Ce ne inspiră?

by

Acest articol îl scriu prospăt revenită acasă după o vacanță mult așteptată. Așa cum vacanța era strist de relaxare, cu câteva plimbări pentru a descoperi frumusețile locurilor, am avut timp să mă gândesc la viață 🙂 Și la ceea ce fac cam în fiecare zi – designul interior! Articolul nu este despre vacanța mea, dar are legătură.

Stând frumos pe plajele din Thailanda, am avut o mică revelație: cum oare pot anumite obiecte, o anumită cultură sau chiar anumiți oameni să ne influențeze inspirația? Răspunsul l-am găsit ușor – vezi dincolo de granițile realității! În această săptămână, pe lângă „leneveală” am fost să vizitez atât locuri renumite pentru peisajele sale, dar și templele tradiționale budiste și chiar câteva hoteluri și resort-uri din zona. Peisajele exotice sunt atât de frumoase, încât merită efortul celor 11-12 ore de zbor până acolo, însă cultura budistă este ceva mult mai mult – ceva care te atrage spiritual și chiar te pune pe gânduri: cum pot acei oameni să trăiasca prezentul, și atât! Iar arhitectura templelor sunt inspirate din fauna și flora zonei transpuse în elemente decorative de pe fațada și interioarele acestora.

În ce privesc resort-urile: cam toate au o influență budistă și tradițională thailandeză. Deși sunt amenajate într-un stil modern, micile elemente de decor sunt atât de bine integrate în design, încât dacă le priveai separat, poate nu te-ai fi gândit că vor da bine împreună! Ingenios!

Am vizitat și câteva magazine de suveniruri (să zicem, din categoria mai de lux), unde am descoperit adevăratele comori ale Thailandei: cashmirul original, pashmina (material de calitate fină din lână de capră), obiecte decorative sculptate din os de elefant sau broderii lucrate manual (scumpe, cei drept, dar cine apreciază calitatea, sunt sigură că își permite).

Această experiență m-a făcut să îmi imaginez cum ar arăta o casă cu o arhitectură mediteraniană, dar completată cu elemente thailandeze: cu niște elefanți sculptați din lemn sub forma picioarelor unei măsuțe de cafea sau în dormitor pe peretele de deasupra patului să fie agățat un covor din mătase înrămat frumos cu o ramă din lemn de bambus 🙂

Da da, am multe idei. Și chiar dacă mulți consideră că este prea complicat să aduci aceste obiecte de pe celălalt capăt al lumii, eu aș spune că se pot găsi și soluții de a reînterpreta originalul. Important să-i lași mână liberă designerului!

Și da, abia aștept vacanța următoare! Pentru că această perioadă mă încarcă de energie și de noi idei.

Totuși să revenim la subiectul de azi: Ce ne inspiră, pe noi designerii în procesul de creație?

Totul – de la natură până la filme, de la tehnologie până la istorie, de la cultură până la modă. Vreți să vă testați limitele? Luați o foaie de hârtie, închideți ochii, relaxați-vă. Lăsați mâna să transpună ce e în subconțtientul vostru. Dacă nu puteți medita, atunci puteți observa inconștientul cum cu ajutorul mâinii voatre, a unui pix și a unei foi, începe să scrie, picteze, coloreze în timp ce vorbiți la telefon. Acea „caricatură” poate deveni un laitmotiv al unui obiect de design sau rezolvarea unei probleme existente.

Astăzi, se pune un mare accent pe unicitate și pe acea poveste din spatele creatorului. Uitându-mă la proiectele de design și arhitectură care participă la concursurile internaționale din domeniu, am identificat exact această tendință: amenajarea proiectului începe în urma unei povești de la care s-a inspirat artistul, care prin elemente arhitecturale (tratarea pereților, a pardoselii, mobilier, decor etc) a redat conceptul și l-a materializat. Nu invers!

Concluzia mea este că ispirația ne dă chef de viață, ne dă chef de muncă (mai ales pentru toate domeniile creative). Setea de inspirație ne „trimite” în vacanță și ne cheamă înapoi acasă și de ce nu – să fii un om inspirat – atragi alți oameni asemeni ție!

Gata pe azi. Mă apuc de treabă…

 

La cât mai multă inspirație!

Articol apărut în revista Forbes Life, nr 68.

Învață cum să devii DESIGNER!

Cumpără PRIMA carte dedicată celor care vor să înceapă o afacere în domeniul designului de interior – „Design interior – De la PASIUNE la AFACERE. Cum să devii designer de interior” 

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *