Avantaje și dezavantaje de a lucra cu un designer de interior

by

Nu este prima oară când vorbesc despre acest subiect, dar în continuare primesc întrebări de la potențiali clienți care nu sunt hotărâți dacă să apeleze la un designer de interior sau mai bine să facă proiectul de amena jare pe cont propriu.

Propun să clarificăm acest lucru prin numerotarea avantajelor și dezavantajelor de a lucra cu un designer. Cel puțin acest lucru o să vă ajute să trageți o concluzie și să luați cea mai corectă hotărâre. Înainte să începem să vorbim despre avantaje, vreau să vă atrag atenția la cum să alegeți să un designer, ce calități trebuie să aibă și la ce să fiți atenți:

Un designer este un profesionist cu o școală în spate (aici ar fi bine să aflați ce studii are în domeniu: o facultate sau un curs acredidat . Și mare atenție la cei care nu au nici o educație specializată în design, dar s-au apucat din pasiune că pare o meserie frumoasă și ușoară), și cu ceva experiență care trebuie să se vadă din proiectele realizate din portofoliu. De ce am pus accest pe „realizate” pentru că este o mare diferentă dintre designeri care fac doar concepte și cei care implementează toate nebuile pe care le propus. Dacă vă doriți un proiect complet, vă rog sa atrageți atenție la proiectele reale pe care le-au materializat designerii de-a lungul parcursului său profesional.

Avantajele de a lucra cu un designer de interior:

Designerii gândesc spațiul unitar

Adică propun un stil, o tematică pe care o aplică în toată locuinăța care trebuie amenajată. Greșeala clienților care fac proiectul pe cont propriu este că nu aplică această regulă și de multe ori fiecare cameră arată diferit de cealaltă, ceea ce crează un dezechilibru al atmosferei generale din casă. Ca să evitați această situație mai bine apelați la un designer care poate să armonizeze toate detaliile atunci când lucrează la proiectul de design.

Planifică spațiul

Designerul gândește compartimentarea, fluxul, traseul prin locuință în așa fel ca voi (cei care veți locui aici) să aveți o viață mai ușoară și mai practică. Designerul știe să ascundă depozitările, să mascheze diverse țevi sau instalații, să gândească un traseu ergonomic, să propună poziționarea pieselor de mobilier în așa fel ca să nu vă împiedicați de acestea când treceți pe lângă și să ofere siguranță mai ales dacă aveți copii mici.

Dar, clar că există și un „DAR”: ca să obțineți cea mai bună compartimentare și planificare vă rog să luați în calcul că designerul trebuie să fie prezent încă din faza de construcție a casei sau a apartamentului. Pentru că dacă deja ați construit pereții și ați tras instalația, cu siguranță nu o să vreți să mai spargeți ceva pentru că acest lucru presupune timp și bani, ba chiar discuții cu constructorul și inginerul. Ideal ar fi ca să începeți colaborarea cu un designer încă de la etapa când alegeți arhitectul pentru casă sau dezvoltatorul care încă nu a ridicat blocul.

Detaliază proiectul, adică face schițele tehnice

Știți acele multe foi cu linii și câteva texte care nu vă interesează, dar care, sunteți conștienți, că vă ajută să realizați corect proiectul. Eeeee, aici designerul este binevenit și chiar venerat, mai ales când propune un concept frumos care ulterior trebuie și realizat. Datoria unui designer este nu doar să facă câteva randări frumoase sau moodboard-uri, dar să vină și cu partea din spatele propunerii, adică partea tehnică. Acum să nu înțelegeți greșit că designerul face schițe de producție (aici intervine proiectantul de mobilă, finisaje speciale etc), dar prin detaliere ajută furnizorii să facă oferta de preț și să vadă compartimntarea, soluțiile estetice ale proiectului.

Detaliază proiectul, adică face schițele tehnice

Știți acele multe foi cu linii și câteva texte care nu vă interesează, dar care, sunteți conștienți, că vă ajută să realizați corect proiectul. Eeeee, aici designerul este binevenit și chiar venerat, mai ales când propune un concept frumos care ulterior trebuie și realizat. Datoria unui designer este nu doar să facă câteva randări frumoase sau moodboard-uri, dar să vină și cu partea din spatele propunerii, adică partea tehnică. Acum să nu înțelegeți greșit că designerul face schițe de producție (aici intervine proiectantul de mobilă, finisaje speciale etc), dar prin detaliere ajută furnizorii să facă oferta de preț și să vadă compartimntarea, soluțiile estetice ale proiectului.

Optimizează bugetul

Dacă trebuie, cu siguranță poate 🙂 Dar dacă există potențial mai mare din partea clientului, nu o să o facă. Acum depinde ce își dorește clientul și dacă nevoile și dorințele acestuia chiar sunt realizabile în bugetul pe care îl comunică mai departe. Dar ca să lămurim: designerul poate să vă obțină prețuri mai bune la anumite finisaje, mobilă, decor etc pentru că furnizorii sunt interesați să colaboreze cu designerii care aduc clienții constant. Cumva e win to win din toate părțile. De aceea dacă vreți să aveți un proiect frumos și cu prețuri mai bune, atunci apelați la un designer.

Mai puțin stres + mai puțină pierdere de timp

Dacă alegeți să lucrați cu un designer, atunci cu siguranță o mare parte din stresul proiectului și materializării acestuia va fi externalizată designerului și echipei sale. Acelați lucru se întâmplă și cu timpul. Dacă până acum ați avut cel puțin o experineță de a renova pe cont propriu locuința, atunci știți despre ce vorbesc. Ore de discuții cu furnizorii la telefon, plimbări în căutarea produselor, săptămâni de căutări pe toate site-urile de Home&Deco a celor mai bune oferte etc. Cred că nu mai este nevoie să explic!

Dezavantajele de a lucra cu un designer de interior:

Lipsa comunicării

Eu întotdeauna am zis că o colaborarea productivă are loc când ambele echipe (designerul și clientul) știu să comunice și să fie transparenți unii față de alții. Dacă voi sunteți deschiși, iar designerul vă vorbește foarte vag, atunci mai bine evitați colaborarea. Designerul are obligația să vă explice cum lucrează, ce servicii oferă și care este costul acestuia (împărțit în etape). Comunicarea cu designerul nu ar trebui să se limiteze doar la cea verbală, ci din contra ca fiecare decizie importantă să fie transmisă și în scris. Chiar dacă whatt up-ul a devenit foarte comod, eu în continuare folosesc emailul pentru a salva discuțiile și detaliile importante ale proiectului. Încerc să evit posibilile conflicte sau pierderea informațiilor. În concluzie: căutați pe cineva cu care puteți comunica și stabiliți acest aspect încă de la început.

Banii în avans

Dacă un designer cere totul în avans, aveți mare grijă să nu vă tragă o țeapă, am auzit nu puține cazuri cu această situație. Logica ar fi ca designerul să ceară un avans și apoi să împartă plățile în câteva tranșe după predarea anumitor etape. Exact cum de exemplu fac firmele de mobilier: cer avans, dar plata finală se face la livrarea produselor.

Lipsa bugetului

Dacă bugetul este o problemă și colaborarea cu designerul va fi o problemă. Adică, voi ca și client trebuie să comunicați de la bun început cât doriți să învestiți în amenajare, iar designerul are obligația să spună sincer dacă merită, din punctul lui de vedere, să ia acest proiect și să-l ducă până la capăt sau nu. Anume aici se întâmplă neânțelegerea: designerul zice că lasă vedem noi, clientul a avut încredere în designer și a pornit proiectul, iar ulterior, bugetul este depășit peste măsură. În acest caz: căutați un designer care lucrează proiecte cu bugete mici și care are experiențe recente cu proiecte finalizate cu buget optimizat ca să vă poată oferi exemple concrete, pe ce se duc banii.

Nu aveți o idee clară cu ce vă doriți

Deși aici se referă la voi, ca și client, are legătura și cu dezavantajul de a lucra cu un designer. Să vă explic: dacă nu vizualizați spațiul pe care vi-l doriți, dacă nu găsiți un numitor comun cu partenerul vostru legat de stil, culori etc, cum credeți că designerul vă poate ajuta? Mulți spun că, anume din acest motiv apelează la un designer, să-i adute să se „regăseasca” și DA, mulți designeri reușesc să-i convingă pe clienți să meargă pe o direcție. Dar există și designeri care mai mult o să vă încurce și rezultatul va fi – dezamăgirea voastră. Dacă nu mergeți pe mâna unui designer care v-a fost recomandat, care este un bun psiholog și cu care v-ați regăsit ca stil sau atmosfera proiectelor din portofoliu, atunci mai bine evitați această colaborare.

Sper că aceste informații o să vă ajute să înțelegeți de ce este bine să lucrați cu un designer și de ce nu. Iar data viitoare aș vrea să dezvolt mai mult subiectul Când să nu lucrezi cu un designer?

Învață cum să devii DESIGNER!

Cumpără PRIMA carte dedicată celor care vor să înceapă o afacere în domeniul designului de interior – „Design interior – De la PASIUNE la AFACERE. Cum să devii designer de interior” 

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *