Cum amenajăm spațiul de sub pervaz

by

Când avem de-a face cu spații mici, trebuie să fim creativi și să găsim soluții de amenajare prin care să valorificăm fiecare colțișor. În casele noastre există multe spații “moarte” care, atent evaluate și valorificate, pot deveni utile. În această categorie includ spațiul de sub pervaz care, trebuie să recunoaștem, îl neglijăm sau îl considerăm din start inutil și astfel nu e a folosit în niciun scop.

Cum poate fi valorificat spațiul de sub pervaz și transformat într-unul funcțional? La această întrebare am nu doar unul, ci mai multe răspunsuri pentru voi. Pervazul interior este partea inferioară a golului unei ferestre și are rolul de a proteja peretele, de a întregi fereastra și de a pune în valoare finisajele, creând confort şi armonie în ambient. Glaful poate fi construit din diverse materiale, de regulă în ton cu tâmplăria şi amenajarea: lemn de esență tare, PVC, PAL, MDF, marmură, plăci ceramice, beton etc. şi poate avea mai multe dimensiuni. Rețineți că un pervaz mai lat este mai practic și vă oferă mai multe avantaje decât unul clasic. În primul rând, creează impresia de profunzime a ferestrelor și implicit că încăperea respectivă este mai spaţioasă, apoi vă permite să aşezaţi pe el toate plantele care au nevoie de multă lumină naturală.

Cum folosim spațiul de sub pervaz

Dacă mai sus am vorbit despre pervaz, despre compoziția și mărimea glafului, în rândurile următoare doresc să vă ofer câteva soluții despre cum poate fi utilizat pervazul și spațiul de sub pervaz. Precizez că acesta poate juca atât un rol estetic, cât și unul practic sau chiar ambele, depinde ce rol doriți să îi atribuiți: decorativ sau funcțional.

Mini bibliotecă

Spațiul de sub pervazul ferestrei poate fi foarte bine valorificat prin integrarea unui corp de mobilier realizat pe comandă care să servească la depozitarea a diverse obiecte pentru care nu aveți loc în altă parte. Cu ajutorul unei piese de mobilier nu doar că obțineți un spațiu de depozitare în plus, ci puteți camufla caloriferul dacă acesta este vechi și inestetic. De exemplu, puteți comanda un corp de mobilier cu uși pentru a păstra diverse obiecte personale, dar și cu rafturi deschise pentru cărți și reviste. În cazul în care pervazul este lat, pe acesta puteți expune ghivecele cu flori.

Colț de lectură

Având în vedere că în proximitatea ferestrei există mai multă lumină naturală, puteți crea ușor un colț de lectură cochet. Comandați un mic corp de mobilier cu rafturi pentru cărți (montat în stânga și în dreapta caloriferului), aduceți un fotoliu confortabil lângă fereastră, eventual și o măsuță pentru ceai/cafea și vă puteți bucura de un colt de lectură perfect.

Banchetă pentru relaxare & lucru

Dacă visați la un loc de relaxare răsfățați de razele soarelui, vă asigur că acest vis este perfect realizabil dacă aveți acasă un pervaz mai lat, construit la o înălțime mai mică decât cea standard. De regulă, pervazurile joase le întâlnim în casele cu ferestre supra dimensionate. În acest caz, puteți înlocui pervazul existent cu unul dintr-un material mai solid și să-l transformați într-o banchetă confortabilă. O puteți acoperi cu o saltea adaptată lățimii pervazului sau cu pături pufoase, apoi adăugați câteva pernuțe, obiecte dragi, o vază cu flori și alte decorațiuni care fac spațiul mai frumos și intim. Acest loc este perfect pentru relaxare, lectură, pentru a vă bucura de priveliștea de afară atunci când savurați cafeaua de dimineață. Ba mai mult, puteți lucra dacă aveți laptop și simțiți nevoia unui cadru mai destins pentru a vă îndeplini sarcinile de serviciu.

Zonă de birou

Dacă tot am vorbit mai sus despre posibilitatea de a vă petrece timpul într-un loc confortabil, la fereastră, lansez o altă propunere practică. Extindeți pervazul din living sau altă cameră disponibilă și creați o masă de birou, mai ales că în prezent mulți dintre noi lucrează de acasă și nu dispun de o cameră liberă pentru a fi amenajată ca birou.

Masă de bar în bucătărie

Oricât de mare ar fi bucătăria, spațiul de lucru pare mereu a nu fi de ajuns. O soluție practică este să transformați pervazul într-o masă de bar, astfel încât să nu mai fie nevoie să amplasați una pe aria bucătăriei. În acest fel, vă veți bucura de mai multă libertate de mișcare, iar atunci când vreți să luați un pranz rapid sau să vă bucurați de un smoothie admirând peisajul de afară, o puteți face la masa de bar de la fereastră.

Blat de lucru

Suprafața de lucru din bucătărie este adesea limitată din cauza electrocasnicelor pe care le ținem pe blatul de lucru pentru a le avea la îndemână. Aici ma refer la aparatul de cafea, cuptorul cu microunde, fierbătorul electric, storcătorul de fructe și multe altele. Puteți să câștigați o zonă de lucru suplimentară extinzând blatul de-a lungul ferestrei. Este o reală plăcere să pregătești ingredientele pentru gătit având în fața ochilor un peisaj frumos.

Mini grădină interioară

Vechiul obicei de a ține ghivecele cu flori la fereastră, pe pervaz, se păstrează și azi. Vă recomand, dacă este posibil, să optați pentru un pervaz mai lat pe care să expuneți ghivecele cu flori (living, dormitor) sau cu plante aromatice (bucătărie). Plantele naturale ne dau oxigen, dar oferă totodată frumusețe și culoare în spațiile de locuit. Țineți cont de faptul că unele plante sunt iubitoare de lumină, iar altele mai sensibile. Dacă fereastra este orientată spre vest, optați pentru plante rezistente la lumina puternică a soarelui, iar dacă se află pe partea de nord, alegeți plante care iubesc umbra.

Spațiu personal pentru obiectele dragi

Colecționarii de decorațiuni pot transforma spațiul de sub pervaz într-un loc de expunere a obiectelor preferate. Pentru aceasta este nevoie de comandarea unei piese de mobilier cu rafturi deschise pentru expunerea lor (obiecte care reprezintă amintiri din călătorii, rame foto etc.).

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *