Amenajarea camerei copilului. De unde pornim?

by

Amenajarea camerei copilului este o acțiune mai complexă decât vă imaginați datorită faptului că, un astfel de spațiu, deseori cu suprafață redusă, trebuie să îndeplinească mai multe cerințe simultan: de joacă, de odihnă şi de studiu. Haideți să vedem ce soluții avem pentru a amenaja camera copilului ținând cont de nevoile sale și de specificul vârstei.

De unde pornim amenajarea camerei unui copil?

Dacă în amenajarea unei camere de adult vă mai permiteți să vă abateți de la reguli ce țin de funcționalitate sau siguranță, în camera copilului ar trebui să porniți de la aspectul cel mai important pentru cel mic: confortul și sănătatea. Copiii au nevoie de un ambient sănătos și sigur, care să nu le pună în pericol sănătatea. Așadar, toate elementele de decor pe care le alegeți, de la materialele de finisaj și până la mobilier, trebuie să respecte cerințele de siguranță și confort. Vă asigur că acest lucru este posibil de realizat fără să faceți compromisuri la design. Primul pas în amenajarea camerei copilului constă în împărțirea acesteia pe zone. O puteți face cu ajutorul cromaticii, vopsind, de exemplu, peretele din zona de studiu într-o altă culoare decât pe cel din zona de relaxare.

Cum alegem finisajele pentru camera copilului

Sfatul numărul 1 este să alegeți pe cât posibil finisaje din materiale naturale, în compoziția cărora nu intră substanțe dăunătoare. De regulă, astfel de produse au diverse certificări care garantează că sunt de calitate și nedăunătoare copiilor și mediului înconjurător. Evitați pe cât posibil materialele care au în compoziție substanțe precum formaldehida, cunoscută pentru efectele ei nocive (PAL, PFL, MDF, placaj). Alternativa lor sunt lemnul masiv sau cartonul. Rețineți că cei mici folosesc podeaua ca loc de joacă, ceea ce înseamnă că trebuie să fie realizată din materiale naturale și menținută mereu curată.

Dintre tipurile de pardoseli care se pretează în camera copilului menționez parchetul din lemn masiv sau cel stratificat, dar și variantele din fibre vegetale precum bambus. Un alt tip de pardoseală pe care îl recomand este cel din PVC deoarece prezintă o “moliciune” aparte, previne praful, murdăria și înmulțirea bacteriilor.

Una dintre soluțiile des utilizate de către părinți este parchetul laminat, însă este contraindicat deoarece suprafața acestuia este alunecoasă și poate conține formaldehidă. Riscul alunecării există și la alte tipuri de parchet, cum ar fi cel exotic, lucios. În schimb, puteți opta pentru pardoseli din rășini epoxidice, linoleum natural sau plută.

Soluții de acoperire a pardoselii în camera copilului

Fiecare material de acoperire a pardoselii prezintă avantaje și dezavantaje. Mocheta și covoarele groase izolează fonic, dar rețin praful, indiferent cât de des sunt aspirate. Praful poate declanșa alergii micuților. În plus, petele cauzate de diverse lichide sunt greu de curățat. Pentru a evita aceste neajunsuri, alegeți un covor mai mic, pe care să îl spălați cât mai des cu detergenți ecologici.

Finisaje pentru pereți în camera copilului

Dacă alegeți să zugrăviți pereții cu vopsea superlavabilă, vă sugerez variantele ecologice, care nu dăunează sănătății. Acestea prezintă o serie de avantaje care le fac ideale pentru camerele copiilor mici: sunt fabricate fără pigmenți toxici sau solvenți, nu degajă mirosuri neplăcute, nu poluează mediul înconjurător. Evitați vopselele clasice, care produc o serie de neplăceri, cum ar fi alergii și probleme respiratorii. În cazul în care alegeți tapet pentru acoperirea pereților din camera copilului, orientați-vă către un adeziv non-toxic. Tapetul, fototapetul și autocolantul cu modele jucăușe sunt binevenite în camera unui copil.

Dacă micuțul vostru este pasionat de scris sau desenat, acoperiți o suprafață mai mică sau chiar un perete întreg cu vopsea acrilică cu efect de tablă de scris. Suprafața acoperită prezintă rezistență la scrierea cu cretă și la ștergere. Rețineți că cest tip de vopsea are aplicabilitate ușoară, prezintă aderență foarte bună pe suport, rezistență bună la zgârieturi și rezistență excelentă la spălare.

Cum alegem mobilierul pentru camera copilului

Vă sugerez să căutați piese de mobilier cu înălțime joasă pentru ca cei mici să ajungă la ele, și stabile. În cazul în care prezintă riscul de a se răsturna, chemați un meșter pentru a le fixa suplimentar, de perete. S-au înregistrat destul de multe accidente de acest tip. Copiii au tendința de a trage de o comodă sau un dulap cu cărți sau jucării în încercarea de a accesa un raft sau un sertar, iar piesa respectivă să se răstoarne, în cazuri nefericite, chiar peste ei. Și un mic pont: dacă aveți copii mici, acoperiți marginile pieselor de mobilier cu apărători dacă acestea nu sunt rotunjite. Ideal ar fi ca piesele de mobilier să fie capitonate cu materiale moi.

Cea mai bună sursă de achiziționare a mobilierului sunt producătorii specializați. Faceți acest lucru pentru a nu pune în pericol siguranța copilului. La fel ca in cazul finisajelor, mobilierul trebuie să fie realizat din materiale naturale (de preferat lemn) și lăcuit cu substanțe nontoxice. În trend și foarte apreciate sunt piesele de mobilier eco-friendly, cu profiluri moi și foarte safe, cu design ludic și o estetică plină de veselie, în culori deschise și vioaie, care să reflecte inocența vârstei.

Mobilierul de birou

Vă sugerez să căutați un model ergonomic, conceput în aşa fel încât să ofere confort maxim şi să diminueze gradul de oboseală. Un astfel de model asigură o poziţie potrivită a corpului şi previne apariţia durerilor de spate. În ceea ce priveşte scaunul, alegeți unul rotativ, prevăzut cu un spătar potrivit. Partea de şezut trebuie să menţină coapsele la nivel orizontal şi genunchii la un unghi de 90 de grade. Masa de birou trebuie să fie concepută astfel încât să permită braţului să stea vertical, iar antebraţului, să fie poziţionat faţă de acesta la un unghi de 90 de grade. Chiar dacă v-ați dori să economisiți spaţiu, totuşi renunțați la ideea unei mese de birou subdimensionată.

Vă recomand să nu ignorați componentele auxiliare, cum ar fi rafturile şi dulapurile. Nu uitați că locul în care așezați biroul este esenţial. Acesta trebuie să fie aproape de o sursă de lumină naturală, preferabil lângă fereastră, la o oarecare distanţă faţă de uşă şi cât mai aproape de rafturile cu cărţi, pentru a face uşoară utilizarea acestora.

Ponturi pentru alegerea accesoriilor textile

Copiii sunt sensibili la tot ce îi înconjoară. Stimulați-le simțul tactil alegând țesături fine, moi, plăcute la atingere. Pentru așternuturile de pat alegeți materialele naturale, precum bumbacul, mai ales cel organic. Pentru întreținerea acestora, apelați la produse ecologice.

Spor la amenajat!

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *