Majoritatea articolelor de specialitate pun accentul pe elementele de decor și electrocasnicele care ar trebui să fie prezente în bucătăriile noastre și foarte rar sunt amintite acelea care nu mai sunt de actualitate sau care prezintă reale dezavantaje și ar fi mai bine să le ocolim sau să renunțăm la ele și să le înlocuim cu altele mai eficiente. Iată la ce mă refer:
Materiale de finisaj mai puțin practice
Bucătăria este un spațiu foarte solicitat, predispus la umezeală și murdărire. Toate aceste particularități fac ca unele soluții de finisare să fie mai bune decât altele. Dacă gătiți mult și frecvent, iar peretele de deasupra blatului de lucru este zugrăvit cu var sau vopsea obișnuită (și nu superlavabilă, special concepută pentru spații umede), acest perete se va murdări des și veți pierde timp cu curățarea sau zugrăvirea repetată a sa. În bucătăriile foarte solicitate sunt avantajoase plăcile ceramice, deoarece rezistă mult și se curăță ușor. Un alt finisaj care dă bătăi de cap este mozaicul, deoarece este greu de curățat în cazul în care chitul nu este bun, de calitate. Dacă nu puteți investi într-unul foarte bun, mai bine renunțați la această soluție. Alegeri mai puțin inspirate se fac și în alegerea pardoselii pentru bucătărie. Dacă aveți sau intenționați să cumpărați un parchet laminat simplu, vă recomand să renunțați la idee, deoarece se va umfla în timp. Fie alegeți o pardoseală din gresie, fie optați pentru parchet creat pentru spații umede.
mozaic în zona de lucru
lavabilă în zona de lucru
parchet lamitat în bucătărie
Tipuri de mobilier mai puțin potrivite în bucătărie
Știu că gusturile nu se discută când vine vorba de designul mobilierului, însă anumite detalii sau dotări îl pot face mai mult sau mai puțin funcțional. Multe persoane aleg mobilier de bucătărie cu picioare, însă această alegere nu este chiar atât de inspirată. De ce? În timp se adună multă murdărie, iar suprafața este greu de aspirat și curățat în totalitate din cauza accesului greoi. Un astfel de dezavantaj poate fi corectat prin alegerea unui mobilier cu piciorușe și plintă detașabilă, care blochează pătrunderea mizeriei sub mobilier. Din seria celor mai neinspirate tipuri de mobilier este cel cu deschiderea ușilor de sus în jos (pe verticală), deoarece reprezintă o variantă incomodă, ce nu respectă principiile de ergonomie.
Fiți atenți și la blatul de bucătărie ales sau pe care urmează să îl alegeți. Dacă vă plac blaturile din lemn, nu cădeți în capcana achiziționării unui model de calitate îndoielnică, așa cum se întâmplă frecvent. Într-o bucătărie clasică, elegantă, blatul din lemn pare cea mai bună alegere, însă această opțiune vine la pachet cu dezavantaje pe măsură. În primul rând, blatul din lemn prezintă o rezistență la apă scăzută și necesită o atenție specială, iar aici mă refer la tratarea cu substanțe de protecție pentru a evita deteriorarea. În al doilea rând, un blat din lemn necesită o etanșare foarte bună, în caz contrar suprafața poroasă a lemnului va deveni un loc favorabil pentru infiltrarea bacteriilor. Mai adaug faptul că, în timp, blatul din lemn capătă acel aspect de uzură și necesită ca întreaga suprafață să fie șlefuită și refinisată pentru a redobândi aspectul plăcut. Nu în ultimul rând, utilizarea sa trebuie făcută cu multă atenție pentru a fi evitate pătarea și zgârierea (pot apărea foarte ușor zgârieturi de la lama de cuțit). Aș recomanda mai degrabă un blat din PAL melaminat, care, fiind mai ieftin, poate fi înlocuit ușor, sau unul din cuarțit, dacă vă doriți unul rezistent și elegant.
blat de lemn
blat din marmura (albă)
Cele mai frecvente greșeli în alegerea și poziționarea aparatelor electrocasnice
Aici aș menționa hotele decorative mari în bucătăriile mici, care ocupă spațiu inutil, ce ar putea fi utilizat pentru depozitare (mă refer la spațiul din jurul hotei). În acest caz este mult mai potrivită o hotă încorporată în mobilier, care ocupă spațiu semnificativ mai mic. O altă greșală des întâlnită este burlanul de aerisire al hotei decorative cu ieșire pe lateral, deoarece este mult mai greu de mascat sau camuflat în decor.
Vă place cuptorul cu microunde încoporat în mobilier, nu-i așa? Și cel mai adesea este incorporat în dulapurile suspendate (cele de deasupra blatului de lucru). Poate pentru voi reprezintă o soluție atrăgătoare, dar nu același lucru va spune o persoană scundă. Dacă aveți printre membrii familiei copii sau persoane mici de statură, renunțați la ideea încastrării cuptorului pe rafturile suspendate și găsiți-i un loc pe blatul de lucru sau pe un raft accesibil.
În prezent încă mai sunt familii care preferă clasicul aragaz. Pentru o utilizare eficientă a spațiului, dar și din raționamente estetice este mai avantajos să alegeți plită și cuptor încorporat, perfect integrate în mobilier. Aragazul este un obiect masiv care necesită și puțin spațiu liber în jurul său, prin urmare solicită o suprafață mai mare din aria bucătăriei.
cuptor microunde montat în corpuri suspendate
hotă decorativă. Tubul de evacuare greu de mascat
aragaz clasic
Un alt obicei des întâlnit este acela de a alege o chiuvetă rotundă în bucătărie, chiar dacă această încăpere este suficient de spațioasă și permite integrarea unei chiuvete dreptunghiulare, cu dimensiuni mai mari. De ce nu recomand o chiuvetă rotundă? Principalul inconvenient este utilizarea greoaie, oalele mari și tăvile nu pot fi spălate într-o astfel de chiuvetă, la care adaug faptul că se răspândește multă apă în jurul ei. Chiuveta rotundă și mică este o alegere potrivită doar în bucătăriile foarte mici, tip chicinetă, unde chiar nu există spațiu suficient pentru una dreptunghiulară, cu dimensiuni mai mari.
chiuveta rotundă
Și că să continuu lista amintesc de o altă achiziție nepotrivită, și anume bateria cu pipă standard (țeavă normală) pentru chiuveta de bucătărie. Dezavantajul acestui tip de baterie este incomoditatea în utilizare, mai ales atunci când trebuie să spălați vase voluminoase, deoarece nu aveți spațiu de manevră. O alternativă mai bună la acest tip de baterie este cea cu pipă înaltă (oferă spațiu de manevră, deci puteți spăla vase voluminoase) sau bateria cu pipă tip duș exensibil, deoarece puteți trage de capătul pipei și să folosiți bateria precum un duș. Iar dintre o baterie cu pipă fixă și una cu pipă pivotantă sau mobilă, categoric o recomand pe cea mobilă, care vă permite să mutați jetul de apă dintr-un loc în altul sau dintr-o cuvă a chiuvetei în alta, în funcție de nevoi.
În categoria achiziții nepotrivite aș include frigiderul side-by-side în bucătăriile mici, deoarece acesta conține două uși, iar deschiderea sa ar bloca posibilitatea de circulație a celorlalți membri ai familiei. Acest tip de frigider mai are încă un dezavantaj la care vă puteți gândi: zona destinată congelării alimentelor are rafturile mult mai înguste decât cea de depozitare, prin urmare nu există loc pentru recipientele voluminoase.
frigider side by side în bucătărie mică
baterie și chiuvetă mică
Ca o concluzie, recomand ca atunci când faceți achiziții de orice fel pentru bucătărie, să luați în calcul toți parametrii: particularitățile spațiului, stilul de viață, nevoile familiei pe termen lung, caracteristicile produselor și prețurile lor.
Sursă foto: Pinterest