Aplicarea simentriei sau asimetriei în designul interior

by

Armonia într-un interior, uneori, este realizată prin utilizarea unor tehnici complet neașteptate. De exemplu, simetria și asimetria folosite în proiectarea spațiului, sunt capabile să creeze accente bine definite sau să compartimenteze vizual încăperea.

Poate vă întrebați: Cum principiile geometriei pot influența imaginea spațiului interior? Haideți să ne lămurim puțin:

Simetria

Spațiul simetric nu înseamnă o repetare în oglindă a obiectelor. Scopul simetriei este de a crea o imagine echilibrată cu ajutorul obiectelor (volumetria și liniaritatea), a culorilor, a dimensiunilor. Simetria poate fi obținută foarte ușor – este suficient să împărțiți spațiul în două părți și să-l echilibrați cu ajutorul mobilierului și al altor elemente de interior.

Dar cum se face acest lucru? De exemplu, mobilierul masiv amplatat într-o parte a încăperii va fi echilibrată cu o gamă de culori mai saturată sau texturi evidente a pereților în proiectarea celei de a doua jumătăți a camerei. Pentru a realiza o armonie confortabilă din punct de vedere vizual, folosiți detalii subtile – repetarea detaliilor sau a ornamentelor pe pereți sau amplasarea tablourilor la aceeași înălțime și folosirea aceleeași rame.

Ca să identificați linia de simetrie într-un interior, este suficient să determinați punctul central pe unul dintre pereți pe care va fi nevoie să o oglindiți pe peretele opus. Având obiecte similare pe ambele părți, veți obține efectul dorit cu un efort minim.

Pentru fiecare cameră, punctul de formare a compoziției va fi localizat diferit. Deci, în centrul dormitorului va fi patul. În bucătărie – plita. În baie – chiuveta sau dușul. În hol – dulapul sau o consolă cu oglindă. În camera de zi va fi comoda TV, un șemineu sau un alt obiect important ce va fi scos în evidență.

Principiile de simetrie în planificarea spațiului interior sunt cele mai des aplicate pentru stilurile clasice, minimalism sau high-tech. Nu uitați că simetria are nevoie de spațiu, în acest caz, va fi nevoie de camere generoase. Pentru spații mici este mai bine să alegeți alte principii pentru crearea proiectului de design interior.

Asimetria

Asimetria nu înseamnă haos. Apartamentele asimetrice au o anumită ordine, armonie în detalii. Se adaptează perfect pentru stilurile moderne.

Cum să creați o asimetrie corectă? În mod ciudat, punctul de referință va fi același punct, obiect central din cameră. Dar balanța, în acest caz, va fi diferită. De exemplu, folosiți volume diferite a mobilierului, aranjându-le în ordine descrescătoare. Sau puteți crea un perete accent pe o parte, pe când ceilalți pereți vor rămâne neutri.

Asimetria vă permite să utilizați soluții interioare originale – canapele de colț și fotolii, dulapuri și mese, toate acestea vă permit să rupeți simetria spațiului. Tot într-o cameră asimetrică nu este obligatoriu să amplasați mobilierul de-a lungul peretelui, ba din contra, zonificați interiorul cu piese de mobilier și obiecte de decor.

În cazul asimetriei, puteți utiliza combinații de culori contrastante, iar proporția ideale pentru un astfel de interior este raportul de 60/40.

Atunci când vă amenajați locuința nu uitați de nevoile și preferințele personale. Unele poze preluate de pe internet poate nu se potrivesc cu stilul vostru de viață, dar poate nu se adaptează nici spațiului existent. Alegeți stilul care poate satisface cele două aspecte și păstrați-l în toată casa, apartamnet sau birou. Nu uitați de gama cromatică, pe care să o alegeți în funcție de scopul interiorului – va fi o zonă de lucru, o cameră de odihnă sau de gătit. În caz contrar, alegerea greșită a culorilor poate fi dezastruoasă chiar și pentru cele mai reușite opțiuni de design interior. Și nu în ultimul rând – experimentați, dar nu exagerați!

Articol scris pentru Forbes Life.

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *