Cum arată birourile de azi și cele din viitor?

by

Astăzi, un spațiu de lucru nu mai este o simplă cutie albă cu birouri negre și mochetă gri, dar a devenit locul unde angajatul se va simți confortabil, iar intimitatea acestuia este respectată.

Ca exemplu, să luăm marele companii internaționale precum, Facebook, Google sau Uber. Ei au fost inițiatorii conceptului de a crea zone de relaxare, inspirație sau entertainment pentru angajați, cu scopul ca aceștia să vină cu cele mai bune idei, să nu fie presați, iar mediul prietenos să crească productivitatea companiei. Și ce să vezi? Au reușit să răspândească acest trend.

Până și la noi în țară, firmele mari, dar și cele mai mici (gen studiouri) au început să investească într-un design confortabil, plăcut și călduros. Până la urmă, angajații își petrec cea mai mare parte din zi la birou (minim 8 ore), iar dacă condițiile de lucru sunt „aspre”, ajung foarte ușor să părăsească compania respectivă în schimbul alteia.

Atunci ce trebuie să facă angajatorul?

Să investească într-un design de calitate, în confort și într-un concept care să-l reprezinte ca și brand. Din experiență, vă spun că și în România, angajații au învățat faptul că au dreptul să aleagă, iar un spațiu atrăgător, plus un anturaj încărcat cu optimist și energie pozitivă, îi va convinge cu siguranță să vină la voi în companie.

Haideți să aducem puțină lumină, culoare și mediu verde în clădirile de birouri, mai ales cele tip open-space – și să le decorăm cu imagini inspiraționale pe pereți, să propunem un mobilier viu colorat (să depășim ideea de mobilier și elemente decorative negre “pentru că sunt mai practice”) și să montăm pe jos o mochetă sau alte soluții pentru pardoseală cu un imprimeu original. Obligatoriu trebuie să întrevedeți un spațiu de relaxare și entertainment pentru angajați, cu regula de a fi amplasat cât mai departe de biroul directorului. De ce punctez asta? Din experiența mea cu amenajarea unui birou, unde zona de relaxare se afla exact în fața ușii CEO-ului, care oricum stătea cu ușa deschisă (politica companiei). Acum, ghiciți cine stătea în zona de relaxare? Nimeni! Doar când avea loc vreo festivitate: ziua unui coleg sau petrecerea de Crăciun.

Dacă considerați că angajatul își va „pierde” prea mult timp stând la relaxare, atunci creați-i un mediu de lucru interactiv! Cum? Prin mici trucuri: un scaun ergonomic, un birou confortabil și poate chiar multifuncțional. Dacă poate lucra la laptop, atunci să poată schimba zona de lucru – de la birou, la o masă de bar (pentru a evita un ritm de viață sedentar) sau stând pe niște fotolii puf sau alte tipuri de fotolii confortabile – în așa fel puteți combina cele două zone: de lucru și de relaxare. Până și câteva jocuri interesante (un darts agățat pe perete sau o masă de foosball) ar putea „relaxa” un angajat, dar care după pauza bine răsplătită va avea un randament mai mare.

Un lucru important, pe care l-am punctat mai sus –  să aducem verdeață în zona de lucru: prin pereți verzi vegetali, mușchi conservați sau plante în ghivece. Dacă totuși nu aveți pe cineva care să se ocupe de mentenanța acestora, cel puțin folosiți cât mai mult verde pentru a crea senzația de natură, prin lavabilă, fototapet cu plante, păduri sau mochetă care imită iarba. Eu totuși recomand să aveți și plante naturale, deoarece, pe lângă aspect au și capacitatea de a mări cantitatea de oxigen în încăpere.

Investiți în climatizare de bună calitate! Un aer proaspat și curat ajută la oxigenarea creierului și la menținerea unui mediu sănătos – asta înseamnă mai puțini angajați pe foaia de boală, rezultatul final fiind: o muncă mai eficientă!

Până la urmă, care este scopul vostru? Să țineți din frâu angajatul și să lucreze într-un mediu comunist și stresat sau să-l lăsați să se simtă bine, ca să vă crească compania? Depinde de hotărârea pe care o veți lua!

Așa că vă recomand să apelați la un designer ca să vină cu cea mai bună soluție pentru viitorul vostru spațiu de lucru! Iar pentru orice idee pe care o aveți și vreți să o dezvoltăm, cu drag vă stau la dispoziție.

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *