Ce se înțelege prin urmărire de șantier și cine trebuie să o facă

by

De multe ori, munca unui designer de interior nu este pe deplin înțeleasă de către clienți. Fie i se atribuie mai multe sarcini, fie mai puține. Una dintre confuziile care apar în rândul proprietarilor de case și apartamente este urmărirea de șantier. Cine trebuie să o facă: designerul sau constructorul? În acest articol voi explica în ce constă munca unui designer de interior, ce tip de servicii poate oferi un designer, care este rolul său în desfășurarea unui proiect de la 0 și până la final și cine este responsabil de munca de șantier.

Înainte de toate, aș vrea să menționez că în stabilirea etapelor unui proiect contează și natura proiectului. Există mai multe tipuri de proiecte de amenajare, unele dintre acestea necesitând urmărire de șantier, altele nu. De exemplu, apartamentele sau casele care deja sunt finisate (de proprietari sau dezvoltatori) nu necesită obligatoriu de șatier dacă nu se intervine la instalații sau finisaje. Se rezumă doar la serviciul de mobilare și decorare. În schimb dacă se doresc modificări, atunci este nevoie de a porni un șantier, care va necesita și supraveghere.

Etapele unui proiect de amenajare

Pe scurt, există 3 etape mari și esențiale în realizarea unui proiect de amenajare:

  1. Conceptul și executarea proiectului 3D, prin care este redată viitoarea amenajare în funcție de buget și nevoile clienților și care include planul de mobilare, simulări 3D, planurile electrice, sanitare și alte detalii tehnice;
  2. Consultanță, adică etapa care constă în asistență în alegerea materialelor de finisaj, vizite în showroomuri, măsurători etc;
  3. Implementarea proiectului și livrarea la cheie (amenajarea finală, când clientul se poate muta în noua locuință).

Designerul de interior se poate implica în toate cele 3 etape, în primele 2 sau se poate limita la etapa 1, cea de realizare a proiectului 3D, urmând ca celelalte etape să fie finalizate pe cont propriu de către client. În contractul realizat între designer și client trebuie să fie specificate etapele în care este implicat designerul și sarcinile care îi revin.

Cine trebuie să facă urmărire de șantier?

În mod teoretic, urmărirea de șantier trebuie realizată de către dirigintele de șantier, însă acest lucru nu exclude prezența designerului de interior în timpul lucrărilor. Scopul fiecăruia dintre cei doi specialiști este diferit. Dirigintele de șantier este de regulă un absolvent al unei facultăți de construcții, are cunoștințe inginerești, iar rolul său este de a urmări executarea corectă a lucrărilor din punct de vedere tehnic, mai ales când proiectul este foarte complex, implică modificări structurale și schimbări radicale în ceea ce privește instalațiile termice, electrice, sanitare. Pe de altă parte, designerul sau arhitectul urmărește ca lucrările să corespundă cu proiectul din punct de vedere estetic și funcțional. Prezența unui diriginte de șantier este obligatorie în lucrările de construcție și amenajare mari, de tipul birourilor și al spațiilor comerciale.

De ce este importantă urmărirea de șantier

Urmărirea de șantier este necesară pentru ca designerul și constructorul să se asigure că proiectul este executat corect din toate punctele de vedere. În cadrul urmăririi de șanteier, designerul colaborează cu executantul în vederea realizării complete a soluțiilor propuse în proiectul de amenajare, dar și în soluționarea problemelor apărute pe șantier.

Urmărirea de șantier conferă siguranța că proiectul este implementat fără greșeli de execuție; pot fi văzute la timp unele erori, pot fi evitate anumite greșeli, implicit de manoperă. De multe ori, dacă constructorii nu primesc un proiect realizat de un designer sau arhitect, optează pentru soluția cea mai ușor de executat, dar care poate nu este și cea mai corectă din punct de vedere tehnic și mai ales estetic. Remedierea ulterioară al acestor greșeli va fi costisitoare atât pentru client, cât și pentru constructor. De aceea se pune un mare accent pe colaboare și comunicare transparentă dintre client-designer-constructor & furnizori.

Ce se întâmplă în realitate

De multe ori, teoria nu corespunde cu realitatea. De ce spun acest lucru? În primul rând, un diriginte de șantier este costisitor, iar mulți clienți nu își permit să aloce un buget în plus în acest scop. În al doilea rând, multe dintre proiecte nu sunt foarte ample sau complexe, astfel că designerul este însărcinat de către client să urmărească lucrările de șantier. Majoritarea designerilor de interior au și cunoștințe tehnice, astfel că pot verifica dacă lucrările sunt executate corect. Totuși designerul nu știe toate detaliile și tehnologii legate strict de partea de construcții și instalații (ce se află în spatele pereților) și nu poate răspunde de ele. În schimb atunci când se montează finisajele (ceea ce deja este vizibil – profile decorative, tapet, parchet, plăci ceramice etc), se iau măsurători și se montează mobilierul, se pun pe poziție sanitarele, întrerupătoarele/prizele, corpurile de iluminat etc. – prezența designerului este esențială.

Cum ați identificat, designerul de interior este un suport pentru echipa de execuție și rolul său în această etapă este de a se asigura că planul este înțeles și implementat corect, iar proiectul final reflectă propunerea acceptată de client.

Articol scris pentru revista Forbes Life

Poze: Pinterest

Învață cum să devii DESIGNER!

Cumpără PRIMA carte dedicată celor care vor să înceapă o afacere în domeniul designului de interior – „Design interior – De la PASIUNE la AFACERE. Cum să devii designer de interior” 

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *