Cum alegem prizele și întrerupătoarele. Sfaturi utile

by
cum alegem prizele-thefamousdesign

Renovarea completă a unui apartament include și înlocuirea instalației electrice, implicit a prizelor și întrerupătoarelor. Înainte de a achiziționa prizele și întrerupătoarele, trebuie să aveți foarte clar stabilit atât poziția lor, adică locul unde vor fi montate în fiecare cameră, cât și numărul lor, în funcție de necesitățile familiei.

Chiar și în cazul amenajării unei locuințe în regie proprie este necesară realizarea unui plan, chiar și la nivel de schiță, în care să se stabilească poziția corpurilor de mobilier, a aparatelor electrice și electrocasnice, deoarece în funcție de acestea se va alege și poziția întrerupătoarelor și mai ales a prizelor și numărul lor. De exemplu, în cazul în care aveți în vedere instalarea unui aparat de aer condiționat pe viitor, montați o priză în apropierea locului în care va fi montat aparatul. Acest lucru este valabil și în cazul altor electrocasnice. Mulți dintre proprietarii de case și apartamente comit greșeala de a se gândi doar la nevoile curente ale familiei, nu și la cele viitoare. Și încă un aspect important: înainte de orice achiziție, asigurați-vă că locuința are un stabilizator de tensiune pentru ca fluctuațiile de tensiune din rețea să nu afecteze aparatele ce vor fi conectate la prize. Odată stabilite aceste lucruri, se poate trece la alegerea prizelor și întrerupătoarelor.

Ce rol au prizele și întrerupătoarele

Tehnic vorbind, aceste dispozitive de conectare ajută la realizarea legăturilor electrice ale unor consumatori electrici la o rețea electrică prin intermediul unei fise de curent. Prizele conectează aparatele electrice la rețeaua electrică, iar întrerupătoarele deschid și închid circuitul electric corespunzător fiecărei sursă de iluminat din fiecare cameră. În ceea ce privește întrerupătoarele, acestea pot fi în format simplu sau cu lampă de control, care ajută utilizatorii să vadă întrerupătorul atunci când este întuneric. Familiilor cu copii mici le recomand întrerupătoarele care au mecanisme de protecție integrate pentru copii.

prize-si-intrerupatoare-thefamousdesign

Ce aspecte sunt importante la prize și întrerupătoare?

Printre primele criterii aș menționa instalarea și manevrarea ușoară, calitatea superioară a materialelor din care sunt realizate, gradul de protecție pe care îl oferă, modul de instalare și de dezinstalare, aspectul estetic. Alte criterii sunt în strânsă legătură cu tipul instalației electrice și nevoile de consum electric al utilizatorilor.

alegerea-prizelor-si-intrerupatoarelor_thefamousdesign
cum-alegi-prizele-si-intrerupatoarele_thefamousdesign

Tipuri de prize

Chiar și în cazul acestor accesorii mici, considerate un detaliu în procesul de amenjare, există diferențe semnificative în ceea ce privește materialul din care sunt realizate, instalarea și manevrarea lor.

O primă delimitare ar fi între prizele simple și cele modulare, alegerea între una și alta făcându-se în general în funcție de nevoile casnice. În locuințele actuale, unde folosirea a diverse aparate electrice și electrocasnice este mare, e de preferat un aparataj modular. Avantajul unei game modulare e că permite instalarea a mai multe dispozitive în aceeași doză.

În funcție de materialele din care sunt realizate, prizele pot fi ceramice sau din polimeri. Varianta clasică – ceramică – a fost înlocuită în ultimele decenii cu polimerii rezistenți la foc, care asigură aparatelor electrice o durată mai mare de viață. Diferența este și de ordin vizual. Prizele din polimeri au o adâncime mai mică, ce le permite montarea mai ușoară în dozele standard.

O altă diferență în ceea ce privește prizele se face în funcție de sistemul de fixare în doze: fixare cu gheare sau fixare cu șuruburi. Pentru o montare ușoară, specialiștii în electricitate recomandă alegerea prizelor cu gheare retractabile, deoarece acestea se strâng automat.

Poate nu știați, dar prizele se pot clasifica și în funcție de gradul de protecție contra umidității și prafului, de aici și denumirea de prize cu protecție IP44 și IP55. Acestea din urmă oferă protecție mai mare și sunt indicate în locuri cu umiditate mai ridicată, cum ar fi terasa, subsolul sau balconul.

Există și alte clasificări ale prizelor, ca de exemplu: prize monofazate sau trifazate (în funcție de tensiunea la care se conectează), simple sau duble (în funcție de numărul de aparate pe care îl pot conecta), aplicate sau îngropate (în funcție de modalitatea de montaj), cu împământare și fără împământare (în funcție de gradul de protecție), monofazate (prize de uz casnic, cu alimentare la 230V) sau trifazate (în funcție de modul de conectare și de tipul rețelei electrice), prize după standard german (cel mai des folosit și în România) și standard modular, aplicate pe perete sau îngropate în tencuială (în funcție de modalitatea de montaj).

Nu în ultimul rând, prizele se pot clasifica și în funcție de formă și culoare. Așadar, o mulțime de diferențe ce țin de produs în sine, dar și de locul și modul de instalare, modul de manevrare, rezistență în timp și la uzură etc. Aceste informații vă pot ajuta să vă dați seama ce tip de prize și întrerupătoare se potrivesc mai bine locuinței voastre, însă recomand să colaborați cu un electrician pentru a le monta și a vă oferi cele mai potrivite sfaturi de achiziție.

Sursă poze: pexels.com, pixabay.com

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *