Cum alegem canapeaua. Modelul perfect pentru tine

by
cum alegem canapeaua-thefamousdesign

Cum alegem canapeaua? Pentru unii o achiziție scumpă, pentru alții una economică, cert este că o canapea reprezintă un must have într-un living, cu excepția cazurilor în care utilizatorii aleg soluții alternative la această piesă de mobilier de bază. Indiferent că vorbim de o investiție mică sau de una mare, așteptările sunt de cele mai multe ori aceleași: canapeaua trebuie să arate bine și să fie funcțională.

De aici putem deduce două criterii de luat în calcul la achiziționarea unei canapele: aspectul și utilitatea. În realitate însă suntem restricționați de mai multe aspecte, iar în rândurile următoare le voi menționa pe cele mai importante.

Cum alegem canapeaua? Principalele aspecte

Suprafața livingului

Dacă vedeți o canapea frumoasă într-un showroom care vă face să exclamați de entuziasm, gândiți-vă dacă se integrează în spațiul de acasă și dacă reprezintă ceea ce aveți nevoie. Prin urmare, primul criteriu după care vă alegeți o canapea este suprafața de care dispuneți. O canapea voluminoasă sau un colțar s-ar putea să nu încapă în livingul vostru. Un living mic vă condiționează într-o oarecare măsură alegerea tipului de canapea. Iar dacă tot suntem la capitolul suprafețe, încercați să creați un echilibru fizic și vizual: nu alegeți o canapea foarte mică într-un living mare și nici o canapea prea mare într-un living mic, chiar dacă, fizic vorbind, încape. Tot ce trebuie să faceți e să respectați regula proporțiilor.

cum-alegi-canapeaua-thefamousdesign

Stilul de viață și nevoile familiei

Un al doilea criteriu îl constituie nevoile reale ale familiei și stilul de viață al acesteia. Canapeaua va reprezenta o piesă statement, un punct de atracție, dar cu utilizare redusă? Atunci puteți cumpăra o canapea cu aspect desăvârșit, dar mai puțin trainică și tapițerie cu rezistență redusă la uzură sau pătare. Dimpotrivă, o canapea pentru un living de familie trebuie să fie în primul rând rezistentă și durabilă, cu tapițerie ușor de curățat. Gândiți-vă că pe acea canapea se vor așeza zilnic membrii familiei, dar și animalele de companie. Apoi gândiți-vă și la alte nevoi. Primiți des musafiri și nu dispuneți de suficiente paturi? Optați pentru o canapea extensibilă (de preferat cu saltea pliabilă) ca să o puteți transforma în pat la nevoie. Aveți insuficiente spații de depozitare în living? Atunci poate că mai înțelept să cumpărați o canapea cu spații de depozitare incluse, fie în spatele acesteia, fie pe laterale sau în interior, fie un model fără picioare, dar cu ladă pentru depozitare.

canapeaua-modelul-perfect-thefamousdesign

Personalitatea utilizatorilor

Un criteriu la care se gândesc mai puține persoane atunci când își cumpără o canapea constă în personalitatea utilizatorilor și gradul foarte ridicat de confort pe care vor să-l obțină acasă. Există persoane foarte exigente care doresc să investească mai mult într-un colțar sau o piesă multifuncțională pentru a beneficia de mai multe avantaje. Altfel spus, o canapea care se transformă din câteva mișcări oferind soluții de relaxare imprevizibile: șezlong, măsuță de cafea, suport pentru laptop, suport pentru spate sau mâini.

model-de-canapea_thefamousdesign.
modele-de-canapea-thefamousdesign

Bugetul disponibil pentru achiziția canapelei

De regulă, calitatea foarte bună a canapelei și funcțiile suplimentare cresc prețul acestei piese de mobilier. Desigur, puteți cumpăra o canapea rezistentă, de calitate, la un preț rezonabil, însă dacă urmăriți o piesă cu design de senzație și utilizări multiple (ca cele descrise mai sus) nu vă așteptați să o găsiți la un preț mic.

pret-canapea
achizitie-canapea
buget-pentru-canapea

Stilul general de amenajare

Vă poate cuceri un model de canapea pe care îl descoperiți întâmplător într-un magazin de mobilă sau pe Internet și vă doriți să o cumpărați. Vă sfătuiesc să nu treceți peste un aspect important, și anume stilul de amenajare abordat în living. Alegeți canapeaua în ton cu restul elementelor de decor (stil, materiale, culori etc.). În cazul în care doriți să obțineți o amenajare eclectică, stil care vă permite integrarea de piese diferite, solicitați ajutor de la un specialist în design interior pentru a fi siguri că nu dați greș. Stilul eclectic și amenajările sofisticate nu sunt recomandate pentru amatori. Vorba aceea: decât kitsch mai bine simplu.

canapea-stil-de-amenajare

Elementele care compun canapeaua

La achiziționarea unei canapele este necesar să evaluați toate componentele canapelei precum cadrul, picioarele, brațele, tipul și calitatea materialelor din care e realizată, tapițeria, culoarea și micile detalii care o fac specială.

Ce trebuie să faceți înainte de a cumpăra o canapea

Indiferent că v-ați cumpărat deja canapeaua sau urmează sau o faceți, nu uitați de măsurători! Măsurați atât locul în care veți așeza canapeaua pentru a nu cumpăra un model mai mare sau mai mic decât vă permite spațiul, cât și dimensiunile căilor de acces și aici mă refer la holuri și uși. Se poate ca aceste căi de acces să nu permită transportarea canapelei până în living, fiind prea înguste. În acest caz, e de preferat o canapea pe sistem modular, fabricată din corpuri separate și care sunt mai ușor de transportat și manevrat. Canapeaua din piese modulare prezintă și avantajul de a putea fi combinate în diverse variante în funcție de nevoile curente ale familiei. Prin simpla mutare/manevrare a acestor module se reduce sau se suplimentează numărul de locuri ale canapelei. Dintre toate modelele de canapele, cele modulare permit aranjări creative și totodată schimbări rapide în decor cu doar câteva mișcări.

cum-se-alegea-canapeaua-thefamousdesign

Verificarea produsului în magazin sau la livrare

Principalul avantaj al achiziționării canapelei dintr-un magazin fizic constă în faptul că o puteți verifica în detaliu și astfel eliminați pericolul de a aduce acasă un produs cu defecte. Deși canapelele au etichete cu detaliile tehnice, măsurați canapeaua și verificați componentele acesteia. Structura și materialul sunt elementele care asigură rezistență canapelei în timp. În ceea ce privește cadrul pe care sunt fixate pernele pentru șezut, acesta poate fi din placaj, lemn, poliuretan, metal sau spumă poliuretanică multidensă.

O rezistență mai mai bună asigură canapelele realizate pe structură din metal sau din lemn de calitate superioară (nuc, fag), care nu cedează la presiuni mari și nu se deteriorează la manevrare. Modelele cu structură din placaj sunt mai ieftine, dar mai puțin rezistente la uzură. În această etapă mai puteți verifica modul în care sunt fixate elementele cadrului. Dacă sunt lipite cu adeziv, există mari șanse ca acestea sa cedeze repede. Specialiștii în mobilier recomandă modelele care au elementele fixate în holtzșuruburi din metal de bună calitate. Nu în ultimul rând, puteți analiza brațele canapelei. Canapelele pot avea brațe fixe (fac corp comun cu întregul ansamblu), brațe detașabile și brațe ajustabile, care pot fi ridicate sau coborâte. Recomand canapelele cu brațe care au înălțime reglabilă. Puteți alege un model de canapea cu sau fără picioare. Modelele cu picioare din metal cromat echipate cu rotile permit o manevrare mai ușoară.

alegerea-canapelei-thefamousdesign

Detalii care contează

Canapele foarte moi reprezintă o opțiune tentantă, dar în realitate nu sunt confortabile, cum nu sunt nici cele foarte tari. Vă recomand un model de canapea care să se poziționeze între aceste două extreme. De asemenea, alegeți o canapea care să aibă șezutul la același nivel cu al genunchilor și spătarul suficient de înalt pentru a fi comod pentru gât. Nu ignorați tapițeria canapelei! Alegeți o canapea cu tapițerie care se întreține ușor și rezistă la uzură dacă veți folosi canapeaua în mod constant. Cele mai indicate tapițerii sunt din cele din bumbac sau piele naturală. Pielea sintetică nu prezintă o rezistență la fel de bună ca cea a pielii naturale.

Celor care se plictisesc des de decorul de acasă le recomand o canapea cu husă detașabilă, pe care o pot spăla la mașina de spălat rufe și o pot înlocui ușor, în funcție de sezon sau dispoziție.

Culoarea canapelei reprezintă un alt aspect pe care să îl luați în calcul. Canapelele în culori deschise sunt recomandate în spațiile mici. Cele în culori neutre au avantajul de a se integra ușor în mai multe tipuri de amenajări.

Indiferent de gusturi, preferințe și nevoi, noi uitați că o canapea de calitate își păstrează aspectul plăcut și funcționalitatea mult timp și garantează confort pe termen lung.

Sursă poze: pixabay.com, unsplash.com, pexels.com, estliving.com, pufikhomes.com, essenziale-hd.com

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *