Cum alegem plinta și cum o integrăm în decorul casei

by

Unul dintre sfaturile mele adresate persoanelor care își amenajează casa în regie proprie este de a nu trata independent fiecare etapă de amenajare. Crearea de legături stilistice și cromatice între elementele de decor este foarte importantă pentru o amenajare reușită. Acest lucru este valabil și în etapa de alegere a finisajelor. Optați pentru materiale de finisaj care să rezoneze între ele și să se pună în valoare reciproc. În rândurile următoare voi vorbi despre cum se alege plinta, un accesoriu cu un rol esențial în imaginea de ansamblu a amenjării.

Cât de necesară este plinta

Plinta este un element care face legătura între pardoseală și perete, iar rolul său într-o încăpere este deopotrivă practic și estetic. Plinta se folosește pentru a acoperi rostul de dilatare pe toată lungimea unei camere și, în multe situații, pentru a masca cabluri inestetice (de internet, telefonie, televiziune etc.). Plinta joacă un rol important și în procesul de întreținere deoarece protejează partea de jos a peretelui de umezeală și lovituri atunci când se spală pardoseala. Totodată, plinta împiedică acumularea de murdărie în rostul de dilatare. Din punct de vedere estetic, plinta aduce un plus de personalitate spațiului. Fără plintă, spațiul ar putea părea neterminat sau nefinisat.

Din ce material să fie plinta

Plintele se fabrică din mai multe tipuri de materiale (mai flexibile sau mai puțin flexibile), cum ar fi plastic, lemn, MDF, duropolimeri etc. Fiecare dintre aceste variante vine la pachet cu avantaje și dezavantaje. De exemplu, plintele din lemn se potrivesc perfect cu parchetul din lemn, însă nu sunt flexibile și reprezintă o problemă dacă pereții nu sunt perfect drepți. Acest lucru este valabil și pentru plintele din plastic. În aceste condiții sunt de preferat plintele realizate din duropolimer, mai flexibile, rezistente la lovituri și cu posibilitatea de a fi decupate, vopsite și reparate. Plintele din duropolimer sunt ceva mai scumpe și mai greu de găsit, iar la costul lor se adaugă și prețul chiturilor, al adevizului pentru lipire și a celui pentru îmbinare. De regulă, plintele din duropolimer au și spații dedicate trasării cablurilor.

Ce culori alegem pentru plintă

Există mai multe opțiuni în ceea ce privește culoarea plintei, alegerile vă aparțin. O opțiune inspirată este alegerea plintei (și a tuturor accesoriilor pentru parchet) în aceeași culoare cu a parchetului. Astfel, veți obține un efect unitar și armonios. O alegere cu care sigur nu dați greș. O altă opțiune ar fi alegerea plintei într-o nuanță foarte deschisă, să zicem gri-alb, mai ales dacă aveți și parchet tot într-o nuanță deschisă, bej-alb, gri-alb. Dintre soluțiile disponibile, aș mai recomanda plinta albă, mai ales în situațiile în care pereții sunt zugrăviți într-o culoare puternică, creându-se astfel un contrast plăcut. Nu este greșit nici dacă aveți pereți albi și alegeți o plintă tot albă, mai ales dacă și tâmplăria și ușile sunt albe. De asemenea, dacă aveți un perete acoperit cu tapet sau fototapet modern cu desen puternic, recomand să utilizați o plintă albă deoarece ajută la focalizarea fototapetului, Dimpotrivă, un tapet cu model foarte discret și într-o nuanță pastelată va crea un contrast plăcut cu o plintă într-o culoare mult mai închisă. În acest caz, accentul cade pe efectul contrastelor. Un efect șic se poate obține și prin alegerea unei plinte în nuața cea mai deschisă din modelul tapetului. Utilizarea unei plinte identice din punct de vedere cromatic cu parchetul creează un efect de continuitate și totodată efectul unei camere mai mari.

Plintă în contrast cu pereții

Plintă la culoare cu pereții

Modele de plinte

Pe piață este disponibilă o varietate largă de finisaje și accesorii pentru finisaje, de aceea cred că se pot găsi soluții care să se potrivească pentru orice concept de amenajare. În ceea ce privește plintele, există modele într-o multitudine de culori, dar și cu detalii particulare. Puteți alege între plinte simple sau plinte înalte cu partea superioară ușor sculptată care conferă spațiilor un plus de farmec. Profilele înalte se potrivesc mai mult interioarelor clasice, iar cele scurte se integrează mai bine într-un design modern sau minimalist. Iar mai jos v-am pregătit mai maulte variante și modele de plinte care se găsesc la noi pe piață:

Plinte din aluminiu

Plintă ascunsă var 1

Plintă ascunsă var 2

Plintă ascunsă cu bandă LED

Plintă aluminiu aplicată

Plinte din lemn

Plintă lemn la culoarea parchetului

Plintă lemn vopsită

Plinte din MDF

Plinte MDF înfoliat diverse modele și forme

Plintă MDF cu canal cablu

Plintă MDF cu bandă LED

Plinte din duropolimer și poliuretan

Plintă duropolimer cu canal cablu

Plintă elastică duropolimer

Plintă poliuretan

Plinte din piatră sau imitație piatră

Plintă elastică

Plintă ascunsă

Plintă ascunsă cu placare gips carton

Plintă ascunsă cu placare lemn la culoarea parchetului

Pentru o amenajare reușită puneți accent pe calitate

Recomand întotdeauna să optați pentru calitate, mai ales în privința finisajelor, deoarece sunt elemente mai greu de înlocuit. Când spun calitate, mă refer atât la parchet (sau alt material de finisaj), cât și la accesorii, și, nu în utimul rând, manoperă. În caz contrar, după un timp, plintele se vor rupe și/sau desprinde de pe perete, lucru care, din nefericire se întâmplă destul de des. Eu personal propun în proiectele mele plinte din poliuretan sau duropolimer, dar mi-am propus să încerc și plintele ascunse, care mi se par foarte elegante în interioare moderne și contemporane.

Cu sau fără plintă?

Să știți că plinta nu este mereu obligatorie dacă cei care vă montează finisajul pardoselei o fac perfect aliniat la perete. Fără plintă peretele arată foarte curat, uneori chiar mult mai elegant, mai ales dacă v-ați propus să montați un fototapet sau placări de pereți. Știu că mulți dintre voi o să spună că fără plintă peretele va deveni murdar. În realitate nu e chiar așa – în ziua de azi, la câte soluții există de întreținere a pardoselei, eu vă asigur că puteți evita murdăria sau umezeala, iar dacă peretele va fi tratat corespunzător (de exemplu cu o superlavabilă sau o decorativă care la final se acoperă cu un sigiliu împotriva umezelii – nu veți avea nici o problemă.

Astăzi, plinta se folosește mai degrabă din comoditate și din cauza că „așa se recomandă”, eu însă îi văd mai mult rol estetic, mai ales în interioarele clasice, unde plinta devine un elemen de delimitare a pardoselei cu peretele sau completare a unui model pe perete. Iată la ce mă refer:

Sursă poze: Pinterest

2 Răspunsuri
 • Cristina
  august 8, 2023

  Imi plac explicatiile tale si mai ales ca le descrii clar. Am cinstruit o casa si sunt la etapa de montare parchet. Ca si idee de design, cred ca ma regasesc in stilul clasic. Ce parere ai? Este mai costisitor?

  • Natalia Berezovskaia
   august 9, 2023

   Buna Cristina, cu siguranta stilul clasic este mai costisitor, asta se datoreaza multor elemente decorative care trebuie sa fie prezente in amenajare, plus la care se adauga manopera.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *