Tot mai mulți cititori mă întreabă cum să amenajeze camera copiilor, mai ales în cazul în care au doi copii de sex și chiar vârstă diferită. M-am documentat mai mult și am ajuns la următoarele concluzii: ca părinți este important să le asigurăm copiilor noștri un spațiu atent echilibrat, ceea ce înseamnă să optăm pentru o gamă cromatică armonioasă, precum și un mobilier optimizat și chiar transformabil în așa fel ca încăperea să devină un spațiu multifuncțional. Iată cinci reguli care vă vor ajuta să creați un mediu sănător pentru copiii voștri:
Alegerea patului
Fără să ne gândim prea mult, știm cu toții că patul este piesa esențială în camera copiilor, pentru că ocupă cea mai mare parte a spațiului. Prin urmare, înainte de a face alegerea unui anume model de pat, vă recomand să analizați mai multe aspecte: dacă camera este mai mare, atunci vă recomand să optați pentru două paturi separare, astfel le oferiți copiilor câte o zonă separată.
O altă opțiune este patul supraetajat, care vă permite să maximizați utilizarea întregului spațiu din cameră. Noroc că astăzi există nenumărate modele de paturi supraetajate, care pot fi mai înalte, amplatate în unghi sau cu mai multe utilități interactive. Iar ce nu recomand, sunt paturile retractabile, deoarece copilul care va dormi pe patul ce se retrage se va simți întotdeauna pedepsit pentru că nu are un loc al lui și pe timp de zi. Excepție fac spațiile în care nu există altă soluție și atunci un pat retractabil sau rabatabil din perete vă ajută să reorganizați camera pe timp de zi. Dar și în acets caz, ar fi bine să existe și o zonă de odihnă ușor de utilizat.
Depozitările
Atunci când creați zona de bibliotecă pentru copiii voștri, în primul rând, este necesar să țineți cont de faptul ca aceștea să ajungă cu ușurință la obiectele de pe rafturi. Astfel, copiii mai mari vor folosi depozitările superioare, iar fratele sau sora mai mică – spațiile inferioare. Este important să vă asigurați că toate jucăriile și obiectele des utilizate să fie amplasate pe rafturile inferioare, pentru a evita posibilile accidente în care copiii mici sunt tentați să se cațere.
Cel mai probabil nu veți avea suficient spațiu de a amplasa 2 dulapuri într-o cameră, iar lipsa spațiilor de depozitare poate duce la certuri între frați. Vă recomand să gândiți mobilierul foarte bine încă de la început. Chiar dacă inițial, copilul cel mai mic va folosi mai puțin spațiu de depozitare, cu timpul nevoile se vor schimba, de aceea este bine să împărțiți dulapul în mod egal. Optați pentru mobilier realizat la comandă și optimizat corespunzător: cu sertare, rafturi și bare de umerașe.
Crearea spațiului personal
Micii locătari ai camerei trebuie să aibă posibilitatea de a-și desemna propriul teritoriu. Pentru a evita conflictele, vă recomand să alocați în prealabil zone separate pentru fiecare copil și să le evidențiați prin culoare, accesorii sau spații de depozitare. Este important ca fiecare copil să se poată exprima într-un oarecare mod și să-i permiteți să ”accesorizeze” teritoriul cu fotografii, desene, citate sau personaje preferate din desene animate. Dacă dimensiunile camerei permite, recomand să o compartimentați cu pereți din din gips carton, mobilier sau draperii. Respectați intimitatea fiecărui copil în parte.
Citește și despre Cum alegem vopseaua lavabilă potrivită pentru camera copilului?
Crearea spațiului comun
Chiar dacă este important să păstrați spațiul personal, nu uitați că până la urmă avem doar o singură cameră și aceasta în final trebuie să fie confortabilă și armonizată. Și aici mă refer la atmosfera spațiului comun, care cu siguranță va cuprinde zona de joacă și zona de studiu. Una din opțiuni este să alegeți o masă de activități cu două scaune, dar și o mică zonă de relaxare (cu o mică canapea, banchetă sau 2 pufuri) pentru a putea împreună – juca, citi sau viziona televizorul.
Culorile
Știu că la prima impresie, este complicat să alegem culorile potrivite pentru o cameră în care vor locui copii cu diverse interese, gusturi, hobby-uri, și să nu uităm că sunt de sexe și vârste diferite. Desigur puteți opta pentru separarea zonelor prin culorile clasice – roz pentru fete și albastru pentru băieți, însă eu vă recomand să nu vă limitați imaginația și înainte de a face alegerea corectă să faceți un studiu împreună cu copii voștri. Și nu în ultimul rând, să vă documentați cum influențează culorile asupra temperamentului și psihicul copiilor, în așa fel ca să evitați agitația acestora sau din contra starea de melancolie.
Puteți alege nuanțe calde de griuri, bejuri, galben deschis sau galben pastelat, un verde mentă. Creați un fundal neutru și lăsați copiii să-l completeze cu amplenta personală.
V-am pregătit mai jos și câteva exemple de mobila în plan:
Sper ca informațiile de mai sus să vă ghideze să transformați camera copiilor într-o oază plăcută și confortabilă. Aveți și alte completări, nu uitați să ne lăsați ideile mai jos în comentarii.
Sursă poze: Pinterest