Ce este stilul japandi și cum îl puteți aborda într-un interior

by

Ați auzit în ultimul timp despre termenul „Japandi” sau despre „stil japandi” și v-ați întrebat ce reprezintă? Poate că mai întâi ar trebui să vă întrebați ce au în comun Japonia și țările scandinave. Termentul de japandi rezultă din asocierea cuvintelor „japonez” cu „scandi”, deoarece stilul scandinav și cel japonez au particularități comune precum minimalismul și dragostea față de natură.

Stilul japandi sau scandi-japonez reunește sub aceeași umbrelă minimalismul japonez elegant și liniștitor cu simplitatea și naturalețea scandinavă. Japandi este unul dintre cele mai noi stiluri de amenajare și a câștigat popularitate în contextul actual datorită accentului pus pe minimalism, simplitate și funcționalitate. Se spune despre stilul japandi că e mariajul perfect între simplitate și natură cu interesul comun pentru minimalism. Din start, acest stil de amenajare respinge abundența de elemente decorative, iar imprimeurile decorative sunt o prezență rară.

Originea stilului japandi

Așa cum menționam mai sus, stilul japandi reprezintă o fuziune armonioasă de stil japonez și scandinav. Stilul japonez datează de câteva sute de ani, iar din secolul al XIX-lea a preluat treptat elemente din designul occidental precum cimentul sau piatra. Reprezentative pentru stilul japonez sunt minimalismul simplu, funcțional, elegant, cu efect liniștitor și reconfortant asupra ființei umane. Stilul japonez încorporează texturi și materiale naturale, îndeosebi lemn în tonuri mai închise.

Stilul scandinav a apărut la începutul anilor 1900 și s-a remarcat ca un stil aerisit, cu elemente și culori preluate din natură. Spre deosebire de stilul japonez, stilul scandinav îmbrățișează culorile neutre, nonculoarea alb, materialele călduroase și confortabile, acest lucru explicându-se prin poziționarea geografică și clima specifică țărilor nordice. Designul scandinav se evidențiază prin liniile arhitecturale simple, curate și utilizează lemnul în nuanțe deschise, luminoase. Confortul și atmosfera degajată sunt esențiale în designul scandinav.

Stilul japandi, apărut în urmă cu aproximativ 6 ani, se bucură de o răspândire rapidă, reușind să reunească tot au au mai frumos cele două stiluri care îi stau la bază.

Prin ce se evidențiază stilul japandi

Reprezentative pentru stilul japandi sunt minimalismul, simplitatea și funcționalitatea. În amenajarea oricărui interior în stil japandi trebuie pornit de la aceste concepte. Stilul japandi pune un accent ridicat pe designul sustenabil, pe materiale naturale (lemn, fibre etc.), mobilier minimalist funcțional, culori neutre, linii curate, fine, și pe accesorii simple. Un interior japandi va fi un spațiu ordonat și totodată un mediu liniștit, călduros, cu aspect minimalist.

Concepte-cheie ale stilului japandi

Stilul japandi înglobează două concepte reprezentative stilurilor din care a fost inspirat. Pe de o parte, include conceptul scandinav hygge, care înseamnă confort și care ajută la a avea un mod de viață relaxat, iar pe de altă parte, conceptul japonez wabi-sabi, care semnifică arta de a găsi frumusețea în imperfecțiune, autenticiate și contemplarea naturii.

Japandi este un stil care se bazează funcționalitate și pe utilizarea materialelor sustenabile, prietenoase cu mediul înconjurător, deoarece respectul față de natură face parte din filozofia acestui stil. Folosirea materialelor naturale este un mod de a invita natura la interior și de a crea un mediu liniștitor, relaxant și reconfortant, într-un spațiu minimalist ordonat, care induce ordine și la nivel mental.

Cum puteți aborda stilul japandi într-un interior

Culori

Stilul japandi se axează pe culori neutre, care pot fi utilizate la finisaje (pereți) și tapițeria pieselor de mobilier. Tonurile deschise reflectă lumina zilei și astfel oferă o mai bună luminozitate spațiilor interioare. În designul japandi sunt întâlnite adesea și combinații de culori contrastante (pe un fond neutru) precum albastru celest, gri perlă, negru, roz, mov nalbă, verde pal etc. Accentele de culoare mai pot fi introduse și prin intermediul plantelor naturale, o prezență constană în interioarele japandi.

Materiale

Atât în designul japonez, cât și în cel scandinav sunt prezente materialele naturale, indeosebi lemnul. Acesta este motivul pentru care stilul japandi acordă o importanță majoră lemnului, care oferă căldură spațiilor. Rețineți că, deși stilul japandi este un stil minimalist, decorurile japandi sunt calde și primitoare. Alături de acest material sunt utilizate fibre naturale, hârtie de orez și textile cu aspect brut. Designul japandi nu se reduce doar la materiale naturale, acestea fiind mixate cu metal sau piatră.

Mobilierul în stil japandi are forme simple și linii curate, fine, drepte sau unduite, iar tapițeria prezintă o cromatică ce porneșe de la bej, gri, alb prăfuit, mov pal și până la cele care redau nuanțele naturale ale lemnului.

Într-un decor japandi se pot integra și asocia multe elemente, cum ar fi: panouri decorative din fibre cu modele japoneze, canapele cu design minimalist și forme organice, măsuțe din lemn natural specifice stilului japonez sau măsuțe cu muchii nefinisate, fotolii cu cadre metalice, corpuri de iluminat cu abajururi din fibre naturale, tablouri și rame în culori deschise, accesorii de bucătărie din bambus, coșuri din nuiele, ghivece din teracotă cu plante naturale și vaze din ceramică cu flori proaspete de câmp.

În încheiere, mai vreau să adaug că stilul japandi nu se reduce doar la un mix între minimalismul japonez și simplitatea scandinavă, ci este o filozofie de viață care promovează simplitatea și conexiunea cu natura, o stare de spirit care nu este altceva decât starea de bine acasă la tine.

Sursă poze: Pinterest & glamour.de

No tags

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *