
O amenajare poate fi considerată reușită atunci când se obține acel aspect unitar, când fiecare element de decor este acel puzzle care completează întregul. În acest puzzle sunt incluse și corpurile de iluminat, importante din două considerente: utilitate și estetică. Corpurile de iluminat prezintă nenumărate detalii care le fac mai mult sau mai puțin integrabile într-un decor. Haideți să vedem cum alegem corpurile de iluminat în funcție de stilul de amenajare.
Corpuri de iluminat în stil clasic
Stilul clasic este un stil timeless. Probabil că și peste ani acest stil va fi la fel de viabil ca și astăzi. Clasicul este inconfundabil prin elementele sale fastuoase, elegante și cu detalii elaborate. Această trăsătură se regăsește și la corpurile de iluminat. Într-o amenajare clasică sunt indicate corpurile de iluminat de tip candelabre cu mai multe brațe și elemente decorative bogate, lustre cu finisaje fine, lămpi cu abajur. Un candelabru cu mai multe brațe din metal auriu și decorat cu cristale poate deveni o piesă statement într-un decor clasic. Corpurile de iluminat clasice pot fi realizate atât din materiale vechi (metal, sticlă), cât și moderne (PVC), dar păstrând linia clasică a designului.
Corpuri de iluminat în stil romantic
Stilul romantic este destul de asemănător cu cel clasic, în sensul că pune accent pe piese de o eleganță deosebită, materiale catifelate de înaltă calitate, culori regale și detalii sculptate. Acest stil face apel la corpuri de iluminat cu design grațios, cu detalii sofisticate sau în culori îndrăznețe precum auriu, argintiu, purpuriu. Mai accesibil este stilul romantic-chic, care poate fi implementat folosind corpuri de iluminat precum lămpi cu abajur cu franjuri sau lampi cu abajur din textil cu broderii, dar și lustre și candelabre care compun o atmosferă intimă.
Corpuri de iluminat în stil modern
Trăsăturile unui stil de amenajare se regăsesc cam la toate elementele decorative, iar corpurile de iluminat nu fac excepție. Pentru un decor modern, recomand corpuri de iluminat cu design simplu, curat, dar nu lipsite de finețe și frumusețe. În general, corpurile de iluminat moderne sunt realizate din metal, metal și sticlă, metal și plastic și/sau alte materiale auxiliare. Într-o amenajare modernă sunt binevenite corpuri de iluminat de tip lustre în linii simple, spoturi, LED-uri, plafoniere și aplice cu forme geometrice.
Corpuri de iluminat în stil minimalist
Stilul minimalist face apel la acuratețe și simplitate. Este opusul opulenței și al detaliilor elaborate. De regulă, corpurile de iluminat utilizate într-un design minimalist sunt mici, simple, cu design epurat, lipsite de zorzoane inutile. Accentul este pus pe funcționalitate. Dimensiunile mici ale corpurilor de iluminat nu sunt o regulă, se pot alege și corpuri de iluminat mai mari, dar cu design schematic.
Corpuri de iluminat în stil contemporan
Într-un decor contemporan se pot alege atât corpuri de iluminat de inspirație clasică, cât și moderne, în funcție de tema amenajării. Sursele de iluminat în stil contemporan păstrează aspectul elegant al corpurilor de iluminat clasice, ba chiar și culorile prețioase, gen auriu și argintiu, precum și materialele nobile, însă se deosebesc de acestea prin absența detaliilor ostentative. Pentru o amenajare contemporană puteți achiziționa corpuri de iluminat cu forme abstracte, dar din materiale nobile.
Corpuri de iluminat în stil industrial
Stilul industrial a câștigat foarte mulți adepți și în țara noastră. Este îndrăgit îndeosebi prin modul ingenios în care redă atmosfera spațiilor industriale din secolul trecut. Pentru o amenajare în stil industrial recomand corpuri de iluminat din metal în culori închise, corpuri de iluminat cu aspect patinat sau brut, plafoniere sau lustre cu brațe similare țevilor (inclusiv punctele de îmbinare a țevilor), lămpi din ciment, dar și surse de iluminat cu cabluri la vedere sau care au în componență cabluri.
Corpuri de iluminat în stil scandinav
Un element de distincție al stilului scandinav este funcționalitatea pieselor de decor și aspectul lor natural. Stilul scandinav pune preț pe materialele naturale, prin urmare corpurile de iluminat includ materiale sau culori naturale precum lemn, dar și culori neutre sau pastelate. Designul surselor de iluminat este simplu, modern, uneori cu detalii industriale. De multe ori, corpurile de iluminat combină materiale contrastante precum metal și lemn, metal și pânză. Într-un decor scandinav se pot integra cu succes lămpi de podea cu suport în formă de trunchi de copac sau lămpi cu brațe ce iau forma frunzelor. Nu veți da greș introducând în design nici lustre sau alte corpuri de iluminat de tavan cu design organic, cum ar fi lustre în formă de ciupercă. Nu uitați că acest stil se inspiră din natură și face apel la natură.
Corpuri de iluminat în stil rustic
Stilul rustic aduce în atenție un design expresiv, piesele de decor având menirea de a crea o atmosferă degajată, reconfortantă, tipică locuințelor rurale. Din fericire, oferta de pe piață este foarte bogată în ceea ce privește corpurile de iluminat în stil rustic: candelabre cu accente tradiționale, lustre din lemn cu finisaj rustic și metal, aplice de perete din lemn etc. Astfel de obiecte sunt realizate din materiale reci și calde precum metal și lemn, metal și bambus, fibre naturale sau textil. De mare efect sunt corpurile de iluminat din metal și rășină cu aspect de lemn sau lustrele cu pendule “îmbrăcate” în sfoară cu noduri.
Corpuri de iluminat în stil vintage
Trecerea timpului se reflectă în piesele decorative în stil vintage. Dacă v-ați propus să amenajați un interior în stil vintage, alegeți corpuri de iluminat cu cadru din metal cu aspet vechi (crom), din lemn alb patinat sau natur cu aspect scorojit, dar și surse de iluminat de tipul lămpilor cu abajururi ce prezintă imprimeuri florale. Într-un design vintage se pot include corpuri de iluminat specifice altor stiluri precum retro sau industrial. Puteți găsi corpuri de iluminat vintage frumoase și interesante și în magazinele de tip anticariat, la prețuri rezonabile.
Corpuri de iluminat în stil eclectic
Eclectismul oferă libertatea de a îmbina două sau mai multe stiluri de amenajare, dar și obiecte cu detalii contrastante (modern-clasic, nou-vechi, simplu-complex). Prin urmare, în funcție de tema amenajării puteți alege corpuri de iluminat clasice pe care să le îmbinați cu surse de iluminat moderne, dar care să aibă o caracteristică în comun. Această caracteristică poate fi materialul, culoarea, patternul etc.
Sursă poze: Pinterest, Evalight & Evambient