Cu ce asortăm blatul de lucru când amenajăm bucătăria

by

Mulți proprietari își pun întrebarea cu ce element din decor trebuie să asorteze blatul de lucru. În realitate nu există o regulă strictă, ci mai degrabă o serie de principii, blatul de lucru putând fi ales în aceeași culoare cu mobilierul, cu parchetul sau cu finisajele pereților sau, dimpotrivă, în contrast cu acestea.

Când amenajarea bucătăriei pornește de la 0, se poate planifica în prealabil fiecare detaliu, însă atunci când înlocuiți doar blatul de lucru, alegerea acestuia este restricționată de finisaje și celelalte piese de mobilier. În rândurile următoare vă ofer câteva sfaturi utile despre cum puteți asorta blatul de bucătărie cu celelalte elemente de decor din bucătărie.

Blat de lucru în ton cu mobilierul

Pentru persoanele care aleg să își amenajeze bucătăria în regie proprie, fără suportul unui designer de interior, sfatul meu este să se rezume la o paletă redusă de culori, mai ales dacă sunt la prima experiență de acest tip și încă nu au ochiul format pentru a jongla cu culorile. De pildă, dacă mobilierul este din lemn, MDF sau PAL melaminat, este foarte ușor de ales un blat de lucru în aceeași culoare cu a mobilierului. Astfel, vă bucurați de un mobilier cu aspect unitar, dar totodată evitați greșeli de asociere a culorilor.

Regula contrastelor

Este o opțiune simplă și se reduce la următoarele combinații: dacă aveți mobilier și pereți albi sau în tonuri deschise, veți obține un contrast plăcut optând pentru parchet (de ex., lemn și blat de bucătărie (tot din lemn) în aceeași culoare.

Corespondențe cromatice și stilistice

În acest caz, dacă suprafața de deasupra blatului de lucru este acoperită cu plăci ceramice cu o textură aparte ce imită lemnul, blatul de lucru poate urma aceeași linie, adică să conțina aceeași textură și să fie în aceeași culoare cu finisajul respectiv. De asemenea, dacă optați pentru un blat de lucru cu aspect de metal, puteți încerca asortarea blatului de lucru cu al aparatelor electrocasnice (cum ar fi blat de lucru gri și aparate electrocasnice gri).

Efecte spectaculoase

Dacă aveți sau vă doriți în bucătărie finisaje elegante sau extravagante, trebuie să analizați cu atenție opțiunile pe care le aveți pentru blatul de bucătărie. De exemplu, dacă suprafața de deasupra blatului de lucru o acoperiți cu mozaic alb cu inserții de oglindă, puteți merge pe varianta unui blat de bucătărie gri, din marmură.

Apel la simplitate

Într-o bucătărie cu finisaje tip patchwork, cu texturi foarte vizibile sau din piatră/caramidă aparentă, alegerea blatului de bucătărie devine o sarcină dificilă. În acest caz, recomand un blat de lucru simplu, fără texturi, într-o nuanță care se regăsește în decor, la mobilier sau finisajele pereților.

Desigur, există multe alte opțiuni interesante pe care le puteți lua în calcul, cum ar fi asortarea blatului de bucătărie cu scaunele de dining sau de bar. Mobilierul în 2-3 culori vă oferă, de asemenea, posibilitatea unor sincronii interesante. În acest caz, blatul poate fi ales într-o culoare care se regăsește la unul dintre corpurile de mobilier.

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *