Dragostea trece prin stomac, deci automat trece și prin bucătărie. Un spațiu vital și necesar chiar dacă nu ești întocmai chef, bucătăria trebuie să fie atât estetică, cât și funcțională.
Amenajarea bucatariei:
Sfaturi, Idei si Imagini care te inspira
Cu cât ești mai pasionat de gătit, cu atât amenajarea bucătăriei va fi un proces mai costisitor, însă ți-am pregătit în cele ce urmează idei amenajare bucatarie si imagini cu bucatarii amenajate, astfel încât să pornești la drum cu o imagine clară în minte.
Cum pregatesti amenajarea bucatariei? Planificare si buget:
Înainte de amenajarea propriu-zisă, organizarea ideilor ocupă un factor central. Este important să planifici amenajarea în sine, să vizualizezi mental spațiul și să îți imaginezi cum vei vrea să arate, după care un plan al spațiului este necesar – astfel, vei știi care este suprafața pe care lucrezi și ce îți permite să faci. Tot în acest punct vei avea în vedere bugetul pe care ești dispus să îl aloci amenajării; să amenajezi o bucătărie nu este întocmai ieftin, pentru că vei avea nevoie de cele mai rezistente materiale și finisaje, dar și de dotarea ulterioară cu aparaturile necesare.
Amenajarea bucatariei tinand cont de locuinta
La casă sau la apartament, bucătăria rămâne spațiul care adună familia laolaltă, chiar dacă pentru un timp scurt. Cafeaua de dimineață și poveștile de la cină nu sunt la fel fără bucătărie, care trebuie să aibă un design ergonomic și estetic, care să dea viață spațiului. În funcție de locuința ta, amenajarea bucătăriei diferă.
Idei de amenajare a bucatariei la casa
Bucătăria la casă este mai mare decât cea de la bloc, așa că vei avea mai multă libertate în ce privește amenajarea. De cele mai multe ori, bucătăria din casă poate fi complementată de o bucătărie de vară, situată în curte. Spațiul extins de la casă îți permite să alegi o chiar și un spațiu de lucru situat pe mijloc, generos, astfel că întreaga amenajare va fi una aerisită și curată.
Idei de amenajare a bucatariei la apartament
Deși când vorbim de amenajare bucatarie apartament spațiul nu mai este la fel de „prietenos” cu noi, putem în continuare să obținem o bucătărie amenajată cu bun-gust. Depozitarea și aerisirea sunt cele mai importante când vine vorba de amenajarea bucătăriei la bloc – hota, sistemul de ventilație și spațiile de depozitare suficiente sunt primele pe care să le ai în vedere.
Amenajarea bucatariei la garsoniera
Bucătăria din garsonieră este, de cele mai multe ori, o bucătărie mică; dacă avem de-a face cu o garsonieră open-space, delimitarea zonelor este cel mai important factor. Bucătăria poate fi separată de living / dormitor printr-un bar sau chiar printr-o masă, iar aspectul final va fi unul unitar și aerisit. Este important sistemul de ventilație, întrucât nu am vrea ca mirosurile de mâncare să pătrundă (și mai mult) în restul spațiului.
Amenajarea bucatariei in functie de dimensiuni
Chiar dacă visăm cu toții la o bucătărie generoasă, în care să ne desfășurăm în voie, spațiile noastre nu sunt mereu la fel de generoase cu noi. O bucătărie mare este mai permisivă în ce privește amenajarea, însă ne poate întinde și unele capcane.
Amenajarea bucatariei de dimensiuni mici
Bucătăriile mici (7 metri pătrați), foarte mici și înguste cer o organizare excelentă a spațiului – trebuie să ne bucurăm de fiecare metru pătrat pe care îl avem la dispoziție, iar lucrurile fără utilitate nu își au rostul.
O bucătărie mică este frumos acompaniată de stilul minimalist – arta de a amenaja mai mult cu mai puțin – iar mobilierul pe care îl alegem poate încorpora electrocasnicele. Masa pliabilă (pe balamale) și scaunele pliante sunt de preferat în amenajare bucatarie mica. Etajere de colț, dulapuri suspendate, organizatoare atașate de uși – organizarea pe verticală este cea mai eficientă și trebuie utilizată din plin.
Amenajarea unei bucatarii medii
Bucătăria medie este poate tipul de bucătărie pe care îl întâlnim- mult mai permisivă decât o bucătărie mică, aici avem voie să ne jucăm mai mult cu paleta cromatică și cu decorațiunile.
Putem apela la fitodesign și la combinarea pattern-urilor, însă în continuare este de dorit să nu supra-aglomerăm spațiul. Putem păstra un aspect curat și spațios prin alegerea culorilor neutre și a scaunelor fără spătar, de exemplu.
