Cum folosim culoarea gri în amenajările interioare

by

Este greu de imaginat o viață fără culori. Cred că sunteți de acord cu mine că un spațiu fără culoare este un spațiu lipsit de viață. În designul interior, culorile sunt o componentă esențială, de modul în care acestea sunt selectate și dozate în design va depinde și imaginea finală a amenajării.

Gândindu-mă la culorile care sunt anul acesta în trend, mi-am propus să ofer cât mai multe sugestii de utilizare a uneia dintre culorile anului 2021, și anume gri. Într-un articol anterior, am vorbit despre culorile anului 2021 alese de experții de la Institutul Pantone. Aceștia au stabilit două culori reprezentative, și anume PANTONE 17-5104 Ultimate Gray și PANTONE 13-0647 Illuminating. Ultimate Gray este descrisă ca o culoare cu efect liniștitor și care denotă stabilitate. Având în vedere perioada grea pe care o traversăm, utilizarea acestei nuanțe de gri în decor va fi mai mult decât inspirată.

Particularitățile spațiului de amenajat

Alegerea paletei cromatice într-o cameră depinde de mulți factori, unii dintre aceștia fiind independenți de preferințele noastre. Printre acești factori se numără mărimea și înălțimea camerei, orientarea ferestrelor și cantitatea de lumină naturală care pătrunde în interior. Vestea bună e că griul este o culoare neutră și, cu excepția tonurilor foarte închise, poate fi utilizată cam în orice tip de spațiu, mare sau mic.

Cum folosim culoarea gri în designul interior

Culorile neutre sunt ideale pentru finisaje și în general pentru fundal (pereți, pardoseală etc.). Pentru a ști cum să dozați culoarea gri într-o amenajare amintesc una dintre regulile de design interior numită de specialiștii în domeniu „proporția de aur”. Potrivit acestei reguli, trebuie să vă concentrați pe trei culori principale pe care să le folosiți în proporțiile 70/20/10 (culoarea principală, culoarea secundară și culoarea de accent). Dacă le aplicați corect, nu veți face greșeli în amenajare, cel puțin nu în privința culorilor. 🙂

Dacă vă doriți să integrați griul în decor anul acesta, vă recomand ca proporția cea mai mare, adică cea de 70%, să o alocați acestei culori. Nu este greșit nici dacă o folosiți ca și culoare secundară, adică proporția de 20%. Depinde de tipul spațiului și de alte particularități.

Cum folosiți culoarea gri în living

În living (mai ales dacă este mic), albul poate fi culoarea principală, griul – culoarea secundară, iar culoarea de accent poate fi orice culoare puternică, care să anime decorul. De exemplu, puteți alege parchet într-o nuanță de gri sau mobilierul principal (canapele, fotolii etc.). Pe lângă cele trei culori din schemă, puteți folosi cu încredere nonculorile alb și negru la o parte dintre accesorii și decorațiuni, deoarece nu influențează schema cromatică aleasă.

Dacă vă doriți ca în acest an să vă bucurați de un decor în trend, recomandarea mea este să introduceți în decor galbenul ca accent, poate chiar nuanța Illuminating, aleasă de Pantone. O puteți insera în amenajare prin intermediul accesoriilor (pernuțe, perdele sau chiar la unele finisaje decorative). În acest context, combinația gri-galben este ideală, mai ales că cele două culori se completează reciproc. Nuanța de galben aleasă de Pantone este mai vie și are puterea de a ne însufleți.

Ca alternativă la galben puteți folosi roșu, cărămiziu, verde, iar dacă sunteți mai îndrăzneți, turquoise, fucsia sau mov.

Cum folosiți culoarea gri în bucătărie

Deși se practică, nu vă recomand o bucătărie aproape complet gri. Sfatul meu este să mai alegeți o culoare cu care să combinați griul, dacă se poate în proporție egală. Griul este foarte versatil, prin urmare îl puteți combina cu o multitudine de culori, de la cele naturale și până la cele solare, puternice. De exemplu, pe un fundal neutru, puteți adăuga electrocasnice gri și mobilier jumătate gri și jumătate într-o nuanță naturală a lemnului. Accentul de culoare se poate regăsi la suprafața de deasupra blatului de lucru (backsplash), la scaune, corpuri de iluminat și alte accesorii. Bucătăriile moderne se axează pe combinații de culori precum alb (pereți), gri (mobilier și electrocasnice) și culoarea lemnului (pardoseală).

Cum folosiți culoarea gri în dormitor

Înainte de a alege schema de culori pentru dormitor, trebuie să aveți în vedere că acest spațiu este dedicat relaxării și somnului. Recomand să folosiți culori de bază temperate, și doar accentele de culoare să fie mai puternice. Puteți folosi griul în dormitor ca și culoare secundară (de exemplu, pardoseală, pat (tapițeria) și/sau covor, pe care să îl completați cu nuanțe mai îndrăznețe, dar nu obositoare (diverse tonuri de roz, galben etc.).

În camerele de copii, puteți folosi gri la nivelul finisajelor și mobilierului cu condiția să îl completați cu foarte multe accente colorate și vesele prin intermediul  accesoriilor și jucăriilor. Fără aceste accesorii colorate, va domina griul, iar atmosfera va fi ternă. Copiii au nevoie de culori vesele, incitante și stimulative (atenție, nu agresive).

Cum folosiți griul în băi sau grupuri sanitare

Majoritatea băilor aflate în apartamentele vechi de bloc nu au fereastră. Este o realitate cu care ne confruntăm mulți dintre noi. De obicei, compensăm acest neajuns prin alegerea unei scheme de culori preponderent deschise și prin utilizarea a cât mai multe surse de iluminat artificial. Dacă aveți o baie spațioasă și luminată natural, vă puteți permite să utilizați griul ca și culoare principală (de exemplu, finisaje). Griul îl puteți asocia cu nuanțele naturale ale lemnului introduse în design prin piesele de mobilier sau printr-un finisaj de accent (culoarea secundară). Atmosfera o puteți anima folosind accesorii cât mai colorate (covorașe, decorațiuni etc.). Dimpotrivă, într-o baie mică vă recomand să folosiți finisaje foarte deschise și lucioase (de exemplu, pereți acoperiți cu ceramică ce imită marmura albă), iar griul să îl folosiți secundar la finisajele de accent (un perete, zona cazii sau a lavoarului).

Cum folosiți griul în spațiile de lucru

Psihologii și specialiștii în culori etichetează culorile și în funcție de capacitatea lor de a stimula inteligenta sau creativitatea. De exemplu, pentru birourile în care se desfășoară o muncă analitică se recomandă albastru și/sau gri deoarece compun un ambient solemn, în schimb, în spațiile creative e nevoie de culori incitante precum galben sau portocaliu.

Sper ca informațiile de mai sus te vor ajuta să integrez culoarea gri în casa ta! Îți recomand să citești și următoarele articole pe același subiect:

Cum să combinați corect culorile într-o amenajare?

Cum să folosiți corect culorile în amenajarea unei camere

Acasă – Culoarea potrivită în spațiul potrivit

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *