Cum amenajăm camera copilului în funcție de temperamentul acestuia? Partea 2

by

Continuăm discuția despre cum să amenajăm camera copilului în funcție de temperamentul acestuia:

Copil flegmatic

Liniștit, grijuliu, rezervat, lent  și foarte „confortabil“ încă de mic. Plâng puțîn, râd în tăcere, merg în liniște și chiar reușesc să se joace fără zgomot. Cu timpul, flegmaticii întră în societate, dar unde încearcă să rămână în umbră, fără a atrage atenția excesivă asupra persoanei lor, cum se spune – conservatori prin naștere.

Sistemul său nervos este destul de puternic: se emoționează destul de greu, dar în același timp se mișcă încet, chiar și când întră în mediul educațional (grădiniță, școală etc).

Pentru un copil, flegmatic este extrem de important confortul care a fost creat în spațiul interior și se va „despărți” de asta destul de greu, toate schimbările planificate trebuie discutate cu copilul (aici vorbim despre copiii de peste 7-8 ani). Schițați cum va arăta viitoarea camera și asigurați-vă că ați luat în calcul fiecare detaliu, iar copilul le-a înțeles. Lăsăți-l să se acomodeze cu idea și când va fi pregătit puteți începe renovarea.

Încercați să-l implicați în proiect prin alegerea comună a culorilor, vizitele la magazinul de mobilă săi materiale de finisaj. Principalul lucru este că copilul să se obișnuiască cu inevitabilitatea schimbărilor, deoarece noutățile pot acționa deprimant asupra flegmaticului.

În ceea ce privește alegerea culorii pentru camera unui flegmatic: acordați atenție culorilor și nuanțelor calde – maro, bej, gri, galben-nisip sau azuriu. Pe pereți puteți folosi un bej deschis, piersică, verde sau fistic (în nuanțe pastelate), iar culoare portocalie, galbenă sau lila să se regăsească  pe covoare, accesorii sau piese de mobilier. Pe de o parte, trebuie creată o atmosferă liniștită pentru concentrare, dar pe de altă parte, este nevoie de un stimulent puternic pentru muncă creativă.

Pentru un copil flegmatic, modă nu este cel mai important lucru, iar interiorul acestuia este creat în funcție de preferințele personale. Preferă lucruri practice, testate în timp și se desparte greu de obiecte vechi. Însă pentru a aduce mai multconfort în spațiu, puteți agață draperii având textile frumoase, iar pe pat să aruncați câteva perne decorative. Poate chiar alegeți să-i creați o tematică de amenajare.

Mobilierul ales trebuie să aibă forme netede, de preferat din lemn, fără sticlă sau metal. O altă caracteristică importantă a interiorului flegmatic este numărul mare de spațîi de depozitare și organizarea: de exemplu pe birou aranjează obiectele într-o ordine: paharul pentru creioane și pixuri, rafturi pentru cărți și reviste, sertar pentru vopseluri și pensule – toate trebuie să fie bine ordonate.

Flegmaticienii sunt dependenți de comoditate!

Copil melancolic

Chiar dacă caracterul melancolic are multe în comun cu cel flegmatic, totuși un copil melancolic este excesiv de sensibil și crește că o persoană anxioasă, chiar dependentă de emoție. Este sensibil la orice lucru din camera lui, nu-i plac locurile necunoscute, cu greu găsește o limbă comună cu noi cunoștințe, foarte timid.

În ciuda instabilității emoționale, și, probabil, din cauza această, melancolicii sunt organizați bine spiritual. Simt mai bine melodiile și ritmul muzicii, citesc cu atenție cărțile. Mai mult decât atât, copiii melancolici sunt cei mai talentați în sfera artistică și creativă, dar și cei mai neprotejati și dezechilibrați emoțional.

Melancolicilor nu le plac spațiile mari. O camera mică și retrasă – asta este tot ce au nevoie. Principala să sarcină este de a evita stresul, și de a găși confortul printr-o atmosferă caldă și familiară. Ferestrele ar fi bine să le decorați cu draperii opace și perdele sau chiar jaluzele, deoarece melancolicii preferă lumina difuză și se ascund de soarele strălucitor.

Dacă într-o camera a unui copil flegmatic domnește întotdeauna ordinea, atunci melancolicul este destul de confortabil cu o dezordine ușor „creativă” și faptul că este nevoie de ceva timp pentru a căuta un lucru, nu-l deranjează.Folosiți cât mai multe elementele senzoriale.

Întrucât melancolicul este predispus la tulburări nervoase, stres și chiar neliniște, o atenție deosebită trebuie acordată componenței terapeutice a mediului senzorial în camera copiilor – evitați tematici și concepte puternice (de ex. amenajarea după filmul star wars sau orice personaj negativ din filme sau dese animate). Optați în schimb pentru amenajări neutre: pereți colorați uni, în nuanțe deschise de verde, deoarece are un efect calmant asupra psihicului copilului. Evitați culori agresive și întunecate, dar și culorile fosforescente, care pe timp de noapte pot dezvoltă sentimentul de anxietate sau de frică la copil.

Atunci când alegeți mobilierul pentru camera copilului melancolic, asigurați-va că nu există colțuri prea ascuțite sau mânere tăioase. Melancolicii sunt prea visători și uneori nu sunt atenți la mediul înconjurător, iar această înseamnă un risc de accidentare.

Când amenajati spațiul, va recomand că zona de lucru să fie cât mai izolată (de ex. într-un colț al camerei, separat de restul interiorului printr-o biblioteca-tip perete, sau dacă aveți un pat suspendat, sub acesta puteți poziționa biroul), în așa fel copilul se va putea concentra mai bine. Iluminatul trebuie să fie difuz: o aplică de perete sau o lampa de birou este soluția ideală.

Camera poate fi completată cu diverse elemente senzoriale: pufuri, covorașe moi cu fir lunge, poate un cort mare în care să aruncați multe perne pe jos. Dacă camera este poziționată în mansardă, iar înălțimea este destul de generoasă, puteți să-i creați un spațiu supra-etajat cu zona de joacă jos, iar sus să fie locul de izolare și creație a copilului.

Într-un cuvânt, interiorul unui copil melancolic trebuie să vizeze către menținerea unei organizări mentale puternice. Întrucât melancolicul este o natură subtilă, trebuie acordată o atenție deosebită creării unui mediu creativ în spațiul educațional al camerei, cu picturi pe pereți, bazate pe basmele preferate (dar să nu exagerați!).

Fără îndoială, tipurile pronunțate nu sunt atât de multe. Și fiecare copil este unic. În copilărie este deosebit de important să se creeze un mediu de dezvoltare potrivit pentru copil, care ulterior se va reflectă în caracterul personal. De aceea nu uitați: cât copilul este mic, noi că părinți suntem responsabili pentru viitorul copilului!

 

Află cum să amenajezi camera unui copil coleric și sangvinic.

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *