Cum amenajăm casa când avem animale de companie

by

Prietenii necuvântători ne fac viața mai frumoasă și mai veselă, așadar se înțelege de ce un număr tot mai mare de familii dețin unul sau mai multe animale de companie acasă. Însă micii patrupezi fac multe năzdrăvănii, de aceea recomand ca atunci când vă amenajați casa să țineți cont de prezența blănoșilor și să faceți achizițiile potrivite.

Deținerea unui animal de companie vine la pachet cu unele inconveniente, iar printre cele mai comune se numără părul, zgârieturile lăsate de gheruțe și mizeria care se face în jurul litierei sau bolurilor cu hrană. Din fericire, există soluții inteligente de amenajare care să vă ajute să mențineți casa curată și intactă, dar și pentru a evita numeroase neplăceri, inclusiv accidente. Să le luăm pe rând.

Alegerea finisajelor

Dacă vă amenajați casa de la 0, aveți posibilitatea de a lua decizii chibzuite în ceea ce privește alegerea finisajelor, astfel încât acestea să fie ușor de menținut în formă bună cât mai mult timp. Pentru pardoseală recomand plăcile de gresie, deoarece sunt ușor de curățat. În schimb, dacă vă doriți un material care să transmită senzația de căldură, alegeți parchet pentru trafic intens și nu pentru trafic ușor, chiar dacă acesta din urmă este recomandat pentru spații rezidențiale. Parchetul pentru trafic intens oferă o rezistență mai bună la uzură și spălări repetate. Ce nu recomand: mochetă, linoleum, plăci ceramice lucioase și foarte alunecoase. În ceea ce privește pereții, menționez că albul scoate în evidență murdăria, prin urmare o vopsea lavabilă în nuanțe pastelate (crem, verde pal) reprezintă o alegere mai bună. De asemenea, nu vă recomand să acoperiții pereții cu un tapet scump dacă aveți câini, iar aceștia obișnuiesc să zgârâie diverse suprafețe.

Se știe că pisicile și câinii își fac o pasiune din a roade cablurile. Ei bine, dacă sunteți în etapa de amenajare a locuinței, sfatul meu este să mascați cablurile lungi (internet, tv) cu ajutorul plintelor sau al profilelor decorative. În loc de plinte simple, optați pentru plinte cu rol de mascare, astfel încât să nu mai aveți cabluri la vedere. La fel puteți proceda și cu cablurile de tv suspendate. Folosiți profile decorative pentru pereți, rezistente la lovituri și zgârieturi. În cazul în care nu mai puteți interveni la nivelul finisajelor, vă sugerez să le înfășurați cu o bandă colorată. Vor fi mai estetice, iar micii patrupezi nu le vor mai putea roade. Cele mai multe cabluri se adună însă în zona de tv sau a biroului. Cablurile din spatele mesei de birou le puteți camufla prin confecționarea pe comandă a unui panou decorativ care să creeze iluzia unui dulap cu uși. Păstrați cablurile în spatele acestui panou și astfel nu le veți mai avea la vedere.

Alegerea mobilierului

În cazul în care doriți să țineți animale de companie pe termen lung, e de preferat să alegeți un mobilier mai rezistent, de exemplu din lemn, în detrimentul unuia din PAL, cu finisaj fragil, care se poate deteriora rapid. Nici culoarea nu este de neglijat. Mobilierul în nuanțe închise ascunde mai bine micile imperfecțiuni. De asemenea, recomand corpurile de mobilier cu rafturi închise, astfel încât să aveți cât mai puține lucruri la vedere. Și încă un aspect: câinii obișnuiesc să-și aștepte stăpânii la ușa de la intrare, iar pentru a preveni zgârierea acesteia, agățați o folie de plastic de mânerul ușii sau lipiți-o pe ușă.

Alegerea textilelor

Poate vă închipuiți că, dacă aveți animale de companie, va trebui să renunțați la covoare. Este adevărat, câinii și pisicile lasă mult păr, însă puteți cumpăra covoare cu fir scurt, deoarece sunt mai ușor de întreținut (aspirat și spălat) și în culori mai închise. De asemenea, recomand covoarele realizate din fibre sintetice, deoarece sunt mai puțin pretențioase, mai ușor de curățat și au prețuri mai mici, prin urmare puteți să le înlocuiți mai des dacă e nevoie. Pentru curățarea pardoselilor cumpărați un aspirator performant cu perii speciale pentru înlăturarea părului de animale. Foarte practic este și un aparat cu funcția de spălat-aspirat care vă ajută să rezolvați două probleme simultan: a mizeriei și a excesului de păr.

Animăluțelor le place să se urce peste tot, însă cel mai mult adoră să lenevească pe canapea, fotolii și pat, acolo unde de fapt ne place și nouă să stăm. Cumpărați mobilier de relaxare cu tapițerie rezistentă la pătare și ușor de curățat. Microfibra cu aspect de piele întoarsă este recomandarea specialiștilor în mobilier. O altă opțiune ar fi să cumpărați o canapea dehusabilă. În cazul în care aveți deja mobilierul achiziționat și nu mai doriți să investiți în piese noi, vă ofer o soluție simplă și la îndemână: cumpărați huse pentru canapea, fotolii și pat, iar dacă modelele disponibile în magazine nu vă satisfac, le puteți confecționa pe comandă în culorile, dimensiunile și cu imprimeurile dorite.

În ceea ce privește accesoriile pentru ferestre, orientați-vă către perdele și draperii realizate din materiale sintetice și mai groase, sau naturale, dar mai rezistente, cum ar fi cele din bumbac. În orice caz, sunt de evitat perdelele și draperiile realizate din materiale delicate precum mătase sau catifea. Știți foarte bine că pisicilor le place să se cațere, iar pentru a evita să se agațe de perdele, creați-le un colț de joacă. Cumpărați-le un ansamblu de joacă cu trepte de cățărat și astfel vor crește șansele ca perdelele să rămână intacte.

Obiecte de decor

Cand ajungeți la etapa de decorare a casei, expuneți obiectele fragile la înălțime (pe rafturile de sus) pentru ca micii patrupezi să nu ajungă la ele. Există riscul ca animăluțele să le transforme în jucării. De asemenea, evitați să expuneți la nivelul solului obiecte voluminoase, care se pot sparge sau deteriora. De asemenea, nu puneți vaze cu flori aproape de sol sau pe masă dacă animăluțele obișnuiescă să se urce pe ea.

Obiceiuri bune care ajută la menținerea curățeniei în casă

Toaletarea constantă a animalelor de companie vă ajută să scăpați de corvoada de a sta cu aspiratorul în mână. Periați-le des și astfel evitați excesul de păr în casă. Dacă aveți câini, spălați-i pe lăbuțe cu o cârpă umedă după ce vă întoarceți de afară. În cazul pisicilor recomand un truc: fixați de colțul unui perete câteva perii, iar când pisica va trece prin locul respectiv, se va peria singură. Și încă un pont: dacă aveți pisici, puneți sub litieră un covoraș care să rețină nisipul pentru a evita împrăștierea acestuia în toată camera.

Amenajează animăluțului un spațiu personal

Cățel sau pisică? Nu contează. Fiecare poate avea culcușul lui, mai ales dacă nu doriți să-i obișnuiți să doarmă cu voi. Culcușul poate fi amenajat în multe locuri: sub scară, într-unul din holuri, într-un colț al camerei. O soluție interesantă ar fi într-o noptieră, din care puteți scoate sertarele de jos, iar în locul acestora să puneți o pernă, o blăniță sau o păturică moale. Dacă aceste variante nu vă satisfac, cumpărați dintr-un petshop un pătuț pe care îl puteți așeza oriunde în casă. Ideal ar fi să cumpărați un coș sau un organizator în care să păstrați obiectele de igienă și jucăriile animăluțului pentru a păstra ordinea în casă. Chiar și hrănirea animalului de companie se poate face într-un mod curat și organizat. Bolurile cu hrană și apă pot fi ținute într-un corp de mobilier, în sertare special create, și astfel apa nu se varsă, iar bobițele nu se împrăștie prin cameră.

Sper ca aceste sfaturi și idei să vă ajute să vă bucurați de o casă curată și organizată simultan cu plăcerea de a trăi împreună cu animăluțele voastre dragi.

Sursă foto: Pinterest, unsplash.com

Articol scris pentru Forbes Life.

4 Răspunsuri
  • Fuzzy
    august 4, 2023

    Toate aceste reglementari sonore asa de relevante pentru spitele care tin animale de companie in locuinta, astfel incat acestea sa se bucure de un confort sporit si de o liniste deplina. Un articol foarte interesant si util!

  • AskAi
    august 14, 2023

    In ceea ce privesta invelitoarea canapelei si tapiteria, luati in calcul materiale rezistente, netede, usor de curatat, cum ar fi bumbacul, lana sau matasea sau un material sintetic tratat antimicrobian.

    Cu tot acest material decorativ inteligent si de calitate, ales potrivit cu micii patrupezi din casa voastra, amenajarea locuintei devine simpla si relaxanta.

  • Advertoriale
    august 16, 2023

    Acest articol este o adevarata binecuvantare pentru toti proprietarii de animale de companie, oferind sugestii inteligente si utile despre felul in care sa-ti amenajezi casa pentru a te simti cat mai protejat.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *