Catifeaua – simbol al interioarelor contemporane

by
Catifeaua simbol al interioarelor contemporane

Catifeaua întotdeauna a fost considerată un simbol al luxului și al bogăției, indiferent dacă vorbim despre haine, accesorii sau interioare. Iar acest lucru nu este surprinzător, deoarece obiectele confecționate din acest material pot adăuga mai mult farmec imaginii finale, de exemplu un interior obișnuit poate căpăta un aer mai prețios dacă optăm pentru câteva elemente tapițate cu catifea.

De ce să alegeți catifeaua?

Această țesătură densă de mătase este folosită pentru tapițarea mobilierului și pentru decorul textil, cum ar fi pernele, draperiile, diverse huse sau cuverturi. Catifeaua face interiorul mai confortabil, deci este ideal pentru și sezonul rece. Încă mai profitatți de iarnă și petreceți serile friguroase  într-un fotoliu Vanda cu o ceașcă de ciocolată caldă și fursecuri.

Datorită densității mari, catifeaua are rol de a absoarbe zgomotele din jur, de aceea draperiilre și covoarele din catifea sunt soluția perfectă în acest caz. Mai mult decât atât, acest textil are capacitatea să își schimbe culoarea în funcție de ora zilei și de lumină, datorită luciului specific.

Catifeaua simbol al interioarelor contemporane
Catifeaua simbol al interioarelor contemporane

Cum să nu exagerați?

Folosiți catifea cu mare atenție. De principiu catifeaua nu se folosește ca material de bază într-o amenajare, în schimb este ideal pentru a crea accente. Vă recomand ca într-o singură cameră să folosiți nu mai mult de 2 piese din catifea, una dintre ele poate fi mai voluminoasă, iar cealaltă mai mică (de exemplu o canapea din catifea și draperii).

Într-o cameră mică este mai bine să nu folosiți acest material – reduce vizual spațiul. Excepție fac obiectele mici de culoare deschisă, cum ar fi un taburet din catifea de culoarea roz prăfuit sau bleo.

Pentru ce stiluri de amenajare este potrivit?

Există un mit potrivit căruia catifeaua se folosește doar pentru interioare elegante, precum stilul clasic sau Royal. În realitate, nu este chiar așa, deoarece și în interioarele Loft sau cele industriale, catifeaua va estompa puțin din brutalitatea stilului. Până și în interioarele minimaliste sau scandinave, catifeaua va adăuga mai mult confort. Iar pentru stilurile eclectice și contemporane, catifeaua nu ar trebui să lipsească.

De evitat acest textil în stilurile Rustice, Provence, Shabby Chic.

Catifeaua simbol al interioarelor contemporane

Ce culori să alegeți?

Recunosc că designerilor le place să se joace cu tonuri profunde și culori îndrăznețe, precum este smaraldul, bleumarin sau vișină. Dar acest lucru o fac luând în calcul ambianța generală a spațiului. Totuși dacă vreți să folosiți elemente din catifea, dar vă este frică să experimentați, atunci alegeți nuanțe pastelate blânde de bej, roz sau verde deschis. De exemplu, câteva scaune pentru zona de dining  sunt ideale pentru un interior luminos.

Cu ce combinați?

Pentru un aer mai elegant, clar este nevoie de câteva detalii aurii sau de alamă, finisaje de marmură și lemn de nuc. Pentru un stil mai modern sau industrial – metal negru.

Nu este necesar să folosiți într-o amenajare o colecție întreagă de produse din acelați material de catifea. Puteți completa o canapea de catifea cu un fotoliu sau taburet tapițat cu alt tip de textil cu motive florale sau geometrice.

Cum să întrețineți catifeaua?

Catifeaua este un material mai pretențios pentru că strânge praful și părul animalelor de companie. Dacă nu este tratat împotriva peretelor, devine dificil de curățat. Evitați detergenții agresivi și spălarea cu apă. Opțiunea cea mai bună este să duceți obiectele la o spălătorie chimică. Înainte de a cumpăra un produc din catifea ar trebui să primiți instrucțiunile de întreținere. Dacă nu le-ați primit, atunci cereți producătorului/furnizorului.

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *