Amenajare Dormitor: +90 Imagini, Sfaturi & idei design interior dormitor

by

Refugiu, sanctuar, oază de liniște. Sunt doar trei dintre felurile în care ne raportăm la dormitoarele noastre. Intimitatea și familiaritatea acestui spațiu fac dormitorul obiectul unei amenajări precise, cu un rezultat ancorat în bun-gust, care să îți ofere confortul de care ai nevoie.

 


Cum te pregatesti pentru amenajarea dormitorului?

Planul initial, stabilirea bugetului

 


Când suntem în dormitoarele noastre, ne simțim cu adevărat în siguranță. Amenajarea interioară contribuie la starea de bine pe care o emană o spațiu, iar dormitorului trebuie să îi acordăm o atenție sporită.

 

 

Pentru început, este necesar să pornim la drum cu un plan clar de amenajare în minte: suntem mulțumiți de dimensiunea spațiului? Dacă nu, cu siguranță vom dori să oferim iluzia de spațialitate.

În același ton ca planul inițial, bugetul trebuie stabilit încă de la bun început, cu o marjă de eroare de 10% peste bugetul pe care îl estimăm. Este important să avem în vedere atât particularitățile estetice pe care ni le dorim, cât și funcționalitățile spațiului nostru. 

 


Amenajarea dormitorului in functie de dimensiuni

Spațiul spune povești. Însă pentru ca aceste povești să aibă sens, avem nevoie să răspundem nevoilor spațiului – iar nevoile unui dormitor mic nu sunt aceleași cu ale unui dormitor mediu sau mare.

 

 


Amenajare dormitor mic

Amenajarea unui dormitor mic nu ar trebui să fie o corvoadă, întrucât cu atât mai mult spațiul va fi intim, călduros și familiar. În amenajare dormitor mic trebuie să avem în vedere câteva aspecte, pentru ca sanctuarul nostru să fie la potențialul său maxim: 

 • trebuie oferită iluzia spațialității, îndeosebi prin lumină și mult alb, alături de alte tonuri deschise; 
 • pentru lavabil, soluția ideală rămâne albul; 
 • imprimeurile bogate trebuie evitate; 
 • pot fi folosite artificii vizuale care să creeze senzația de spațialitate, precum dungile verticale; 
 • este necesar să alegem un stil de amenajare care să nu supraaglomereze spațiul, precum cel scandinav sau minimalist;
 • dormitorul mic trebuie să fie mobiliat cât mai simplist, cu piese simple, precise, cu oglinzi din abundență;
 • cel mai bun accesoriu al spațiilor mici: lumina. 

 

 

Alături de sfaturile menționate mai sus, aici ai un întreg ghid despre amenajarea dormitorului mic, care te va ajuta să îți dai seama de coordonatele vitale pe care trebuie să le urmezi. 

 


Amenajare dormitor mediu

Dormitorul mediu, poate cel mai des întâlnit, nu este supus unor norme atât de stricte precum dormitoarele mici.

 

 

În amenajare dormitor mediu ne este permis să ne jucăm cu pattern-urile colorate și cu piesele de mobilier ceva mai masive sau cu decorul ușor abundent, însă moderația rămâne cheie – folosirea eficientă a spațiului este de dorit. Un spațiu extrem de încărcat – chiar dacă este mediu – va oferi senzația de claustrofobie și sufocare, lucruri pe care cu siguranță nu ni le dorim de la dormitorul nostru. 

 

 


Amenajarea unui dormitor de dimensiuni mari

Un dormitor de dimensiuni mari este mai „prietenos” cu regulile, însă putem cădea cu ușurință în capcana supra-aglomerării spațiului; într-un dormitor extrem de încărcat nu ne vom putea odihni eficient.

În dormitoarele mari trebuie să avem în vedere utilizarea eficientă a spațiului, mai ales că acesta ne permite: putem contura un colț de citit, un dressing încăpător, o masă de toaletă sau chiar un birou. Este important să păstrăm amenajarea uniformă în întreg dormitorul, mergând pe același stil de amenajare, pentru ca rezultatul final să fie unul impecabil și rafinat. 

 

 

În dormitorul de dimensiuni mari ne putem juca prin decor: sunt permise piesele statement, decorațiunile supradimensionate sau mobilierul masiv; mai mult decât atât, dormitorul mare poate fi amenajat în orice stil, inclusiv în stilul mai multului, maximalismul.


Idei de amenajare a dormitorului in functie de forma spatiului

Dreptunghiular, îngust sau pătrat? Forma dormitorului nostru contează mai mult decât am crede, ba chiar dictează felul în care vom amenaja ulterior spațiul. 

 

Amenajarea unui dormitor dreptunghiular

Indiferent de dimensiunile sale, un dormitor dreptunghiular are nevoie de spațialitate, pentru că poate conduce cu ușurință la senzația de claustrofobie. Este recomandat să împărțim dormitorul – dacă dimensiunea ne permite – în zone distincte clare.

 

Dacă vrem să accentuăm lățimea încăperii, pentru un plus de simetrie, pereții mai mici trebuie vopsiți în culori calde – portocaliu, galben, roșu și variațiunile lor. 

 


Amenajarea dormitorului lung si ingust

Dormitorul lung și îngust poate părea o reală provocare, însă amenajarea inteligentă a spațiului îl va transforma în oaza de confort de care ai nevoie.

 

 

Fiind spațiul care impune cele mai multe reguli, iată aspectele cărora să le acorzi atenție în amenajare dormitor îngust:

 • patul nu trebuie amplasat în centrul încăperii;
 • în camerele lungi și înguste pentru copii, patul de o singură persoană este cea mai bună soluție; 
 • pereții mai mici trebuie vopsiți în culori calde pentru iluzia de spațialitate; 
 • liniile verticale sunt ideale dacă optăm pentru tapet.


Amenajarea dormitorului patrat

Dormitorul pătrat este cel mai bine pus în valoare de minimalism – alături de lumina naturală de care trebuie să avem parte din abundență, lipsa decorului inutil va face camera să pară aerisită și mai puțin robotică, programatică, senzații pe care adesea le imprimă simetria unui pătrat.

 

 


 

Amenajarea dormitorului tinand cont de tipul locuintei 

Dacă locuiești la bloc, cel mai probabil dormitorul nu este la fel de spațios ca în cazul caselor, însă asta nu înseamnă că nu poți realiza o amenajare descrisă de bun-gust și confort. 

 

Amenajarea dormitorului la casa

Spațios, flexibil, fără prea multe norme care trebuie respectate, dormitorul la casă îți permite să fii creativ. Aici ne putem juca prin design cu mobilier masiv, somptuos, cu piese statement, pattern-uri inedite și piese de decor „grele” din punct de vedere estetic, însă este important să rămânem ancorați la stilul general al camerei. Chiar dacă este spațios, dormitorul la casă ne poate întinde o capcană: încărcarea inutilă a spațiului. 

 


Amenajarea dormitorului in apartament

De obicei de dimensiuni mai reduse ca dormitoarele de la casă, amenajarea unui dormitor în apartament nu trebuie să pară o corvoadă, dacă avem în minte faptul că echilibrul este cheia. Dacă vom alege un pat king-size, de dimensiuni foarte mari, noptierele trebuie să fie mici.

 

 

În aceeași măsură, dacă optăm pentru o pată de culoare foarte puternică, este ideal să văruim pereții în culori neutre. Funcționalitatea trebuie urmeze îndeaproape confortul: spațiile de depozitare, un pat de calitate, o cromatică favorizantă pentru odihnă, iluzia de spațialitate sunt primele lucruri pe care trebuie să le avem în vedere în amenajare dormitor in apartament. 

 


Amenajarea dormitorului la mansarda

Inedit și intim, dormitorul în mansardă ne cucerește: un adevărat sanctuar rupt de restul lumii. Aici funcționalitatea trebuie să fie cu adevărat crescută, iar detaliile tehnice luate în vedere încă de la început: izolația, lumina naturală, ventilația sunt coordonate pe care să le ai în vedere.

 

În ce privește decorul, spațiul este limitat din pricina pereților înclinați și a luminii slabe, motiv pentru care este important să creăm ideea de dimensionalitate prin decor și culorile pe care le alegem. 

 


Amenajarea dormitorului in garsoniera (dormitor in living)

În ce privește apartamentul cu o cameră, dormitorul este amenajat în living. Aici este importantă utilizarea eficientă a spațiului și delimitarea zonelor prin decor: putem delimita zona de odihnă de living printr-un perete natural de plante verzi, de exemplu.

 

 

Paturile și canapelele extensibile sunt variante ideale pentru dormitorul în garsonieră, întrucât fac cu adevărat din spațiu unul 2 în 1: living ziua și dormitor noaptea. 

 


Amenajarea dormitorului intr-un open space

Dormitoarele open space sunt ușor de amenajat, luminoase și extrem de spațioase, chiar dacă, din nefericire, nu sunt la fel de intime și bine delimitate.

 

 

Însă delimitarea spațiului este ceva ce ne dorim și putem apela la câteva artificii de amenajare pentru ca dormitorul open-space să fie, totuși, intim:

 • utilizarea panourilor decorative;
 • utilizarea structurilor din gips;
 • crearea unor pereți din sticlă;
 • compartimentare cu ajutorul panourilor din plante verzi.

Un dormitor open-space poate fi o provocare, însă e momentul să ne lăsăm imaginația la joacă pentru a găsi soluțiile care să delimiteze dormitorul de cealaltă zonă a spațiului deschis. 

 


Amenajarea dormitorului la demisol

Deși este folosit cel mai adesea ca spațiu de depozitare, subsolul poate fi transformat cu ușurință într-un dormitor perfect funcțional, perfect mai ales pentru adolescenții care își doresc intimitate și un strop de altceva. 

 

 

Cea mai mare provocare aici o constituie iluminarea, care trebuie accentuată prin cromatică deschisă și accesorii precum oglinzile sau obiectele din sticlă. Dincolo de aspectele decorative, sunt câteva lucruri la care trebuie să fii atent: 

 • termoizolație;
 • hidroizolație;
 • izolație fonică;
 • ventilație naturală.

Cum amenajezi un dormitor cu balcon?

Un dormitor cu balcon vine cu o anexă a spațiului care poate fi folosită ca birou, ca loc de recreere, poate o mini-bibliotecă sau chiar o mică grădină.

 

 

Este important să valorificăm balconul atunci când îl avem la dispoziție, fiind un spațiu perfect util, care trebuie totuși să rămână ancorat în estetica generală a camerei. Dormitorul cu balcon are un plus de spațiu util, dar și o mult mai bună lumină și spațialitate.

 


Idei de amenajare a dormitorului in functie de cine il foloseste

În amenajarea dormitorului actorul principal este cel care va petrece cel mai mult odihnindu-se, dormind sau relaxându-se în acea încăpere. În funcție de cine folosește dormitorul, amenajarea se schimbă.

 

Amenajarea dormitorului matrimonial

Dormitorul matrimonial sau dormitorul părinților trebuie să fie cel mai intim și romantic loc din întreaga casă, iar esteticul trebuie să se îmbine cu funcționalitatea. Este important ca în amenajare dormitor matrimonial să se țină cont de dorințele și nevoile ambilor parteneri: amândoi trebuie să aibă parte de spațiu. 

 

 

Poziționarea patului pe mijloc este de dorit întrucât oferă partenerilor spațiu egal, care poate fi folosit pentru amplasarea noptierelor. Spațiile de depozitare, măsuța de toaletă, elemente de decor care să „vorbească” pentru ambii parteneri sunt imperios necesare – putem apela la scheme cromatice duale (alb-negru, crem-negru) întocmai pentru a accentua prezența a două persoane în dormitor. 

 


Amenajarea dormitorului pentru copii

Camera copiilor este oaza lor de…joacă. Dacă părinții văd dormitorul ca pe sanctuarul în care se odihnesc, cei mici își privesc spațiul ca pe un loc de joacă propriu. Trebuie să alegem culorile potrivite vârstei și dorințelor lor, culori vesele și delicate, care să „bucure” spațiul în întregime – dincolo de cromatică, există și alte aspecte de care trebuie să ținem cont în amenajare dormitor pentru copii:

 • finisaje alese înțelept, evitarea materialelor dăunătoare pentru copii (PALul conține, de exemplu, formaldehidă, un element nociv);
 • vopselele clasice pentru pereți trebuie evitate, întrucât pot cauza alergii;
 • sunt de preferat piesele de mobilier cu margini rotunjite și capitonate cu materiale moi.

 

 

În amenajarea dormitorului pentru copii trebuie să fim atenți la conturarea unui mediu de viață sigur și igienic fără cel mic, aceste coordonate fiind completate de esteticul desăvârșit, potrivit vârstei, care să îl îmbie la joacă și să transforme dormitorul în spațiul său preferat. Materialele pe care le alegem în dormitorul copilului sunt cele mai importante – chiar dacă unele materiale și decoruri sunt atrăgătoare pentru noi, pentru cei mici s-ar putea să genereze mai mult rău: de exemplu, ficusul, care provoacă intoxicații și arsuri.

 


Amenajarea dormitorului pentru tineret/adolescenti

Adolescenții sunt la vârsta la care au nevoie de intimitate și de un spațiu doar al lor, iar această nevoie trebuie satisfăcută.

 

 

Pentru că sunt suficient de mari, își pot alege singuri mobilierul și culorile, însă este important ca din camera lor să nu lipsească biroul și funcționalitatea crescută (suficiente prize pentru device-urile electronice, de exemplu).

Este important să îl lăsăm pe adolescent să își pună amprenta asupra spațiului său și să luăm în considerare dorințele pe care le are.

 


Amenajarea dormitorului pentru oaspeti

Dormitorul pentru oaspeți apare atunci când avem o cameră în plus și poate fi o salvare dacă avem musafiri peste noapte.

 

Este important să amenajăm dormitorul pentru oaspeți cât mai simplu și elegant, pentru a crea o atmosferă confortabilă și deloc sufocantă: în dormitorul pentru oaspeți poate sta atât o persoană înaintată în vârstă, cât și un copil, astfel încât amenajarea nu trebuie să fie nici prea serioasă, dar nici diafană – dormitorul de oaspeți trebuie să rămână echilibrat și potrivit pentru oricine îi trece pragul. 

 


Amenajare dormitor pentru o singura persoana

Dormitorul pentru o singură persoană este guvernat de simplitate și eleganță, iar amenajarea unui dormitor single nu este un proces dificil, atâta timp cât respectăm regulile generale de amenajare a camerei: dacă dormitorul este unul mic, patul trebuie poziționat în colț, nicidecum pe mijloc.

 

Putem opta pentru o canapea extensibilă și dressing de dimensiuni suficient de încăpătoare și e bine să avem în vedere și un spațiu extra (pentru birou, fotoliu sau bibliotecă). 

 


Reguli de amenajare a dormitorului in functie de stil

Indiferent de dimensiunea și scopul său, dormitorul trebuie să aibă impregnat un stil de amenajare bine definit, pentru ca firul estetic al încăperii să fie clar și întregul design să spună o poveste unitară.

 

Amenajarea unui dormitor modern

Dormitorul modern este alegerea ideală pentru adolescenți și tineret, fiind un dormitor caracterizat de simplitate și totuși rafinament: liniile clare, culorile neutre (fie ele închise, fie deschise), prezența dispozitivelor smart și a materialelor naturale, precum lemnul. 

 

 


Amenajarea unui dormitor contemporan

Deși confundat adesea cu stilul modern, stilul de amenajare contemporan este diferit prin o mai mare abundență a decorului, culorii, printului.

 

 

Stilul contemporan este caracterizat de țesături rafinate (catifeaua), de o structură geometrică precisă – de aici asemănarea cu stilul modern – și nu în ultimul rând, de accesorii îndrăznețe, somptuoase și pete de culoare vibrante (care lipsesc cu desăvârșire în amenajarea modernă).

 

 


Amenajarea unui dormitor in stil minimalist/simplu

Când vorbim de amenajarea unui dormitor în stil minimalist, less is always less – mai puțină culoare, mai puține texturi, mai puține decorațiuni.

 

 

Toate acestea pentru ca spațiul să ne ofere loc de gândit și vorbit cu noi înșine, stilul minimalist ne oferă o claritate desăvârșită, atât în design, cât și în imaginație. Un stil popular și îndrăgit, minimalismul egalează un dormitor liniștit și optimist. Mobilierul este redus atât numeric, cât și cromatic, liniile sunt bine definite, iar decorațiunile sunt folosite doar atunci când sunt și utile, nu doar estetice.

 


Amenajarea unui dormitor vintage

Definit de pasteluri și broderii încărcate, un dormitor vintage poate transforma spațiul într-unul rupt din alți ani, într-un spațiu elegant și, totuși, diafan.

 

 

Lumina, culorile pastelate, multitudinea texturilor și imprimeurilor, tapetul floral și elementele de tip DIY nu lipsesc dintr-un dormitor vintage.

 


Idei de amenajare a unui dormitor clasic/elegant

Dormitorul clasic este descris de lux, opulență, de rafinament desăvârșit. Liniile fine, gama cromatică preponderent deschisă, accentele metalice, materialele elegante sunt doar câteva dintre atributele unui dormitor elegant.

 

 

Mobilierul în stilul clasic este din lemn masiv și poate fi atât maro, negru mahon, cât și deschis la culoare, pentru a „îndulci” camera. Dincolo de aceste aspecte, dormitorul clasic stă sub semnul mai multului: mai mult rafinament pentru o stare de bine amplificată.

 


Idei de amenajare a unui dormitor rustic

Inspirat din natură, călduros și ancorat în acel hygge danez, dormitorul rustic rămâne o cameră primitoare și intimă, care stă sub semnul unui material nelipsit: lemnul.

 

 

Accentele lemnoase, mobilierul din lemn masiv, lemnul cu aspect nefinisat sunt câteva feluri în care putem introduce lemnul în dormitor; alături de acest material, inul, bumbacul și lâna sunt de nelipsit într-un dormitor rustic. 

 


Amenajarea unui dormitor in stil feng shui

Când vine vorba de amenajare dormitor in stil feng shui, trebuie să ținem cont de o serie de reguli pentru ca spațiul nostru să contribuie la starea de bine: 

 • schema de culori trebuie să fie neutră, în tonuri deschise; 
 • patul feng shui trebuie să fie mediu și să aibă colțuri rotunjite și nu trebuie amplasat cu picioarele spre ușa dormitorului;
 • elementele naturale pot fi utilizate din abundență;
 • nu pot fi amplasate aici fotografii decât cu familia; 
 • arta neplăcută, care sugerează tristețe, trebuie evitată.


Idei de amenajare a unui dormitor in stil romantic

Dormitorul romantic reprezintă un spațiu chic și confortabil, descris de culori neutre și accesorii diafane. Rozul pastelat, accentele lemnoase, nuanțele deschise, materialele naturale precum lâna sunt câteva dintre elementele care nu pot lipsi dintr-un dormitor romantic.

 


Amenajarea unui dormitor de lux

Un dormitor de lux înseamnă un dormitor elegant și rafinat, în care totul este de o calitate desăvârșită. Accentele metalice, contrastele (alb-bleumarin), liniile clare și materialele luxoase, precum satinul sau catifeaua sunt de nelipsit într-o amenajare de lux. O oglindă masivă cu accente aurii sau un candelabru pot fi decorațiuni care transformă întreaga încăpere într-una cu adevărat luxuriantă.

 

 


Amenajarea dormitorului tinand cont de spatiul de dormit

Principalul scop al dormitorului este acela de a ne asigura un spațiu în care ne putem odihni eficient, așa că locul de dormit rămâne un aspect de care trebuie să ținem cont: vom alege canapea, pat single sau pat matrimonial? 

 

Idei de amenajare a dormitorului cu canapea

Canapeaua este ideală atunci când dormitorul nostru este de dimensiuni reduse, însă putem opta pentru canapea și dacă avem un dormitor open-space și chiar pentru camera adolescentului. Calitatea principală a dormitorului cu canapea este versatilitatea sa: canapeaua poate fi locul în care familia se adună ziua la discuții și spațiu de dormit extins noaptea.

 


Idei de amenajare a dormitorului cu pat

Patul – fie el single sau de dimensiuni mari – are nevoie de mai mult spațiu față de canapea. Rămâne alegerea ideală pentru dormitorul părinților, însă spațiul trebuie să o permite; într-un dormitor foarte mic nu putem opta pentru un pat king-size, ci poate pentru o variantă queen-size, mai mică, dar la fel de confortabilă. 

 

 


Sfaturi pentru alegerea lenjeriei de pat 

Un somn confortabil nu se rezumă la pat – salteaua, pernele și lenjeria de pat sunt lucruri în care nu doar că trebuie, ci merită cu adevărat să investim. O lenjerie de pat premium transformă întregul somn într-unul premium, ca la un hotel de lux. Iată câteva recomandări pentru alegerea lenjeriei de pat: 

 • sunt de preferat fie culorile uni, fie combinațiile de maximum două culori; 
 • pernele trebuie să aibă o dimensiune de minimum 50×70 cm; 
 • pilota trebuie să fie una generoasă;
 • țesăturile lenjeriilor premium sunt de înaltă calitate: mătase naturală Mullberry, bambus, in sau satin.

 

 


Sfaturi privind alegerea culorilor potrivite in dormitor

Culorile personalizează spațiul și ne influențează starea – unele culori ne fac productivi, ne cresc pofta de mâncare și există și culori care influențează calitatea somnului nostru, motiv pentru care trebuie să ținem cont de câteva sfaturi în alegerea culorilor: 

 • echilibrul este cuvântul cheie: chiar dacă adorăm purpuriul, poate ar fi o idee bună să nu îmbrăcăm complet dormitorul în purpuriu;
 • putem folosi combinații de culori odihnitoare: verde, albastru, pastelate;
 • dormitorul mic trebuie să aibă parte de culori neutre din abundență.

Idei de amenajare a unui dormitor in culori deschise (calde si neutre)

Dormitorul în culori deschise ne va accentua starea de tihnă și va contribui la o mai bună odihnă. Bejul, galbenul, albul și rozul pastelat sunt câteva dintre cele mai îndrăgite nuanțe pentru dormitor. Cu atât mai mult, dormitoarele mici se bucură cel mai mult de culorile deschise, calde, pentru că oferă senzația de spațialitate. În aceeași măsură, culorile calde sunt de preferat și în spațiile în care nu intră foarte multă lumină, precum în dormitorul amplasat la subsol sau demisol.

 

 

 


Idei de amenajare a unui dormitor in culori puternice

 

Culorile puternice – turcoazul, verdele aprins, movul sau roșul – creează fascinație în spațiile noastre, iar o pată de culoare este întotdeauna binevenită.

 

 

Cu toate acestea, un dormitor amenajat complet în culori puternice s-ar putea să fie o călătorie riscantă, pentru că putem supra-aglomera foarte ușor spațiul. Într-un dormitor multicolor, somnul nostru nu va fi la fel de odihnitor, așa că este nevoie să ținem cont de echilibrul cromatic.

 


Idei de combinatii si accente de culoare in dormitor

 

 

Accentele de culoare dau personalitate întregului spațiu. Fie că vorbim de un fotoliu galben sau de un perete bleumarin, o pată vibrantă de culoare va scoate dormitorul din anonimat, însă este important să o folosim înțelept – de exemplu, dacă avem un dormitor lung și îngust, peretele mai mic nu ar trebui vopsit într-o nuanță puternică, ci mai degrabă într-una neutră pentru a oferi senzația de spațialitate.

 

 


Tips&tricks privind alegerea textilelor in dormitor

Textilele pe care le folosim în interior  – perdelele, draperiile, covorul – contează mai mult decât am crede, pentru că reprezintă acea tușă finală în amenajare care leagă tot ce am făcut până atunci. Iată câteva sfaturi de care să ții cont atunci când alegi textilele:

 • draperiile lungi, până în podea, dau impresia de spațialitate, deci pot fi folosite chiar și în dormitoarele mici (însă sunt de preferat culorile deschise);
 • dormitorul este spațiul confortului suprem, motiv pentru care covorul trebuie să fie unul cozy, pufos, moale, care să îți ofere senzația de căldură;
 • pentru și mai mult confort, poți apela la pături și accesorii din in, bumbac și lână.

 

 


Idei inedite despre cum sa alegi si sa aranjezi mobilierul in dormitor

Este important să avem în vedere latura funcțională a spațiului nostru, așa că putem alege obiecte de mobilier multifuncționale (patul cu ladă pentru depozitare).

Mobilierul din dormitor trebuie să fie pe măsura stilului de amenajare ales – dacă ai un dormitor minimalist, mobilierul din lemn masiv, opulent, nu are cum să înfrumusețeze spațiul, și nici unul extrem de colorat.

Mobilierul trebuie ales având imaginea de ansamblu în minte, pentru ca rezultatul final să fie coerent și uniform.

 


Cum alegi corpurile de iluminat potrivite pentru dormitorul tau

Lumina ne influențează starea de spirit și întreaga atmosferă din cameră, iar în dormitor trebuie să avem parte din plin de lumină, pentru relaxare și liniște. Indiferent dacă alegem o lustră interesantă, veioze atipice, cu accente industriale, este bine să avem în minte cele două tipuri de iluminat pe care dormitorul trebuie să le aibă: general și de accent.

 

 

 


Sfaturi utile pentru alegerea decoratiunilor din dormitor

Fie ele rame foto, tablouri, lumânări, perne sau cărți, decorațiunile nu trebuie decât să amplifice stilul nostru personal și să înfrumusețeze spațiul. Este relevant să ținem cont de rigorile pe care le impune stilul de amenajare pe care l-am ales – dacă avem un dormitor minimalist, decorațiunile pot lipsi cu desăvârșire. 

 

 


Idei de amenajare a dormitorului cu tapet

 

Tapetul este o formă de exprimare a personalității și de revigorare a spațiului; ușor de lipit și disponibil într-o varietate de imprimeuri, tapetul pe care îl alegem în dormitor poate fi fie înflorat, fie uni, fie cu un mesaj care să ne îmbie la relaxare și odihnă. Tapetul cu textură este o altă variantă pentru care putem opta pentru un plus de inedit. 

 

 


Sfaturi utile pentru a castiga spatiu in dormitor

Dacă avem un dormitor mic și ne-am dori un spațiu mai generos, putem apela la câteva artificii vizuale pentru a câștiga spațiu în dormitor:

 • iluminarea este importantă; 
 • culorile neutre sunt de preferat; 
 • dacă vrem un spațiu mai larg, putem apela la elementele orizontale: grinzi transversale sau un covor cu dungi;
 • mobilierul trebuie să aibă linii simple și culori neutre;
 • spațiul poate fi extins cu ajutorul oglinzilor;
 • nu trebuie să exagerăm cu decorațiunile și mobilierul masiv, pentru a nu supra-aglomera spațiul.

 


Amenajarea dormitorului pentru un somn cat mai odihnitor

Somnul trece prin…dormitor. Pentru a ne odihni mai bine, avem nevoie de un spațiu care să ne ofere acest context și care să ne amplifice calitatea somnului. Iată câteva sfaturi pentru amenajarea unui dormitor care să favorizeze un somn bun:

 • sunt de preferat culorile pastelate și neutre, care echilibrează camera;
 • patul tapițat este mult mai confortabil și practic;
 • somnul bun începe cu alegerea unei saltele și unor așternuturi de calitate, premium; 
 • televizorul poate lipsi, pentru a fi feriți de distragerea pe care ne-o propune.

 

 


Cum te poate ajuta un designer de interior pentru amenajarea dormitorului?

Dar pot amenaja singur. Într-adevăr, este o opțiune să îți renovezi singur dormitorul, însă este oare soluția optimă pentru termen lung? Un designer de interior este doctorul spațiului și îl poate vindeca în feluri nemaivăzute. Iată câteva motive pentru care ar trebui să îți amenajezi dormitorul cu un designer de interior: 

 • economisești bani, pentru că un designer de interior știe cum să se încadreze în buget;
 • economisești timp, pentru că nu mai trebuie să te gândești la toate;
 • ai pe cineva care știe și specificațiile tehnice și funcționale pe care trebuie să le îndeplinească spațiul tău;
 • rezultatul final este unitar, estetic și funcțional în același timp.
 • te bucuri de noua amenajare fără să te stresezi în plus.

No tags

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *