Atunci când pășești în interiorul unei case, printre cele mai plăcute senzații pe care le trăiești este atingerea moale și catifelată a covorului… Se spune că un covor face spațiul mai cald și, aș adăuga eu, mai prietenos. Haideți să vedem care sunt principalele criterii de alegere a covorului pentru a vă bucura din plin de achiziția făcută!
Principalele criterii de alegere a covorului
Amenajarea casei în regie proprie este o experiență cu multe provocări, mai ales pentru cei fără cunoștințe în domeniu care să le faciliteze cele mai bune alegeri. Dacă valoarea estetică sau capacitatea de a conferi încăperii căldură și intimitate vor părea esențiale, veți realiza că materialul, rezistența la pete și la uzură sunt la fel de importante. Așadar, dacă sunteți în etapa de achiziționare a covoarelor, iată care sunt principalele aspecte la care trebuie să vă gândiți: stilul de amenajare al interiorului, materialul, forma, culoarea, funcția încăperii (living, dormitor etc.), configurația încăperii (formă pătrată, dreptunghiulară etc.) și multe alte aspecte precum tipul pardoselii, dimensiunile camerei, cromatica spațiului, tapițeriile existente, tipul mobilierului etc.
Alegerea covorului în funcție de stilul de amenajare
În mod normal, covorul se alege în același stil cu al spațiului în care urmează a fi folosit. Cu toate acestea, există și excepții de la regulă fără ca acestea să constituie greșeli decorative. Concret, dacă aveți o încăpere amenajată în stil clasic, alegeți un covor clasic, iar dacă aveți un spațiu amenajat modern, alegeți un covor cu design modern. Când se pot face excepții? Ei bine, dacă vă doriți o amenajare mai complexă, în stil fusion, eclectic, boho sau maximalist, aveți libertatea de a alege un covor care să contrasteze cromatic și stilistic cu restul elementelor de decor sau cu o parte dintre acestea. De exemplu, aveți un interior modern-minimalist, amenajat simplu, cu ajutorul unui covor etno și câteva obiecte decorative în ton veți crea o ambianță fusion plină de personalitate.
Alegerea covorului în funcție de cromatică
Și aici există câteva reguli sau mai degrabă recomandări după cum urmează. Dacă pardoseala are culoare închisă, vă recomand să optați pentru un covor în nuanțe deschise și invers. Într-un spațiu monocrom, puteți alege un covor în același ton cu pardoseala, însă, atenție! Inserați în ambient câteva accente decorative pentru a evita monotonia cromatică. Asociați culorile și imprimeurile covorului cu cele ale perdelelor, draperiilor sau tapițeriei mobilierului. Astfel, creați corespondențe cromatice atrăgătoare.
Alegerea covorului în funcție de tipul fibrei
Covoarele realizate din fibre naturale sunt mai scumpe, dar contribuie la crearea unei ambianțe sănătoase pentru întreaga familie. Materialele naturale, cum ar fi lâna, iuta, rafia, sisalul, pielea sunt antialergice, adică nu rețin praful și nu degajă energie electrostatică. Covoarele din lână au prezentat mereu un interes ridicat și pe bună dreptate. Lâna este durabilă și rezistentă la rupere, dar prezintă dezavantajul că petele se scot greu. Pe de altă parte, covoarele din fibre artificiale (poliester, polipropilenă) se întrețin ușor, rezistă la uzură și sunt avantajoase din punctul de vedere al prețului. Sunt recomandate în încăperi ca livingul sau camera copilului, deoarece fac față abuzurilor la care sunt supuse. Acrylul, numit și lână artificială, este rezistent la umezeală și pete, se decolorează greu, însă nu e recomandat pentru zone intens circulate. Pentru suprafețe cu trafic intens, covoarele din nylon sunt cea mai bună alegere. Nylonul este un material destul de scump, dar mai ieftin decât lâna. Olefinul este o alternativă accesibilă ca preț, dar un covor realizat dintr-un astfel de material se deteriorează destul de repede. Lungimea firului reprezintă, de asemenea, un aspect la care vă sugerez să vă gândiți. Covoarele cu fir tăiat sunt mai puțin rezistente. Pentru un trafic intens sunt recomandate cele cu fir buclat.
Alegerea covorului în funcție de funcția camerei
Unul dintre cele mai importante criterii de alegere a covorului este funcția camerei în care va fi folosit. Living, dormitor, camera copilului, baie, bucătărie, hol? Oriunde în casă poți așterne un covor pentru a personaliza spațiul.
Living
Dacă achiziționați un covor pentru living, deci un spațiu cu trafic intens, alegeți un covor rezistent la uzură. Covoarele cu fir lung sunt recomandate în living doar dacă acesta nu este foarte des utilizat. În caz contrar, recomand un model cu fir scurt și mai practic.
Dormitor
În dormitor sunt binevenite covorașele moi, cu fir lung sau cu aspect de blană deoarece sporește gradul de confort, dar și senzația de căldură și intimitate. O opțiune interesantă la care vă puteți gândi este acoperirea întregii încăperi cu mochetă sau cu un covor mare, deoarece crește confortul.
Foto: Creativ Interior – Proiect Aviației Tower
Camera copilului
În camera copilului recomand covoare din țesătură naturală, moale și confortabilă. Din raționamente practice, o opțiune viabilă sunt și covoarele din materiale sintetice (de ex., polipropilenă și poliamidă): rezistă la uzură, revin repede la forma inițială după ce sunt supuse presiunii și se întrețin ușor. De asemenea, recomand ca pentru camera juniorilor să alegeți un covor cu fir scurt, deoarece, nesupravegheat, un copil mic poate smulge firele mai lungi ale covorului și să le ducă la gură sau nas. Un alt aspect ține de siguranța copilului: alegeți un covor antiderapant, care să ofere o bună stabilitate pe podea. În caz contrar, micuții vor fi predispuși la accidentele provocate de alunecare. Nu în ultimul rând, recomand ca pentru camera copiilor să alegeți covoare cu modele ludice, care să le stimuleze imaginația și creativitatea.
Bucătărie
Un alt spațiu în care multe persoane preferă să acopere pardoseala cu un covor este bucătăria. În acest caz, sugerez covorașele create speciale pentru astfel de spații (rezistă mai bine la murdărie și umezeală), mai ales că multe dintre modelele disponibile pe piață prezintă imprimeuri tematice și stilistic se vor integra perfect. Același lucru e valabil și pentru baie. Decât să improvizați mai degrabă achiziționați covorașe special create pentru aceste spații, în aceleași culori cu ale celorlalte accesorii de baie pe care le aveți deja.
Alegerea covorului în funcție de configurația camerei
Camere mari. În spațiile ample, covoarele de mari dimensiuni pot sta alături dacă au aceeași formă, sunt din același material și au o singură culoare.
Camere mici. Pentru a crea senzația de mai mult spațiu într-o încăpere mică, folosiți un singur covor de dimensiuni mari. Într-o cameră cu dimensiuni reduse, nu expuneți mai multe covoare mici deoarece micșorează vizual spațiul. De asemenea, covoarele care prezintă chenare contrastante față de fondul covorului și de restul pardoselii micșorează vizual încăperea.
Ar trebui să știți că, dacă locuiți la casă sau apartament amenajat în regim open-space, cu funcțiuni care comunică liber, puteți delimita vizual anumite zone și prin intermediul covorului. De exemplu: zona de dining de cea de relaxare, zona de birou de cea de living, locul de joacă de celelalte arii etc.
Cum alegeți forma și dimensiunea covorului în funcție de mobilier:
Cum se întrețin covoarele
Când cumpărați un covor, păstrați eticheta deoarece veți găsi indicații utile cu privire la întreținerea produsului. Covoarele se curăță diferit, în funcție de fibra din care sunt realizate. La cele confecționate manual, destul de pretențioase, petele se îndepărtează imediat cu o lavetă albă, curată și uscată, iar periodic se recomandă curățarea profesională. Este contraindicată tragerea de firele ieșite în afară, mai degrabă tăiați-le cu o forfecuță! Covoarele din fibre sintetice se spală prin acționare mecanică, cu apă la temperaturi de maximum 45 de grade Celsius, folosind detergenți speciali. Apoi se clătesc abundent cu apă. Uscarea se face prin suspendare, evitând apropierea lor de sursele de căldură.
Cele mai frecvente întrebări pe care și le pun cumpărătorii!
Când nu punem covoare în casă?
Teoretic, nu există interdicții de folosire a covoarelor în spațiile domestice. Important este să alegeți covorul adecvat tipului de spațiu. Condiții speciale impun interioarele în care există multă umezeală, precum baia, unde recomand covorașele cu uscare rapidă.
Punem covoare dacă avem animale de companie?
Plăcerea de a deține animale de companie nu o anulează pe cea de a acoperi pardoselile cu covoare. Rețineți totuși că animalele de companie lasă mult păr, prin urmare fie alegeți covoare cu fir scurt, deoarece sunt mai practice, fie achiziționați un aspirator performant și eventual un aparat de spălat-aspirat, astfel încât să rezolvați problema curățeniei și a excesului de păr.
Dacă am încălzire prin pardoseală, pot acoperi pardoselile cu covoare?
Aici intervin doi factori: cât de corectă este realizată încălzirea prin pardoseală și tipul covoarelor cu care doriți să acoperiți pardoseala. Dacă sistemul de încălzire prin pardoseală este realizat corect, o puteți acoperi cu covoare, însă contează și caracteristicile covorului, cum ar fi grosimea. Unele covoare au pe verso o țesătură îngroșată care, dacă nu prezintă o rezistență termică redusă, diminuează eficiența sistemului de încălzire prin pardoseală. Altfel spus, se creează un blocaj în transferul termic sau afectează performanța sistemului de încălzire. De asemenea, pentru a acoperi pardoseala cu un covor, ar trebui ca temperatura setată pentru încălzirea prin pardoseală să nu depășească 27 de grade Celsius pentru a evita efectele nedorite asupra covorului.
Sursa foto: pixabay.com, unsplash.com, pexels.com, Pinterest & Creativ Interior