Interioarele open-space sunt luminoase, spațioase, dar vin la pachet cu un dezavantaj pe măsură: nu delimitează funcțiunile și îi privează pe proprietari de intimitate. Această situație o întâlnim în majoritatea apartamentelor noi, de aceea m-am gândit să vă ofer câteva soluții atractive pentru delimitarea spațiilor interioare.
Soluții creative pentru delimitarea spațiilor interioare deschise
Panouri decorative traforate
În ultima vreme, panourile decorative sunt sunt tot mai utilizate de decoratori pentru a delimita funcțiunile unui open-space, fie că e vorba de apartamente, apartamente de tip studio sau mansarde. Indiferent de materialul din care sunt realizate, și aici există destule opțiuni – lemn, MDF, metal, plastic etc., panourile decorative reprezintă o alegere excelentă în separarea cu stil a două spații (living de dining, dining de bucătărie, living de bucătărie etc.). Panourile decorative pot fi decorate cu modele diverse, de exemplu cu forme geometrice, organice sau tradiționale, prin urmare au un potențial mare de integrare în diferite tipuri de amenajări. Pe lângă rolul decorativ pronunțat, panourile traforate au și alte avantaje: permit filtrarea luminii și nu micșorează vizual spațiul.
Structuri din gips-carton
O alternativă bună la pereții groși de zidărie sunt structurile ușoare din gips-carton care se montează repede și ușor. Aceste structuri pot fi vopsite și utilizate în diverse scopuri, de exemplu ca suport pentru televizor, tăblie pentru pat, suport pentru tablouri sau alte decorațiuni de perete. Structurile din gips-carton sunt mai subțiri decât pereții clasici și mai versatili în ceea ce privește decorarea și utilizarea lor.
Pereți din sticlă
O soluție modernă de separare a spațiilor interioare sunt pereții din sticlă. Aceștia delimitează subtil două funcțiuni diferite, permițând însă comunicarea vizuală între ele. Recomand pereții din sticlă pentru a delimita bucătăria de living sau livingul de dormitor. Indiferent de natura sticlei (transparentă, mată, decorativă), astfel de pereți sunt și vor rămâne o soluție elegantă de delimitare a spațiilor interioare.
Compartimentarea spațiului cu piese de mobilier
Printre cele mai practice soluții de separare a spațiilor interioare se numără piesele de mobilier care contribuie semnificativ și la estetica interiorului. Această soluție o recomand îndeosebi în spațiile multifuncționale, unde fiecare element decorativ este menit să joace două sau mai multe roluri. De exemplu, în multe dintre apartamentele noi compartimentate în regim open-space, zona de zi înglobează uneori chiar și 4 funcțiuni (living-birou-dining-bucătărie), ceea ce face necesară delimitarea lor măcar parțial. În funcție de necesități, se pot alege corpuri înalte, de tip soldat, până aproape de tavan, corpuri masive, dar mai puțin înalte, sau biblioteci mobile. Piesele de mobilier servesc nu doar la separarea spațiilor, ci și la depozitare și pentru expunerea obiectelor decorative. O modalitate creativă de a separa livingul de un dormitor improvizat pe suprafața acestuia o constituie amplasarea unui corp de mobilier de tip bibliotecă cu accesare a cărților și decorațiunilor din ambele zone.
Folosim Paravane fixe sau mobile
Paravanele fixe și cele mobile ca soluție de delimitare a spațiilor interioare se folosesc cu succes în multe țări occidentale și orientale. Sunt foarte mult apreciate pentru rolul lor decorativ. Realizate din diverse materiale, acestea pot prezenta diverse texturi, culori și imprimeuri deosebit de atrăgătoare, oferind intimitate, senzualitate și frumusețe decorurilor interioare. Având în vedere că sunt realizate din materiale ușoare (lemn de bambus, ratan, pânză, carton), paravanele mobile prezintă avantajul că pot fi mutate ușor dintr-un loc în altul și pot fi strânse și depozitate atunci când nu mai e nevoie de ele.
Pereți „verzi”
Prezența plantelor în interiorul casei este benefică, dar și… estetică. Puteți să rezolvați ambele nevoi prin crearea unui perete „viu” din plante. Acest lucru implică, desigur, să apelați la o firmă specializată care să vă amenajeze un perete separator din plante stabilizate (în special mușchi și licheni). Ca alternativă, puteți confecționa pe comandă o piesă de mobilier cu rafturi pe care să expuneți plante de apartament. Recomand această soluție pentru a delimita diverse funcțiuni ale ariei de zi precum living de birou sau living de dining, însă nu pentru dormitor, deoarece plantele emană dioxid de carbon pe timpul nopții.
Soluții neconvenționale de delimitare a spațiilor interioare
În această categorie includ soluții mai puțin uzuale și mai creative, cum ar fi draperiile montate pe șină, separatoarele handmade create din diverse materiale și îmbinate original: textile, crengi de copac, materiale plastice etc. Partiția spațiilor poate fi făcută și cu ajutorul unor panouri cu oglinzi sau al pereților din sticlă tip cascadă cu apă. Separatoarele originale contribuie semnificativ la personalizarea spațiului interior și necesită costuri mai mici comparativ cu alte soluții, dar multă imaginație și inventivitate.
Sursă poze: Pinterest