Cărțile și locul lor în viețile și casele noastre

by

Am descoperit recent că oamenii în continuare preferă să citească cărțile tipărite. Ba chiar mulți chiar le colecționează. Dar cu cât sunt mai multe cu atât sunt mai greu de depozitat astfel încât acestea să devină parte din decorul locuinței. Și dacă locuința voastră nu are o cameră separată cu destinația unei biblioteci sau birou, atunci lucrurile devin și mai complicate. Ce facem în acest caz?

Identificăm nevoile și căutăm soluții

Eu vă propun de la început să identificați locul unde cărțile v-ar plăcea să stea. De exemplu, există persoane care adoră să le privească depozitate la vedere în sufragerie sau dormitor – pur și simplu îi înspiră. În schimb alții, de exemplu eu, ador cărțile, am multe, dar dimensiunile și coperțile acestora sunt atât de diferite, încât eu consider că trebuie să le ascund – mă deranjează vizual. Dar păstrez la îndemână cele utilizate la momentul respectiv.

Apoi este important să identificați locul vostru preferat de citit. Poate vă place să leneviți în pat sau v-ați vreau un buduar de relaxare într-un colț în sufragerie sau în bucătărie. De preferat ar fi ca și cărțile să fie cât mai aproape de această zonă.

Și un alt aspect, este important ce citiți. Dacă sunt cărți de rețete și sfaturi culinare, acestea ar fi trebuit să-și regăsească locul în bucătărie; dacă sunt cărți de business – v-aș recomanda să evitați să le citiți seara, întins în pat când sunteți obosiți, nu o să vă puteți concentra.

Reguli de depozitare

Cărțile nu iubesc apa și lumina. Umiditatea excesivă poate provoca mucegaiul, iar prea multă lumină usucă și decolorează hârtia. De aceea, asigurați-vă că lumina soarelui nu pică direct pe cărți. În acest sens, rafturile joase sunt de asemenea foarte utile. Dacă cărțile sunt depozitate în spatele ușilor de sticlă, nu uitați, din când în când, să ventilați aceste spații închise.

După ce ne-am clarificat cu ce cărți citim și cum se depozitează, este momentul să le găsim locul perfect:

Bibliotecile încorporate sau realizate la comandă

Dacă aveți foarte multe cărți cu siguranță veți avea nevoie de multe depozitări. Când amenajați un spațiu de la 0, luați acest aspect în considerație și alocați un perete sau câți sunt nevoie pentru depozitarea cărților. Dacă realizați rafturile sau bibliotecile la comandă, puteți folosi perimetrul peretelui la maxim (pe lățime, dar și pe înălțime). Vă recomand totuși să păstrați o parte din rafturi închise, din considerent estetic. Unele cărți nu arată spectaculos, iar dacă acestea sunt unicul accent în cameră, atunci aveți grijă cum le distribuiți. Apropo, când vă plictisiți de decorul actual, prin reorganizarea cărților veți obține o schimbare rapidă fără a interveni și la alte elemente ale încăperii!

Și încă un lucru. Chiar dacă pentru voi cărțile sunt cele mai „sfinte” și vreți să le alocați tot spațiul din casă, pentru a crea o compoziție mai interesantă, propun să le completați și cu câteva obiecte de decor alternativ – mici vaze, ghivece cu flori, lumânări, rame foto.

Depozitări neobișnuite

Utilizați spațiul de deasupra tocurilor de uși – de obicei, puteți găsi întotdeauna un loc pentru rafturi mici. Și nu uitați: cu cât rafturile sunt mai mici, cu atât locuința voastră va arăta mai aerisită. Bibliotecile masive, pe care le vedeți până și astăzi în casele părinților noștri, creează un sentiment de încărcare și arată chiar demodat.

Mobilier multifuncțional – soluția perfectă pentru spații mici

Astăzi, mobilierul multifuncțional este must have într-un apartament mic. De exemplu, există paturi care încorporează rafturi pentru cărți ( încorporat în cadrul patului sau în tăblie), iar sertarele spațioase vor proteja cărțile și de parf. Tot designerii de obiect au inventat diverse module mobile (pe roți) care includ atât spații de depozitare cărți, cât și spațiu de citit. Iar roțile le ajută să fie mutate cu ușurință dintr-o încăpere în alta.

Iar dacă vorbim despre camera copiilor, acolo soluțiile sunt nelimitate: puteți depozita cărți în măsuțe, rafturi modulare care pot fi transformate în biblioteci la fel ca jocul LEGO; scările de la pătuțil supraetajat poate avea rafturi sau sertare și tot așa.

Bibliotecă în jurul geamului

Sunt sigură că, de acum în colo, cel puțin un geam din locuință va deveni o bibliotecă pentru pasionații de citit. Pur și simplu combinația dintre lumina naturală, depozitare și intimitate confortabilă – va deveni cheia fericirii. Iar dacă căutați pe net soluții cum să amenajați acest colț, cu siguranță veți găsi ceva care se poate adapta și locuinței voastre.

Sper să am reușit să vă inspir, așa că spor la modificări prin casă!

Și nu puteam să nu închei acest articol cu câteva cărți pe care vi le recomand să le aveți în biblioteca voastră:

Articol scris pentru revista Forbes Life nr. 89

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *