Cum amenajăm camera copilului în stil Montessori

by

Cu siguranță mulți dintre voi ați auzit de Maria Montessori și despre metodele ei de educație, dar nu toată lumea știe că principiile acestui concept pot fi adaptate și în amenajarea camerei pentru micuții voștri. Principala idee este de a crea un mediu de dezvoltare care să-l înconjoare pe copil încă de la naștere și să devină ulterior un stil de viață pentru o creștere sănătoasă.

Caracteristicile unei camere amenajate în stil Montessori

Știm cu toții că un mediu sănătos este unul dintre factorii cheie în evoluția și dezvoltarea armonioasă a unui copil. Încă de la o vârstă fragedă, este deosebit de important ca copilul să se simtă în siguranță, dar în același timp liber și natural. Și aici are sens să ascultăm principiile Mariei Montessori, o profesoară care a susținut și încurajat independența copilului. Desigur, dacă vă documentați mai mult veți afla că unitățile de învățământ create în stil Montessori (grădinițile și școlile) au multe restricții în ce privesc materialele de studiu, jucăriile, mobilierul, culorile etc. Cu toate acestea, regulile generale de organizare a unui astfel de spațiu pot fi adaptate și în locuințele private, haideți să aflați cum se poate face acest lucru:

Pat foarte jos

Pentru un copil foarte mic, este potrivită și o saltea, care poate fi așezată direct pe pardoseală sau un pat jos. Copilul va putea exploara lumea liber, fără a sta în spatele grilajului de la pătuțurile obișnuite. Iar poziția atât de joasă a patului îl ajută pe copil să învețe să se urce singur în pat și să coboare încă de când merge de-a bușilea. Astăzi există mulți producători care fac astfel de paturi, sub formă de căsuțe, cu baldachin etc.

Oglinda la nivelul copilului

Un alt detaliu de pus în practică este să montați o oglindă la nivelul câmpului vizual al copilului. Ați observat vreodată că bebelușii pot petrece o perioadă lungă de timp sărutându-și propria imagine reflectată în oglindă? aceasta nu este un semn al narcisismului, ci este o parte a unei dezvoltări sănătoase – admirându-se, copilul vostru învață expresii faciale, mișcări, mediul înconjurător.

Rafturi deschise

Rafturile și polițele deschise reprezintă o parte integrantă a unei camere amenajate în stil Montessori. Folosindu-le în amenajarea camerei, îi oferiți copilului posibilitatea de a-și alege activitatățile sau jucăriile individual, fără a fi influențați. Nu este nevoie să le oferiți copiilor mici o mulțime de jucării toate odată, indicat este să le luați pe rând și să faceți schimb după un interval de timp. Astfel copilul are timp să cerceteze fiecare obiect în parte.

Materialele folosite

Și mobilierul corespunzător este necesar pentru creșterea copilului. Imediat ce copilul învață să stea jos, puteți folosi o masă mică și un scaun. Invitați-vă copilul să facă descopere noile activități creative, să mânânce sau să se joace și cu alți copii la msă. Lăsați copiii să exploareze obiectele, suprafețele, texturile. Optați pentru pături moi, covorașe din bureți sau plută, jucării din lemn.

Mobilierul de joacă

Una dintre regulile de bază pentru amenajarea unei camere pentru copii tip Montessori este utilizarea de materiale exclusiv naturale. Mobilierul trebuie realizat din lemn (lemn masiv sau placaj) și tratat cu vopseluri sau lacuri pe bază de apă non-toxice. Pentru textile și tapițerii alegeți materiale precum bumbacul, inul; covoarele să fie șesute din fire naturale de bumbac sau lână. Pereții pot fi decorați cu lavabilă (iarăși non-toxică, vedeți că am scris despre acest subiect în articlul Cum alegem vopseaua lavabilă potrivită pentru camera copilului?) sau tapet/fototapet. Dacă optați pentru fototapet, alegeți o grafică educațională, de exemplu cu harta geografică a lumii sau harta cu animale, faună etc. Creați copilului vostru o zonă de creație cu ajutorul unui șevalet multifuncțional sau un perete tip tablă de scris sau de lipit magneți.

Gama cromatică

Deoarece într-o cameră Montessori se pune accent pe materiale naturale, acest lucru ne ajută să alegeți și culorile potrivite. Optați pentru tonuri liniștite de bejuri, griuri calde, verde pastel, bleu. Evitați orice contraste puternice, iar dacă totuși vreți să adăugați un accent de culoare, alegeți decorațiunile și jucăriile mai intens colorate.

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *