Cum afectează decorul interior starea voastră de spirit

by

Instrumente de psihologie pentru design interior care vă îmbunătățesc starea de spirit

Având în vedere că fiecare decizie de decorare a casei vă afectează starea de spirit și bunăstarea, de ce nu faceți ca psihologia designului interior să funcționeze pentru voi? De la utilizarea luminii și a culorilor și până la tipul și cantitatea elementelor de decor din interiorul casei, toate acestea le puteți folosi pentru a vă îmbunătăți starea de spirit și sănătatea sau pentru a vă ridica moralul. Utilizați aceste instrumente și trucuri de psihologie pentru design interior ca să vă îmbunătățiți și să vă mențineți starea de bine.

O fereastră către lume

Ferestrele oferă lumină, căldură și fluxul de aer necesar. De asemenea, dețin cheia unor decorări inteligente. De la jaluzele simple și până la obloane din lemn, de la storuri romane și până la perdele din țesături, fiecare accesoriu pentru fereastră dezvăluie, ascunde și reflectă lumina diferit. Deci, cum alegeți accesoriile pentru ferestre ca să vă sporiți cantitatea de lumină naturală, să creați jocuri de lumini și umbre și să vă simțiți din ce în ce mai confortabil?

Atunci când alegeți o soluție de acoperire a ferestrei, luați în considerare mai întâi poziția acesteia și modul în care lumina este difuzată către interior. Dacă încăperea este luminoasă, dar tinde să se încălzească, alegerea unor accesorii care reflectă lumina, dar totodată împiedică pătrunderea căldurii excesive (de exemplu, draperii groase în culori reci), ar putea fi o modalitate de economisire a banilor. Acest truc de psihologie a designului interior vă ajută să controlați temperatura și să vă simțiți mai bine. Culorile calde într-o cameră caldă vor avea tendința de a vă face să vă simțiți inconfortabil.

Pentru camerele întunecate, reci și modeste căutați accesorii pentru ferestre care să permită pătrunderea luminii naturale. Culorile îndrăznețe calde vor “încălzi” spațiul, dar și starea de spirit. Dacă spațiul este mic, luați în considerare utilizarea obloanelor pentru asigurarea intimității, dar și pentru o oferi o notă dramatică decorului.

Știați că și imprimeurile supradimensionate ale accesoriilor pentru ferestre vorbesc despre acel spațiu și induc anumite stări? Perdelele și draperiile cu pattern-uri supra dimensionate induc senzația de măreție, adaugă prestanță camerei și fac spațiul să pară mai mare și mai important.

Culorile fericirii

Psihologia culorilor este folosită inteligent în industriile comerciale de mult timp. Psihologia designului interior folosește ingenios culoarea pentru a ne schimba starea emoțională prin indicii imposibil de ignorat.

Puteți folosi psihologia culorii în avantajul vostru acasă. De exemplu, pentru ca un spațiu să fie relaxant sau liniștit alegeți o paletă de culori formată din alb, albastru deschis, gri sau verde. Următorul pas constă în a analiza cu atenție calitatea luminii de a reflecta culorile. Acestea creează o anumită atmosferă și afectează subtil starea de spirit.

Câteva exemple de culori și efectele lor

Albul creează iluzia de spațiu mare (sau mai mare decât este) și proaspăt și are capacitatea de a reflecta lumina. Dar chiar și albul vine în peste 2000 de nuanțe. Luați-vă timp și găsiți nuanța potrivită pentru starea de spirit potrivită.

Tonurile de roșu și nuanțele pământii sunt excelente pentru a crea senzația de căldură și confort. Ele ajută la conectarea omului cu elementele din jur. Aceste culori umplu simțurile și au efecte aproape tactile.

Ce se întâmplă dacă iubești culoarea?

Maximalimul include eclecticismul, patternurile contrastante și adăugarea de obiecte personale pentru a spori nota personală asupra decorului și a crea emoție. La fel ca în orice situație, există mai multe trepte ale maximalismului, prin urmare nu vă simțiți stânjenit în a folosi multe obiecte și culori, dar nici nu abuzați de ele. Folosiți acest truc de psihologie a designului interior pentru a obține o stare de bucurie.

Maximalismul adaugă o notă de interes spațiilor mari sau mai ciudate, dar, cel mai important, contribuie la crearea unui spirit de comunitate și familiaritate celor care trăiesc în acel spațiu sau care care îl vizitează.

Stările de spirit, ca și casele, sunt complexe. Acestea sunt afectate de schimbări mici și mari. Prin crearea și îngrijirea atentă a decorului îl putem potrivi cu dispozițiile noastre. Putem crea case mai personalizate și în care să fim mai fericiți.

Cum e mai șic: Minimalist sau Maximalist?

Cantitatea elementelor de decor dintr-o cameră afectează modul în care vă conectați mental cu spațiul. O cameră în care există un număr mic de obiecte vizibile vă afectează diferit față de o cameră plină cu mobilier și obiecte de tot felul.

Dacă vă doriți ca încăperile să se simtă mai mari decât sunt în realitate și să scăpați de acea senzație de apăsare sau sufocare, reduceți cantitatea de obiecte vizibile și eliminați dezordinea.

Minimalismul încurajează alegerea pieselor cu utilizări multiple și îndepărtarea obiectelor inutile. Există multe soluții pentru… o existență mai minimalistă. Crearea unui mediu ambiant în tonuri neutre (la finisaje mai ales) reprezintă un instrument de psihologie a designului interior care ajută mintea să se recupereze și să se reîncarce, să reducă anxietatea și depresia și să ofere bunăstare mentală.

Sursă poze: pufikhomes.com

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *