Cât valorează un brand?

by

Acum câteva zile primesc un mesaj de la o cititoare care vroia să vândă o comodă creată de un designer olandez (avea semnătură) și m-a întrebat cât ar valora acest obiect? Mi-a fost cam greu să-i răspund, dar acest lucru m-a motivat să stiu acest articol…

Ce știm noi despre valoarea unui brand (mă adresez strict la publicul român)? Sunt sigură că mulți dintre voi deja v-ați convins cum stau lucrurile în zona fashion sau beauty. Am început să investim mai mult în imagine, deci arătăm mai bine. Ne place să fim admirați pentru hainele sau accesoriile pe care le purtăm, dar câți dintre voi ați cumpărat măcar o piesă de mobilier sau o decorațiune creată de un designer renumit pentru casa voastră?

Citeam recent cartea ”Mica enceclopedie Hygge” de Meik Wiking și mi-a atras faptul că danezii  investesc foarte mult în calitate, iată un citat foarte relevant: Vizitați un student danez strâmtorat cu banii și probabil că tot veți descoperi o lampă Verner Panton de 1000 Eurp, într-un colțișor al camerei lui de treizeci și doi de metri pătrați.” Iar francezii preferă să cumpere piese de mobilier de o calitate superioară care rezistă chiar și câteva generații. Acest lucru am aflat de la reprezentații brandului Roche Bobois care mi-au povestit că și acum le vin clienții care au cumpărat o comodă 50 de ani în urmă și vor să le schimbe un mâner sau să regleze o ușă că s-a descentrat puțin.

Dreapta – scaun original, stânga – replică

Și apoi, imaginea unui brand puternic este asociată cu încrederea, de aceea se investește foarte mult în calitate, în confort, în ergonomie, în materiale și finisaje rezistente în timp. Un brand puternic este flexibil la personalizări și încurajează unicitatea produselor sale. Un brand va face tot posibilul ca rezultatul final să-l facă pe client fericit pe termen cât mai lung.

Recunosc că piața este acum invadată de imitații sau cum le mai spunem – fake-uri, cu inscripția Made in China. Acestea întotdeauna vor atrage atenție prin prețul foarte bun, dar nu și de calitate. Diferența între o piesă originală și o imitație este evidentă, de aceea și valoare acestora diferă. Totuși de ce piesele originale costă mult?  Chiar aș vrea să enumăr o parte din aspecte care fac prețul final al produsului care ajunge la voi acasă: designul care trebuie creat de oameni specializați, iar fiecare produs este gândit din toate punctele de vedere – culoare, ergonomie, funcționalitate etc; materialele și finisajele trebuie să fie cât mai bune, acestea se testează pentru a vă transmite specificații clare ale produsului, inclusiv detalii despre întreținerea corectă; forța de muncă – multe dintre piese de design se realizează manual, ceea ce implică niște ore de muncă în plus față de obiecte standart create la scară industrială; chiria spațiului de producție, depozite, magazine, birouri etc; se investește mult în marketing și în personal; în designul magazinelor, în materiale de branding, în mostre etc. Și lista continuă… Pe când un fake este un produs replicat, fără drepturi de autor. Întodeauna m-am întrebat cum se simt designerii când descoperă prin lume replicile realizate după ideile și conceptele lor?

Dreapta – replică, stânga – scaun original

Să revenim în România. Avem povențial, avem deschidere, dar încă nu valorificăm corect brandurile. Personal, propun în proiectele mele, produsele brandurilor în care am încredere, și nu de puține ori mă trezesc cu alte achiziții făcute de către clienți, sub motivul: ”ce afacere bună am făcut! Am cumpărat această canapea la doar 2000 RON, a vut și o promoție de nerefuzat” Ce mai contează cum arată dacă prețul a fost factorul decisiv. Iar peste câteva luni să primesc mesajul că s-a deformat șezutul sau tapițeria se murdărește foarte repede și ar trebui înlocuită. Atunci vine întrebarea: de ce să nu faci o investiție bună încă de la început? Eu am ajuns la concluzia, că noi trebuie să ne convingem pe propria piele și să cheltuim niște bani, ca apoi să avem încredere în recomandări.

Articol scris pentru Forbes Life.

Învață cum să devii DESIGNER!

Cumpără PRIMA carte dedicată celor care vor să înceapă o afacere în domeniul designului de interior – „Design interior – De la PASIUNE la AFACERE. Cum să devii designer de interior” 

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *