Cum amenajăm camera copilului în funcție de temperamentul acestuia?

by

Cu siguranță online-ul este invadat cu o mulțime de informații despre cum să alegi culorile și cum să organizezi camera unui copilul, dar v-ați gândit vreodată că și temperamentul copilului influențează în mod direct amenajarea viitorului spațiu în care acesta își va desfășura activitatea? Am decis să vă ofer cele mai importante reguli și informații despre cum să creați o cameră în care copilul vostru să se dezvolte corect și să se simtă confortabil. Să începem:

Copil Sangvinic

Dacă copilul vostru este sangvinic, atunci cu siguranță este foarte emoțional și impresionant. În același timp, copilului îi place să descopere noi locuri și să comunice cu oameni noi, stabilește rapid contactul cu colegii și vârstnicii.

În acest caz, în camera copilului trebui să se folosească cât mai mult accente de culoare, iar decorul să fie actualizat cât mai des. Ideal ar fi să aveți o camera spațioasă și luminoasă. Deoarece copilul vostru este foarte vesel și sociabil, va recomand să optați pentru combinațîi îndrăznețe de culori. Cu toate acestea, merită să excludem culorile săturate de roșu, portocaliu și galben – vor agită și mai mult caracterul deja activ.

Indicat este să alegeți o gama cromatică mai răcoroasă pentru pereți, iar pe fundalul acestora să poziționați mobilierul, decorul și accentele de culoare. Nu uitați, că aceste accente le puteți folosi într-o cantitate mai mare în zona de joacă și divertisment, însă mai puțîn în zona de studiu și odihnă.

Pardoseală poate fi acoperită pe fiecare zona cu un alt accesoriu: covor moale dar cu o grafică interactivă(poate care să imite o joacă – efect de acțiune)) pe zona de divertisment, un covoraș mai mic sau traverse în culori uni pe zona de pat sau studiu (efect de liniște).

În camera unui sangvinic este bine să există o zona de creație: o masă de desen sau poate un perete vopsit cu efect tip tablă(nu neapărat neagră, puteți opta pentru o nuanță mai închisă față de culoarea celorlați pereți). Deoarece copiii cu acest comportamnet întră într-o emoție puternică dacă sunt curioși și interesați de ceva, dar se plictisesc la fel de repede  când își pierd interesul. De aceea, în zonele de antrenament este bine să folosiți culorile verzi, albastre pentru a le ajută să se concentreze, iar pentru zona de odihnă și studiu – culori deschise și pastelate.

Cu un copil creativ, va fi nevoie să organizați bine camera, asta înseamnă să depozitați lucrurile cu atenție: ce să fie la îndemână, dar și ce ar trebui ascuns.

Copil coleric

Un astfel de copil este hiperactiv, necesită multă atenție și își atinge scopurile prin toate mijloacele. Nu are multă răbdare, când începe un lucru nou, vrea rezultat rapid. Interesul afaceri este pierdut dacă implică muncă grea. Ce se va întâmpla cu un copil coleric într-o cameră în care se utilizează culoarea roșie? Manifestarea de agresiune, strigăte, isterie, încercări de auto-afirmare, aruncări de lucruri, adormit cu greu. Copilul este supus unui exces de oboseală.

Din cauza temperamentului activ, gama cromatică din încăpere trebuie să fie calmă, de preferat suprafețe colorate uni în schimbul imaginilor grafice încărcate. Puteți opta pentru nuanțe de verde pastel și evitați culori aprinse(roșu, galben). Utilizați cu atenție culoarea lila și tonuri de mov.

Datorită temperamentului său, copilul nu este capabil să păstreze atenția asupra unei activități, pentru o perioadă lungă de timp. Prin urmare, fiecare obiect trebuie să fie legat de zona funcțională a camerei într-un fel sau altul. Lângă pat doar cărți pentru noapte și o jucărie de dormit, în zona de joacă – numai jucării, iar în zona de studiu –  doar materiale pentru instruire.

Tot ceea ce poate fi considerat punctul de interes al camerei trebuie să fie interactiv și antrenant. Asta înseamnă că puteți opta pentru un fototapet care ilustrează teme educaționale (litere, cifre etc) sau o harta a lumii. O altă soluție modernă este să aveți un fototapet magnetic care poate deservi atât că o tablă de scris, dar pe care puteți lipi și diverse imagini, la fel cu teme educaționale.

Unui copil coleric îi place să joace, probabil mai mult decât toți ceilalți copii. Îi plac jocurile dinamice, cu schimbări de acțiune, peisaj sau dezvoltarea unei personaj.

Copiii colerici, cu siguranță, iubesc încurajarea. În acest caz, încercați să-i creați un panou de expunere în zona de studiu, unde veți agață diplomele și meritele acestuia sau alte mesaje de încurajare de la profesori sau chiar voi, părinții!

Pentru un coleric este bine să fie creat un program al zilei(sub formă de un tabel agățat pe perete sau să treceți că reminder în telefon), deoarece în așa fel îl veți învață să fie mai organizat.

Este extrem de important că colericul să aibă un spațiu confortabil pentru ameliorarea stresului primit în timpul zilei. Prin urmare, camera copilului trebuie amenajată având o atmosfera liniștitoare. De exemplu, ascultarea muzicii de relaxare cu sunetele naturii înainte de culcare, sau poate o muzică inspirațională în timpul studiilor. Dacă vreți să-l implicați și în treburile casnice, atunci puteți îmbină plăcutul cu utilul printr-un acvariu poziționat în camera copilului. Pe de o parte – un psihic stabil, pe de altă parte – dezvoltarea responsabilității.

Dacă organizați camera copilului în funcție de particularitățile temperamentului său, multe probleme pot fi evitate.

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *