Cât costă să-ți faci o bucătărie la comandă. Ghid complet.

by

Atunci când vine vorba de amenajarea unei bucătării, este esențial să luăm în considerare nu doar aspectul estetic, ci și calitatea materialelor și a sistemelor folosite. Costurile pot varia semnificativ în funcție de alegerile făcute, iar în acest articol vom explora de ce apar aceste diferențe și ce trebuie să știi înainte de a face o achiziție.

Tipul de materiale folosite pentru mobilierul de bucătărie

Bucătărie full pal

Cu un preț de pornire de la 600 euro / ml, mobilierul din PAL reprezintă o opțiune accesibilă pentru cei cu un buget mai restrâns. Este rezistent la umiditate și ușor de curățat, fiind o alegere practică pentru multe gospodării.

Bucătărie MDF

Bucătărie MDF înfoliat: O alternativă la MDF-ul vopsit, acest tip de finisaj poate fi achiziționat începând de la 650 euro / ml. Infolierea oferă o suprafață mai netedă și uniformă, fiind și mai rezistentă la umezeală.

Bucătărie MDF vopsit: Variantele de MDF vopsit vin la prețuri începând de la 700 euro / ml pentru modelele simple și ajungând până la 850 euro / ml pentru cele cu frezări elaborate. Acestea oferă o gamă mai largă de opțiuni în ceea ce privește finisajele și culorile.

Bucătărie MDF cu furnir din lemn natural: prețuri începînd de la 800 eur/ml

Bucătărie din lemn

Dacă vizezi o estetică mai naturală și calitate superioară, poți opta pentru lemn, începând de la 1150 euro / ml. Totuși, costul mai ridicat se reflectă în durabilitatea și frumusețea pe termen lung a acestui material.

Există și alte tipuri de materiale pentru fronturi de bucătărie cum ar fi AGT sau TOPX. Ambele au baza din MDF, diferă doar materialul finisajului. AGT are o folie, iar TOPX – finisaj acrilic.

Tipuri de blaturi pentru bucătărie și costurile lor

Blat termorezistent

De la 70 euro / ml: Avantaje – rezistent la căldură și zgârieturi, ușor de curățat; Dezavantaje – poate fi mai puțin durabil decât alte materiale, aspectul poate fi considerat mai puțin elegant.

Blat laminat compact

De la 120 euro / ml: Avantaje – rezistent la umiditate și zgârieturi, o gamă variată de culori și finisaje disponibile; Dezavantaje – poate fi mai susceptibil la deteriorare în timp și la temperaturi ridicate. Cantul nu este la aceeași culoare cu suprafața de blat.

Blat quartz compozit

De la 220 euro / ml: Avantaje – extrem de durabil, rezistent la zgârieturi, pete și căldură, aspect elegant și modern. Poți realiza blatul contrablatul și chiuveta din acelați material; Dezavantaje – necesită o manoperă specializată pentru instalare.

Blat ceramic

Costurile sunt similare cu cele ale quartz-ului compozit: Avantaje – extrem de durabil, rezistent la zgârieturi, pete și căldură, ușor de curățat. Se poate realiza atțt blatul, contrablatul și chiuveta din același material; Dezavantaje – necesită o manoperă specializată pentru instalare, poate fi fragil în fața unor impacturi puternice. Cantul este uni la culoare, dar se poate întoarce și crea o grosime mai mare de cand prin îmbinare la 45 grade.

Blat din corian

De la 250-300 euro / ml: Avantaje – rezistent la pete, zgârieturi și căldură, finisaj uniform și elegant. Se poate realiza atțt blatul, contrablatul și chiuveta din același material; Dezavantaje – poate fi mai sensibil la zgârieturi și lovituri decât alte materiale, necesită întreținere periodică pentru a menține aspectul.

Blat din lemn

De la 115 euro / ml: Avantaje – aspect natural și călduros, poate fi reparat și recondiționat relativ ușor; Dezavantaje – necesită întreținere periodică pentru a menține aspectul și durabilitatea, poate fi susceptibil la umiditate și pete.

Blat din piatră (granit, marmură etc.)

Costurile pot varia în funcție de tipul de piatră și finisaj: Avantaje – granitul este extrem de durabil, rezistent la căldură, zgârieturi și pete, aspect elegant și unic, în schimb marmura sau travertinul sunt destul de sensibile dacă nu se tratează corespunzător; Dezavantaje – necesită o instalare profesională, poate fi mai costisitor decât alte materiale, necesită întreținere periodică pentru a menține aspectul. Prețuri începând de la 170 eori /ml.

Accesorii și sisteme care completează mobila de bucătărie

Costurile pot varia în funcție de calitatea și funcționalitățile sistemelor de mobilier folosite. Blum, Hafele și Hettich au prețul dublu față de feronerie din Turcia sau China, dar și aici există diferențe de calitate și preț. Eu recomand să optați pentru unul din cele 3 branduri enumerate mai sus pentru că aveți garanție pe ele. Și Blum și Hafele și Hettich au reprezentanță în România, ceea ce oferă și o siguranță și încredere mai mare.

Iar legat de costuri, iată câteva exemple:

Banda led pentru corpuri suspendate: De la 50 euro / ml. Apropo, este super util să ai lumină în zona de lucru. Acum acest accesoriu a devenit obligatoriu.

Plinta metalică sau din MDF vopsit: Prețurile încep de la 8 euro / ml pentru plinta din aluminiu și de la 16 euro / ml pentru cea din MDF vopsit.

Glisiere sertare cu amortizare: o glisieră tandem cu extragere parțială începe de la 30 euro, iar cea cu extragere totală începe de la 50 euro, si de aici cresc prețurile în funcție de lungime, de greutatea pe care o suportă, daca au sau nu tip-on (push) etc.

Accesorii precum picurator, sisteme de colț sau jolly: Costurile pot varia în funcție de brand și funcționalități, însă pot adăuga confort și eficiență în utilizarea bucătăriei. Câteva exemple de cost:

– Picurator – de la 90 euro.

– Sistem de colț: Variațiile și costurile cele mai uzitate încep de la 380 euro.

– Sistem Jolly: Cel mai obișnuit model, pentru corpuri de 200mm, începe de la 78 euro.

– Separator tacâmuri (Blum) – De la 160 euro sau separator (tavita plastic) de la 40 euro.

– Coș gunoi: Prețul începe de la 26 euro pentru cel care se montează pe ușă și de la 100 euro pentru cel extractibil. Costurile pot varia în funcție de dimensiunea și de opțiunile de sortare cu 3-5 compartimente.

În concluzie, atunci când alegi mobilierul și accesoriile pentru bucătăria ta, este important să iei în considerare nu doar prețul, ci și calitatea, durabilitatea și funcționalitățile oferite de fiecare opțiune. O investiție mai mare în materiale și sisteme de calitate poate aduce beneficii pe termen lung în confortul și aspectul bucătăriei tale.

* Prețurile actualizate din 2024

Sursă foto: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *