Ce finisaje putem alege pentru pardoseala din bucătărie

by
pardoseli-pentru-bucatarie-thefamousdesign

Suntem tot mai mult asaltați de varietate sau, altfel spus, de opțiuni în alegerea oricărui material sau obiect pentru casă. Diversitatea și accesibilitatea multor materiale par să simplifice achiziția elementelor decorative pentru casă. Și totuși se comit multe greșeli de amenajare. De ce? Cred că un posibil răspuns este dificultatea de a împăca latura funcțională a unui finisaj cu cea estetică, ținând cont totodată de natura spațiului.

Pentru astăzi mi-am propus să abordez un subiect la care se gândesc mulți dintre cei care își amenajează casa în regie proprie: finisajul potrivit pentru pardoseala bucătăriei. Atrag atenția că, spre deosebire de alte încăperi, bucătăria reprezintă un spaţiu umed, care nu permite orice tip de finisaj. De aceea, consider necesară „cântărirea” particularitaților fiecărui tip de finisaj, pentru ca în final să puteți face cea mai bună alegere.

Plăci ceramice: o soluție practică și accesibilă

Fără îndoială, gresia este cel mai utilizat finisaj şi unul dinre cele mai potrivite pentru spaţiile umede, aşa cum e bucătăria. Acest finisaj prezintă o serie de caracteristici care o ridică în topul celor mai convenabile şi accesibile tipuri de pardoseli: este rezistent la abraziune, durabil, uşor de întreţinut şi nu lasă pete.

Şi din punct de vedere estetic plăcile ceramice răspund multor cerințe. Acestea sunt disponibile într-o gamă foarte variată de mărimi, culori şi modele (unele pot imita foarte bine parchetul sau piatra naturală). Aşadar, în cazul în care doriți să oferiți bucătăriei un look natural, dar fără costuri mari, puteți alege gresie cu aspect de parchet. Personal, cred că gresia este cel mai versatil finisaj pentru placarea bucătăriei datorită verietății de modele și culori care o fac posibil de integrat în aproape orice stil de amenajare.

În general, preţul gresiei variază în funcţie de calitatea plăcilor (I, II şi III), însă, comparat cu cel al altor tipuri de finisaje, este mai mic. Pentru o placare de calitate, plăcile ceramice trebuie să întrunească anumite caracteristici de bază, cum ar fi: rezistenţă la umezeală, rezistenţă mecanică (la loviri sau greutăţi), rezistenţă la principalii agenţi chimici.

Bucătăria este un spațiu propice producerii de accidente, motiv pentru care vă recomand să evitați placarea pardoselii cu gresie lucioasă.

pardoseala-bucatarie-din-placi-ceramice-thefamousdesign

Piatră naturală: oferă distincţie şi eleganţă

Pardoselile din piatră sunt uşor de asortat atât din punct de vedere cromatic, cât şi al texturii cu restul elementelor dintr-o cameră. Piatra provine din roci naturale dure (granit, marmură etc.) care pot fi finisate prin tăiere, lustruire şi frecare. Fiind un material rece, o recomand în bucătărie, baie şi hol, mai puţin în încăperi precum livingul şi dormitorul. Calitatea pardoselilor din piatră se îmbunătăţeşte dacă sunt aplicate pe un strat-suport rigid, de obicei pe o placă din beton.

O variantă deloc de neglijat o constituie conglomeratele de granit-cuarţ, deoarece sunt durabile, rezistente, destul de uşor de întreţinut şi au o schemă de culori interesantă. Granitul este cunoscut prin faptul că nu absoarbe grăsimea şi rezistă foarte bine la impact.

Dintre avantajele unei pardoseli din piatră amintesc: rezistenţa la abraziune, impermeabilitatea (sunt non-absorbante), întreţinerea uşoară, doar prin spălare, durabilitatea (cu condiţia să fie fixată corect). Plăcile din piatră pot avea dimensiuni mai mari decât cele din ceramică şi „cusături” (rosturi) mult mai subţiri, datorită cărora au aspectul de suprafaţă uniformă. Ca dezavantaje menționez greutatea mare şi temperatura rece pe care o întreţine în încăpere. Ultimul aspect poate fi rezolvat prin alegerea unui sistem de încălzire prin pardoseală.

În general, bucăţile de piatră sunt tăiate în formă de plăci (pătrate, dreptunghiulare etc.), cu mărimi standard, dar pot fi tăiate şi la cererea clienţilor, însă costurile sunt mult mai mari. În privinţa preţului, o pardoseală din piatră naturală este mai scumpă decât una din plăci de gresie.

pardoseala-din-piatra-naturala-thefamousdesign

Piatră artificială – o alternativă mai accesibilă la piatra naturală

Pardoselile din piatră sunt la modă de mulţi ani şi nu îşi pierd frumuseţea. Dacă vi se par mai puţin accesibile din punct de vedere financiar, vă puteți orienta către acoperiri din piatră artificială. Acestea pot fi realizate din beton de ciment turnat monolit, mozaic turnat, plăci ceramice, plăci de beton mozaicate şi cărămidă. Deoarece au multe rosturi, creşte probabilitatea pătrunderii apei prin ele, ceea ce poate duce la o umezire persistentă a suportului.

pardoseala-din-piatra-artificiala-thefamousdesign

Parchet: ideal pentru bucătării clasice, moderne sau rustice

O pardoseală din lemn emană „căldură” şi creează o atmosferă mai intimă. În cazul în care bucătăria şi livingul sunt de tip open-space, iar livingul are pardoseala acoperită cu parchet, vă recomand să optați pentru acelasi tip de finisaj şi în bucătărie, pentru a obţine un look unitar. O alternativă la parchetul clasic este cel laminat, uşor de montat şi accesibil ca preţ. Trebuie să ştiți însă că parchetul aflat permanent în contact cu umezeala poate dezvolta dedesubt mucegai. De aceea, unele tipuri sunt mai recomandate decât altele. De exemplu, există un parchet pietrificat, creat special pentru bucătării şi băi. Acesta aduce ca noutate compactarea compoziţiei pe straturi şi o garnitură ce permite etanşarea plăcilor după montaj.

Un alt tip de parchet potrivit pentru bucătărie este cel stratificat, deoarece este foarte bine uscat, iar dispunerea straturilor compactate nu permite umezelii să lucreze în timp. Stratul de uzură poate fi şlefuit şi lăcuit ulterior.

Se ştie că lemnul de bambus rezistă foarte bine la condiţii de umiditate crescută, datorită densităţii şi elasticităţii lui. Deci şi parchetul triplustratificat din bambus reprezintă o opțiune bună pentru bucătărie.

parchet-bucatarie-thefamousdesign

Beton – pentru bucătării contemporane sau industriale

Mai puțin folosit la noi, dar utilizat cu succes în multe țări, betonul prezintă caracteristici care îl transformă într-un finisaj unic, inconfundabil. Pardoseala din beton se pretează îndeosebi interioarelor contemporane, de inspirație rustică sau industrială. Ceea ce probabil nu știți este faptul că betonul oferă soluții de personalizare a decorului. O pardoseală din beton poate fi colorată, lustruită sau decorată după un șablon. Alte merite ale acestui tip de finisaj sunt durabilitatea, versatilitatea și rezistența la umiditate. Printre dezavantaje se numără faptul că este un material rece, dur și se poate păta. Prin urmare, gândiți-vă serios și la aceste aspecte dacă vă doriți o pardoseală din beton în bucătărie.

Desigur, există și alternative la finisajele pe care le-am menționat mai sus. Dintre acestea aș aminti vinilul, pluta, cauciucul, linoleumul sau marmoleumul, însă la noi există mai puțină deschidere în prezent față de aceste materiale care ar merita mai multă atenție.

pardoseala-bucatarie-din-beton-thefamousdesign

Sursă poze: Pinterest, pexels, pixabay

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *