Unele persoane își separă bucătăria de restul spațiilor, în timp ce altele caută soluții de a o integra în aria de zi. Cum e mai bine? Sunt sigură că mulți dintre voi vă puneți această întrebare atunci când vă mutați în casă nouă sau când o renovați pe cea în care locuiți. Ei bine, este greu de dat un răspuns precis, deoarece fiecare dintre aceste opțiuni aduce după sine o serie de beneficii, dar și dezavantaje.
De la bucătăria închisă la bucătăria open-space
Un lucru este cert: apartamentele din blocurile vechi au bucătăriile separate de livinguri, în timp ce în apartamentele noi, tot mai multe bucătării sunt în regim open-space. Această schimbare în compartimentarea ariei de zi (living-dining-bucătărie) este datorată influenței occidentale care s-a făcut simțită și la noi mai ales în ultimele decenii, dar și stilului de viață care s-a schimbat de la o generație la alta. De exemplu, în urmă cu 50 de ani, familiile erau mai conservatoare, iar rolurile în familie bine definite, soția sau mama petrecând ore întregi pe zi în bucătărie pentru pregătirea meselor principale. Stilul de viață actual este unul foarte dinamic, cu mese rapide luate între 2 întâlniri de business, cu livrarea prânzului la domiciliu și exemplele ar putea continua.
Ceea ce vreau să subliniez este că stilul de viață „dictează” modul în care se compartimentează spațiile interioare și de aici ar trebui să porniți atunci când vă amenajați casa. Dacă vă numărați printre cei care își petrec timpul liber acasă și gătesc mult, atunci bucătăria open-space nu este pentru voi. Dimpotrivă, dacă aveți un stil de viață activ, mâncați des în oraș și vă întristează numai ideea de a pune mâna pe cuțit și legume, atunci fără îndoială că bucătăria open-space este alegerea ideală.
Vă propun să parcurgeți mai jos argumentele pro și contra unei bucătării open-space:
Bucătăria open-space: argumente pro
– Spațiul interior este mai aerisit și luminos, mai ales dacă zona de zi deține o suprafață mică.
– Trecerea de la o funcțiune la alta se face ușor, insesizabil, prin urmare oferă o mai mare libertate de mișcare utilizatorilor.
– Întreaga arie de zi formează un tot unitar și poate fi amenajat ușor în același stil și culori, folosind chiar aceleași materiale de finisaj.
– Comunicarea între membrii familiei sau a familiei cu oaspeții este mai facilă. Practic, discuția nu se întrerupe atunci când pregătești masa sau o cafea.
– Copiii sunt mult mai ușor de supravegheat într-un spațiu deschis. Părinții pot urmări activitățile micuților în timp ce gătesc.
– O bucătărie open-space reprezintă cea mai bună soluție într-o locuință mică deoarece se câștigă spațiul pe care l-ar fi ocupat peretele despărțitor. Cu alte cuvinte, se obține un spațiu mai amplu la propriu, nu doar senzația de spațialitate.
– Ocupând aceeași suprafață, bucătăria deschisă permite acomodarea a mai multe aparate electrocasnice și spații de depozitare decât o bucătărie închisă.
Bucătăria open-space: argumente contra
– Atunci când se gătește, mirosurile din bucătărie se răspândesc și în celelalte încăperi, chiar și în condițiile folosirii unei hote performante.
– Zona bucătăriei trebuie curățată și organizată după fiecare utilizare, în caz contrar, haosul de aici va fi vizibil în întreaga arie de zi, lucru care nu e de dorit atunci când vin musafiri neanunțați.
– Lipsa intimității, mai ales când e vorba de o familie numeroasă. Toate activitățile din bucătărie sunt văzute și de către persoanele din living.
– Zgomotele din bucătărie îi pot irita pe ceilalți membri ai familiei atunci când urmăresc filme sau emisiuni la televizor.
– În unele situații e greu de integrat bucătăria în aria de zi din punct de vedere stilistic și cromatic, astfel că din punct de vedere decorativ va face discrepanță de restul amenajării. O astfel de situație este întâmpinată atunci când bucătăria a fost inițial separată de living, dar pe parcurs s-a renunțat la peretele despărțitor.
În încheiere, vă recomand să analizați aspectele de mai sus înainte de a opta pentru o bucătărie open-space, deoarece o astfel de alegere vine deopotrivă cu avantaje și dezavantaje.
Sursă poze: Pinterest & estliving.com