Ce face un designer de interior?

by

Și până în ziua de azi, profesia de designer încă rămâne un mister. Tot ce arată la televizor (vorbim de emisiuni în domeniu) ascund esența acestei meserii, iar telespectatorii o iau ca atare. Vedem cum în decurs de o oră și jumătate o casă sau un apartament se transformă printr-o „recomandare”, asemeni unui „magician” în ceva spectaculos, dar prea ușor.

Iar acest lucru îi nedumerește pe spectatori, astfel că o parte din ei consideră că un designer este doar un artist, nefăcând mare lucru și care cere bani pentru ceea ce face. Acest gen de persoane și-au amenajat singuri locuința, biroul sau restaurantul, deoarece nu au încredere în cineva care se consideră „specialist în domeniu” și atunci, de ce să mai cheltuie banii?

Cealaltă parte a publicului este complet fascinată. Ce munca creativă și simplă – și ce rezultat! Iar pe lângă asta mai primesc și bani? Vreau să fiu și eu designer!

Prin acest articol vreau să clarific acest subiect! Ca orice alt job, designerul de interior necesită să aibă o experiență profesională, aptitudini specifice, simțul artistic, să fie un bun psiholog și să aibă multă, multă răbdare. Chiar dacă acest cuvânt „designer” sună atât de extravagant, în realitate ca să devii un designer bun este nevoie de mult studiu și experiență.

Să analizăm câteva mituri care s-au creat în jurul acestei profesii:

Oricine deține un bun gust poate deveni designer!

Acest lucru nu este chiar adevărat! Am întâlnit nenumărate situații în care cineva și-a amenajat personal locuința sau a venit cu idei pentru prieteni și rude. Dar să faci asta o dată sau de două ori față de un profesionist cu o experiență de peste 10 ani – nu este același lucru.

Este foarte bine dacă dețineți aceste calități estetice, dar nu va fi de ajuns pentru a deveni și un bun profesionist.

Te naști talentat!

Depinde cum măsurați talentul și depinde cine îl apreciază! Talentul este o valoare subiectivă: azi ai reușit să faci ceva de care ești mândru și cineva te-a lăudat pentru asta, iar mâine poate nu ești în cea mai bună formă și comentariile pentru munca ta vor fi mai puțin plăcute. Deci, cum rămâne cu talentul?

Să vă dau un exemplu propriu: recunosc că eu de mică am fost pasionată de desen și am avut avantajul că am mers mai departe să-mi dezvolt acest talent. Știți câți ani? 11 ani! 4 ani de Școala de Pictură, 4 ani de liceu și vreo 3 ani la facultate. Dacă nu mi-aș dedica atât de mult timp pentru asta, cu siguranță nu știam să desenez până acum.

Concluzia este că „Talentul se dezvoltă în timp prin multă muncă și perseverență”… La mine au fost și multe foi rupte, pânze aruncate și bani cheltuiți (banii părinților care au făcut tot posibilul să termin toate aceste școli datorită dorinței mele arzătoare).

Și încă un aspect important: Dacă ne luăm dupa istorie, marii oameni talentați, din păcate au murit în sărăcie și obscuritate, și abia după câteva decenii, chiar și secole au fost recunoscuți ca genii. Încă o dată revin cu întrebare: Cum rămâne cu talentul?

Designul de interior este o profesie foarte creativă!

Chiar este! Dar din păcate, procesul de creație este destul de scurt. De ce spun asta? Păi, hai să o luăm în ordine cronologică: Când un designer începe un nou proiect, entuziasmul acestuia este maxim, deci și imaginația deja și-a intrat în rol. Urmează apoi implementarea proiectului în sine –  designerul materializează proiectul în cel mai ideal mod, deoarece știe că munca lui va fi transpusă de pe foaie în realitate. Câteva zile pe săptămână, această euforie persistă.

Dar cum stau lucrurile cu adevărat? Începem discuția cu clientul: acesta este nehotărât, va schimba proiectul de fiecare dată, iar echipa de construcții vă sugereaza că este nerealizabil ce ați propus, plus pe lângă toate acestea, cum rămâne cu –  bugetul? Oare ce poți să faci cu acest buget ?

Și uite așa, în loc de om creativ începi să devii un „optimizator de bugete” și să găsești soluții.

Dacă stai să te gândești că pe an poți duce maxim 10 proiecte, atunci cât la sută rămâne pentru creație? 10% ? Maxim 20% ? Restul timpului înseamnă să muncești – uneori tehnic, alteori psihologic, ba chiar și fizic, alergând pe șantier să rezolvi anumite situații care apar inevitabil.

Principala activitate a designerului –  alegerea culorilor și vizitarea showroom-urilor

Hmmm, dacă ar fi așa, cu siguranță toată lumea ar deveni designer. Nu glumesc!

Știți cât de des aud afirmația: „Arhitectul are o profesie prestigioasă!” de la mămicile care vor să-și dea copiii la facultate? Destul de des. Și ce se întamplă? Acești copii (care nu s-au hotărât ce vor să facă în viață) chiar dau la universitatea de arhitectură. Așa se întamplă și în cazul contabililor sau IT-știlor. Se merge foarte mult pe principiul: „Care este profesia unde se caștigă bine?”

Dar, hai să vorbim serios. Câte persoane din cercul vostru de prieteni și cunoștințe chiar fac ceva din pasiune ? Și câți din aceștia chiar au succes ? Vă dau câteva exemple din experiența mea: dacă fac o statistică din cei cu care am terminat facultatea, doar 50% chiar fac design de interior, o treime – fac, să zicem, ceva derivat din această meserie: design grafic, ilustrații sau fotografie, iar restul se ocupa cu totul altceva. Chiar și câteva persoane din cercul meu de prieteni activează în alte domenii, doar 30% fac munca din plăcere, iar restul sunt antreprenori.

Nu există profesii „căutate”, există oameni care sunt înzestrați cu abilitatea perseverenței, al responsabilității și implicării. În concluzie: depinde foarte mult de voi ce vă place să faceți cu adevărat și dacă sunteți dispuși să vă implicați 100%.

Ce știi despre concurență ?

Un subiect sensibil pentru foarte mulți din voi, deoarece vă gândiți cum veți rezista pe piață atunci când deja sunt atât de mulți care fac asta. Mulți începători fac greșeala de a „speria” generația mai mică sau pe cei care vor să încerce să lucreze în acest domeniu și asta în ideea de a reduce concurența.

Și eu sunt mereu întrebată: de ce „dau totul din casă ?” prin aceste cursuri pe care le fac și sfaturile pe care le dau? Scopul meu este cu totul diferit. Mi-am propus să ridic calitatea acestui serviciu și să le explic oamenilor ce face exact un designer de interior, de ce este plătit și cum să facă oamenii fericiți prin mediul optim creat. Niciodată n-am fost împotriva unei concurențe sănătoase, ba din contra, îi admir, îi laud și pas cu pas mă dezvolt personal ca să ajung să fac acele proiecte care mă reprezintă (pe mine, dar și studioul meu de design). Sunt însă împotriva unei concurențe care „strică” piața (altfel nici nu știu cum să le spun), celor care urmăresc un caștig rapid, fără a înțelege nevoile clienților, celor care scad prețurile atât de mult doar ca să ia proiectul (și în acest caz nu mă deranjează că nu am fost eu cea care a luat proiectul, dar mă întristează că oamenii, adică clienții înțeleg că un designer se caută după cost).

Dacă și voi considerați că într-adevăr designul de interior este pasiunea voastră, ba chiar sunteți pregătiți să înfruntați și toate părțile negative ale acestei meserii, atunci vă invit să studiați acest curs! Mult succes!

Învață cum să devii DESIGNER!

Cumpără PRIMA carte dedicată celor care vor să înceapă o afacere în domeniul designului de interior – „Design interior – De la PASIUNE la AFACERE. Cum să devii designer de interior” 

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *