La ce sumă ajungi ca să ai o casă magică pentru sărbătorile de iarnă?
Pe parcursul anului am tot abordat diverse subiecte despre investiția într-o amenajare sau într-o renovare, dar ce se întâmplă de Crăciun? Oare oamenii investesc într-un decor special?
Așa am ajuns să studiez piața (mă refer strict la piața românească) și să ajung la următoarele concluzii:
Românii au început să investească mult mai mult pentru decorul de Crăciun, iar acest lucru se datorează și faptului că pe piață au apărut alternative. În continuare bradul și decorul clasic este cel mai accesibil și mai la îndemână, dar totuși, nevoia de personalizare i-a făcut pe mulță să-și dorească ceva unic. Și chiar să apeleze la un serviciu specializat pe acest segment.
Apropo pe piață deja există mai multe firme care oferă anume serviciul de decorare personalizată de sărbători și chiar de închiriere. Avantajul serviciului de închiriere este că puteți în fiecare an să vă creați o anumită tematică și de ce nu să aveți un decor diferit în fiecare an.
Dar, în continuare, românii preferă să cumpere decorațiuni. De exemplu într-un an achiziționează un set de decorațiuni, pe care îl completează în fiecare an cu câteva obiecte noi. Și concret avem așa:
- Clar un decor de Crăciun începe cu un brad. În funcție de dimensiunea acestuia depinde și costul. De exemplu, un brad natural de o înălțime de 1.6-1.8 m costă de la 90 RON și poate ajunge și până la 200 RON. Cel artificial în schimb este mai scump, dar iarăși depinde de calitatea acestuia. Prețurile încep de la 150 RON și pot ajunge chiar și până la 1000 RON.
- La decorul bradului totul depinde în funcție de stilul ales. Astăzi mulți optează pentru un stil minimalist-scandinav, unde se învestește într-un brad natural foarte bogat și frumos, iar decorul se limitează la o ghirlandă luminoasă și doar câteva globulețe sau alte decorațiuni, de preferat hand made. Bugetul total ajunge în jur de 150-200 RON.
- Obligatoriu de Crăciun vom avea coronițe din crengi de brad natural sau artificial, conuri sau alte crenguțe pe care să le agățăm pe uși sau măcar pe ușa de intrare – buget în jur de 50-150 RON.
- Trebuie să aveți multe lumini, merită să alocați un buget mai generos pentru mai multe instalații luminoase, în afară de cel montat pe brad. De exemplu pentru instalația de la geam, aceste ghirlande se pot monta și pe pereți sau mobilier. Investiția – 50-300 RON.
- Un Crăciun ar fi special dacă ar avea și ceva decoruri/accesorii poziționate pe mobilă (rafturi, comode, console etc), masa de Crăciun, șemineu etc. În funcție de dimensiunea spațiului și volumul decorului putem ajunge la un buget de 200-500 RON. Dar ne putem limita și la câteva lumânări sau spiriduși – astfel cu o suma de 100 RON să improvizați niște lucruri interesante.
De principiu bugetul pentru decorarea unei case de Crăciun depinde de volumul și bogăția acestuia. Cu cât obiectele sunt mai personalizate și lucrate manual, cu atât valoarea decorului crește. Și cum am mai specificat mai sus – de cele mai multe ori investiția se face într-un singur an, iar anii următori se fac mici update-uri.
Și ca o încheiere: Am ajuns la concluzia că bugetul decent pentru un Crăciun deosebit ar fi în jur de 1000 RON.
Apropo, am și un reportaj făcut cu Pro TV pe acest subiect: Românii investesc în amenajarea locuințelor pentru sărbători. La cât ajung prețurile