Ce e mai plăcut decât un spațiu verde amenajat inspirat și transformat într-un colț de rai de care să vă bucurați tot sezonul cald? Dacă vă numărați printre fericiții posesori ai unei locuințe cu grădină, ați ajuns pe pagina potrivită, deoarece mi-am propus să vă vorbesc în rândurile următoare despre cum puteți să amenajați frumos grădina astfel încât să vă bucurați pe deplin de ea cât mai mult timp. Plus am tras o fugă până la Mam Bricolaj ca să vă dau și câteva exemple de produse pe care le puteți integra în curtea sau terasa voastră.
Un plan de amenajare ca punct de plecare
În cazul în care alegeți să vă amenajați grădina în regie proprie, fără ajutorul unui specialist în peisagistică, vă sfătuiesc să schițați un plan, astfel încât să obțineți un design coerent și în armonie cu arhitectura casei. În principiu, arhitectura casei și detaliile exteriorului ar trebui să fie primul reper în amenajarea grădinii. De exemplu, dacă aveți o casă realizată în stil clasic, continuați amenajarea exteriorului în același stil pentru a obține coerență stilistică. Și încă un sfat: luați în considerare mărimea grădinii înainte de a adăuga elemente de construcție suplimentare (terasă, foișor, bucătărie de vară, mobilier etc.). Scopul unei grădini este să relaxeze, să deconecteze, iar un spațiu supra aglomerat nu va putea să îndeplinească această misiune. De asemenea, când planificați amenajarea grădinii, stabiliți zonele principale și poziția anexelor. De exemplu, dacă aveți o grădină mare, puteți gândi amenajarea astfel încât să creați o zonă de relaxare (living în aer liber), una de dining/bucătărie de vară și una de joacă pentru copii.
Ce loc alegem pentru construirea foișorului și ce materiale folosim
Cel mai important aspect în cazul unui foișor este să stabiliți în ce scop îl veți folosi, apoi în ce zonă a grădinii îl veți construi. De exemplu, dacă foișorul va juca rolul de bucătărie de vară și veți integra inclusiv un grătar, vă sugerez să îl construiți la o distanță rezonabilă față de casă din cauza fumului care se va răspândi în jur. De asemenea, dacă foișorul va fi amenajat ca loc de relaxare, construiți-l într-o zonă mai retrasă a grădinii ca să vă puteți bucura de liniște și vegetație. Indiferent de rolul pe care îl atribuiți foișurului, evitați să îl construiți aproape de stradă din cauza zgomotului produs de trafic, dar și de gardul vecinului. Nu în ultimul rând, evitați să îl amenajați peste alte utilități importante, cum ar fi cabluri electrice sau deasupra canalului colector al fosei septice.
Foișoarele pot fi cumpărate sau construite într-o varietate de stiluri și forme (pătrate, dreptunghiulare, rotunde, ovale, hexagonale etc.). Acestea pot fi închise sau deschise, pot integra grătarul și diverse aparate electrocasnice, în funcție de preferințe. Dacă aveți dileme în ceea ce privește materialul din care să îl construiți, ei bine, acestea se aleg în primul rând în funcție de stilul dorit și bugetul disponibil. Lemnul (brad, molid, pin) este ideal pentru un foișor în stil rustic sau tradițional, iar prețurile sunt accesibile, folosește cheresteaua în acest sens. Piatra se pretează atât pentru rustic, cât și pentru clasic, însă implică costuri mai mari. În cazul în care visați la un foișor modern, atunci orientați-vă către metal și sticlă. Fierul forjat este materialul perfect pentru un foișor romantic-șic. Există și alternative low cost pentru a vă bucura de un foișor în grădină și aici mă refer la cele din plastic sau PVC, care prezintă și avantajul că pot fi ridicate într-un timp foarte scurt și necesită întreținere minimă.
Ce materiale folosim pentru a construi o terasă
Venirea sezonului cald trezește în fiecare dintre noi nevoia de creștere a gradului de confort acasă. Dacă printre planurile voastre se numără construirea unei anexe, poate că amenajarea unei terase este soluția potrivită pentru a vă bucura de un loc de relaxare în sezonul cald, ca să nu mai vorbesc de faptul că o puteți utiliza și în scopuri practice, inclusiv pentru depozitare. În ceea ce privește poziția terasei, aveți mai multe opțiuni, de exemplu lângă intrarea principală, în spatele casei sau, de ce nu, fără conexiune directă cu casa. Ca și în cazul construirii unui foișor, luați în calcul imaginea de ansamblu, astfel încât viitoarea terasă să nu facă notă discordantă față de celelalte elemente de exterior. Ideal ar fi să colaborați cu un specialist care să vă realizeze un mic proiect pentru terasă, dar, desigur, puteți să o realizați și pe cont propriu. Rețineți că o terasă trainică depinde foarte mult de mărimea/adâncimea fundației, calitatea materialelor de construcție și tipul acoperișului. Dacă aveți un buget consistent, puteți opta pentru un acoperiș retractabil din aluminiu, util atunci când aveți nevoie de umbrire sau de protecție în fața intemperiilor.
Ca soluții pentru acoperiș aveți de ales între materiale precum țiglă metalică, aluminiu, sticlă, lemn, policarbonat etc. O terasă din aluminiu cu acoperiș din sticlă se va armoniza cu aproape orice construcție modernă. În ceea ce privește pardoseala, aveți o multitudine de opțiuni din care să alegeți, în funcție de estetică, buget și cerințe practice (rezistență la trafic, rezistență la intemperii etc.): dușumea din lemn sau din plăci compozit (lamelele sunt confecționate din material compozit obâinut din polietilenă reciclată 97%), plăci ceramice, beton decorativ, piatră naturală, dale din cauciuc, pavele etc. Lemnul este un material cald și foarte apreciat, însă necesită tratare corespunzătoare în prealabil pentru a oferi rezistență în timp. Plăcile din compozit sunt un material sintetic, apreciat pentru rezistență din toate punctele de vedere. Betonul decorativ reprezintă o alegere potrivită dacă vă doriți o soluție mai artistică pentru pardoseala terasei. Plăcile ceramice sunt foarte ofertante din punct de vedere estetic și oferă rezistență la trafic. Dacă aveți copii mici, atunci recomand o pardoseală din dale de cauciuc, deoarece este antiderapantă și inofensivă în cazul căzăturilor.
Cum creăm spații de depozitare pe terasă
Lipsa spațiilor de depozitare este o reală problemă în cazul familiilor mai numeroase. Dacă tot am vorbit mai sus despre construirea unei terase, aș vrea să subliniez faptul că terasa poate acomoda diverse unități de mobilier pentru depozitare, în care puteți păstra accesorii pentru grădină, jucării, unelte etc. De exemplu, în locul unui mobilier de terasă clasic, puteți opta pentru soluții 2 în 1, cum ar fi: băncuță sau banchetă și scaune tip taburet cu spații de depozitare incluse. Foarte practice sunt dulapurile create special pentru terase, deoarece sunt rezistente la apă și durabile (aveți câteva exemple mai jos). Unele modele sunt dotate cu blat și vă permit să gătiți și să serviți într-un mod confortabil. Nu excludeți și varianta unui mobilier realizat pe comandă, care să se integreze perfect în spațiul disponibil și care să răspundă punctual nevoilor voastre de depozitare.
Mobilierul de grădină
Bugetul și tipul terasei (acoperită sau neacoperită) dictează în mare măsură tipul de mobilier pe care îl puteți alege pentru amenajarea terasei. Dacă aveți o terasă acoperită, opțiunile cresc în ceea ce privește mobilierul, în sensul că puteți alege modele din lemn, tapițate, chiar din categoria celor de interior. Dacă terasa este neacoperită, ar trebui să vă orientați către mobilier din lemn tratat pentru a face față condițiilor de la exterior sau către mobilier din metal sau plastic. O problemă care apare frecvent este lipsa spațiului de depozitare a mobilierului în sezonul rece. În acest caz, sunt de preferat piesele de mobilier din metal sau plastic, deoarece pot fi ținute la exterior și în lunile de iarnă.
Sper ca aceste idei să vă ajute în a da contur unui plan creativ și îndrăzneț de amenajare a grădinii. Și nu uitați să vizitați site-ul mam-bricolaj.ro pentru și mai multe idei și soluții sau puteți merge direct în magazinele fizice din București. Să aveți spor și inspirație!
Sursă poze: Pinterest & Mam Bricolaj