamental la obținerea unui interior luminos. Așadar, pe lângă iluminatul general, local, ambiental etc., faceți alegeri decorative inteligente pentru a spori aspectul luminos al încăperilor care nu primesc suficientă lumină naturală. În primul rând, nu abuzați de culorile închise. Dimpotrivă, acestea sunt de ajutor doar în măsura în care le utilizați ca accente. Alături de mult alb, vor fi binevenite şi câteva “tuşe” de negru. Dacă nonculoarea alb nu vă reprezintă, vă recomandăm să o adăugați pentru a completa alte culori deschise, cum ar fi pastelurile. În acest caz, alegeți textilele (tapiţeria, accesoriile pentru pat, covorul etc.) în tonuri pastelate (nuanțe foarte deschise de verde, roz, bleu). Pe lângă luminozitate, ele vor crea plăcuta senzaţie de cămin cald, primitor şi vesel.

Să aveți inspirație!

Sursă poze: pexels, unsplash, pixabay

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *