Un element decorativ mai puțin popular la noi, riflajele sunt adesea numite de necunoscători lambriuri sau panouri decorative. În realitate, riflajele sunt acele grilaje sau șipci din lemn folosite la decorarea unor suprafețe sau la compartimentarea unor funcțiuni în interiorul unei locuințe. Astăzi doresc să vă vorbesc detaliat despre riflaje și despre posibilitățile pe care le aveți de a le folosi în amenajare, dar și să vă recomand de unde puteți să le achiziționați.
Ce sunt riflajele
În sens strict, riflajul definește un ansamblu de șipci paralele din lemn, MDF sau materiale compozite cu rol decorativ, separator, de mascare sau de acoperire. Aceste grilaje/șipci pot fi montate direct pe perete sau vin fixate în prealabil pe un suport. Datorită tensiunilor prezente în fibră, dar și a diferențelor de umiditate și temperatură, riflajele din lemn tind să se curbeze. Chiar dacă au un farmec deosebit datorită aspectului natural, în unele situații sunt mai recomandate cele din MDF cu furnir, de exemplu când sunt necesare riflaje foarte lungi.
Când și unde se pot folosi riflajele
Riflajele sunt o soluție decorativă modernă ce se pretează atât spațiilor rezidențiale, cât și celor comerciale. Chiar dacă aspectul lor este modern, riflajele se pot integra în foarte multe stiluri de amenajare: minimalist, scandinav, modern, neoclasic, eclectic etc. Principalul rol al riflajelor este decorativ, acela de a acoperi și de a înfrumuseța un perete sau o anumită suprafață, dar pot juca secundar și un rol practic. De exemplu, riflajele au efect fonoabsorbant, iar în unele situații pot servi ca suport pentru anumite obiecte, pot acoperi anumite zone sau elemente constructive, cum ar fi o nișă sau o grindă pe care nu o doriți la vedere, sau pot masca anumite elemente inestetice (țevi, instalații, tubulatură). De asemenea, pot avea și rolul practic de limitare a cantității de lumină dacă sunt montate în dreptul unei ferestre.
Rețineți că riflajele sunt un element decorativ în sine, ceea ce înseamnă că, în majoritatea cazurilor, este contraindicat să expuneți peste riflaje alte obiecte de decor. Există și excepții, de exemplu atunci când riflajele sunt montate pe peretele cu televizorul și devin astfel suport pentru TV. O altă excepție e atunci când riflajele acoperă un perete din hol, iar pe riflaje sunt fixate cuiere pentru haine și alte accesorii.
Ce avantaje oferă riflajele
Deși nu foarte mulți sunt familiarizați cu acest element decorativ, riflajele oferă multiple avantaje. Dacă vă întrebați de ce le-ați folosi în detrimentul altor soluții decorative, am pentru voi mai multe argumente. În primul rând, aduc eleganță și frumusețe suprafețelor pe care sunt folosite și oferă acel aer de “căldură” încăperilor respective. În al doilea rând, având efect fonoabsorbant, riflajele estompează zgomotele la fel cum o fac covoarele și tablourile mari. Nu în ultimul rând, riflajele reprezintă o soluție decorativă accesibilă din punctul de vedere al prețului, se montează ușor și implică puțin deranj/șantier în casă. Mai adaug și faptul că întreținerea lor este extrem de simplă, putând fi șterse de praf cu o lavetă și, când e cazul, curățate cu o soluție pentru mobilă.
Magazinele de bricolaj precum MAM Bricolaj pun la dispoziția clienților multiple opțiuni, de exemplu riflaje de interior din MDF, riflaje din PVC, dar și riflaje din compozit, care se pot folosi la interior, dar și la exterior (terase, foișoare), deoarece sunt rezistente la razele UV.
În ce spații putem folosi riflajele
Înainte de a detalia acest subiect, aș vrea să fac precizarea că riflajele oferă un farmec aparte spațiilor interioare atâta timp cât nu sunt folosite în exces. Riflajele reprezintă mai degrabă un element de accent într-un decor, putând fi folosite pe un perete, pe o suprafață restrânsă din tavan sau pentru acoperirea unor obiecte inestetice, dar nu pentru acoperirea întregului tavan sau al tuturor pereților.
Cum putem folosi riflajele în living
Dacă doriți să decorați în living cu riflaje, vă aduc în atenție mai multe opțiuni în funcție de zonele principale ale livingului: cea de relaxare, de tv, de depozitare etc. De exemplu, puteți acoperi parțial cu riflaje peretele din spatele canapelei sau chiar tot peretele dacă acesta este mic. Mai puteți acoperi cu riflaje peretele din zona de tv, iar televizorul va fi fixat pe riflaje. Astfel veți crea un perete statement în cameră. În cazul în care aveți un perete lung, puteți combina mai multe tipuri de finisaje decorative, de exemplu riflaje cu panouri decorative 3D, plăci ceramice decorative, vopsea decorativă etc. și veți obține un veritabil punct de atracție al livingului.
O variantă la modă și foarte interesantă este acoperirea parțială a mobilierului din living cu riflaje care să mascheze obiectele pe care nu le doriți la vedere. De asemenea, mai există și varianta să acoperiți cu riflaje o porțiune ingustă a unui perete și să o extindeți și pe tavan. Riflajele pot fi foarte bine evidențiate cu ajutorul benzilor LED, iar jocul de umbre și lumini va fi unul interesant. În majoritatea cazurilor, riflajele sunt așezate pe verticală, creând senzația de înălțime în cameră, dar la fel de bine pot fi așezate și pe orizontală, pentru a crea iluzia optică de lățime.
Cum putem folosi riflajele în bucătărie
Într-un apartament de tip open-space, riflajele pot separa livingul de bucătărie sau livingul de zona de birou. În dining sau bucătărie, riflajele pot acoperi peretele din spatele mesei. Pe lângă efectul decorativ deosebit, riflajele vor proteja peretele din dreptul mesei, acestea fiind mai ușor de curățat decât peretele. De asemenea, mai puteți folosi riflajele în bucătărie în zona mesei de bar pentru a crea un punct de interes.
Cum putem folosi riflajele în dormitor
Și aici aveți mai multe posibilități de a include riflajele în decor. Cea mai abordată variantă e cea de a acoperi integral cu riflaje peretele din spatele patului sau doar jumătate de perete (cât lățimea patului), riflajele devenind o tăblie extinsă a patului sau, altfel spus, un substitut al tăbliei. Un efect decorativ interesant veți obține prin folosirea riflajelor în spatele unei noptiere (sau ambele), în spatele mesei de toaletă, deci pe suprafețe restrânse, însă cu un puternic impact vizual. În dormitoarele moderne, minimaliste sau de inspirație scandinavă, integrarea în decor a riflajelor va crea o atmosferă relaxată, intimă și naturală, mai ales dacă riflajele sunt din lemn. Vă amintesc că riflajele diminuează zgomotele, prin urmare sunt o soluție optimă pentru dormitoare.
Cum putem folosi riflajele în alte spații: hol, balcon, terasă
Cum precizam mai sus, riflajele se pot folosi simultan cu rol decorativ și funcțional. Dacă locuiți într-un apartament compartimentat parțial, puteți folosi riflajele pentru a separa holul de bucătărie sau pentru a masca o ușă de debara, de dressing etc. Pe hol, de exemplu, puteți acoperi unul dintre pereți cu riflaje ca suport pentru cuiere sau pentru a integra într-un mod plăcut o piesă de mobilier precum o băncuță, o consolă, o măsuță, sau o oglindă supradimensionată.
Poate nu v-ați gândit, însă riflajele sunt un element decorativ potrivit și pentru alte tipuri de spații precum balcoane și terase, cu rol strict decorativ (ca fundal pentru o băncuță, de exemplu) sau de separator a două zone principale (de exemplu, de relaxare și lucru).
Și ca să vă fac viața mai ușoară, vă recomand să mergeți la magazinele fizice Mam Bricolaj sau să vizitați site-ul mam-bricolaj.ro pentru a găsi cât mai multe variante de riflaje și panouri decorative ca să puteți pune în practică și la voi acasă ideile de mai sus. Nu uitați să profitați de reducerile la Riflajele din PVC argintiu, Riflajele din PVC negru și Riflajele din PVC stejar băițuit cu nuc.
Spor la schimbări!
Sursă foto: pexels.com, Pinterest, Mam Bricolaj
1 Răspuns
AvaGen
martie 26, 2023Felicitari pentru articol. Foarte util si practic. Riflajele au inceput sa castige teren.