Amenajarea unei bucatarii mari
Bucătăriile mari și spațioase (peste 10 metri pătrați) sunt prietenoase cu amenajarea, întrucât putem alege orice culori dorim, mobilier masiv, o paletă largă de electrocasnice.
Cu toate acestea, este de preferat să nu cădem în capcana supra-aglomerării: combinarea prea multor culori și stiluri de amenajare nu va face decât să transforme o bucătărie spațioasă într-una sufocantă.
Recomandari utile pentru amenajarea bucatariei avand in vedere tipul acesteia
Închise sau open-space, bucătăriile ne oferă spațiu de lucru pentru amenajarea noastră, însă ține de noi să îl folosim eficient. Nu trebuie să ținem cont doar de nevoile noastre, ci și de nevoile spațiului.
Idei de amenajare a unei bucatarii tip open space
Bucătăria open space are atât avantaje, cât și dezavantaje – deși spațiul este mult mai aerisit și luminos, mirosul din bucătărie se răspândește în întreaga casă. Astfel, trebuie să ținem cont de prioritățile noastre în amenajarea bucătăriei open space.
Elegantă și ancorată la discuțiile din restul casei, bucătăria open-space creează un spațiu în care totul se desfășoară cu fluiditate: trecerea de la o funcțiune la alta se face insesizabil. Când vorbim despre amenajare bucatarie open space, libertățile noastre în design sunt infinite, însă trebuie să păstrăm un stil și o cromatică unitară cu livingul.
Idei de amenajare a unei bucatarii inchise
Bucătăria închisă, fie ea mică sau spațioasă, ne aduce în atenție un spațiu separat de restul casei, un spațiu bine delimitat, care nu impune aceleași rigori ca bucătăria deschisă – putem alege o cromatică diferită față de living și asta nu va fi o problemă. În amenajare bucatarie inchisa trebuie să avem în vedere mobilierul, cromatica și funcționalitățile alături de gama de finisaje pentru care vom opta, care trebuie să fie adaptată unui astfel de spațiu.
Cum amenajezi bucataria in functie de forma ei?
O bucătărie pătrată nu va fi amenajată la fel ca una lungă și îngustă, pentru că spațiile au nevoi diferite. Aici intervine designerul de interior, doctorul spațiului, care înțelege și „tratează” nevoile fiecărei bucătării în parte, indiferent de forma ei.
Amenajarea unei bucatarii patrate
Bucătăria pătrată stă sub semnul echilibrului și armonia. Forma perfectă creează un aspect unitar și impecabil, iar posibilitățile de amenajare sunt nenumărate. În bucătăriile pătrate masa poate fi plasată chiar pe centru, ca o insulă, înconjurată fiind de spațiile de depozitare – obții astfel nu doar un spațiu modern, ci și unul funcțional, în care ai suficient loc să te desfășori.
Amenajarea unei bucatarii dreptunghiulare
Bucătăria dreptunghiulară poate fi dificil de amenajat dacă spațiul pe care îl avem la dispoziție este mic sau foarte mic – trebuie să folosim spațiul eficient și inteligent, iar cromatica neutră este de dorit aici, alături de o folosire moderată a accentelor decorative. Dacă bucătăria pe care o avem este dreptunghiulară, și totuși suficient de spațioasă, ni se permite să ne jucăm mai mult cu gama cromatică și cu decorul.
Amenajarea unei bucatarii lungi si inguste
Bucătăriile lungi și înguste pot arăta ca un vagon dacă nu amenajăm inteligent spațiul: aici avem nevoie să echilibrăm compoziția și să transformăm bucătăria într-una cât mai aerisită. În același ton, este important să nu facem bucătăria să pară mai îngustă decât este deja – dacă vom avea dulapuri suspendate pe ambii pereți, vom crea întocmai senzația de spațiu și mai îngust și sufocant.
Amenajarea unei bucatarii in forma de L
De cele mai multe ori, bucătăriile amenajate în formă de L sunt spațioase și cuprind și locul de luat masa, pentru că permit folosirea mai multor elemente fără a încărca spațiul. Amplasarea blatului, chiuvetei și a plitei se face pe partea cea mai lungă a încăperii, astfel încât vom avea suficient spațiu la dispoziție – în această etapă trebuie să ținem cont de punctele de apă, ferestre, uși, dar și de scurgerea către canalizare. În bucătăriile amenajate în formă de L, esteticul se îmbină cu funcționalul în mod vizibil.
Amenajarea unei bucatarii in forma de U
În bucătăria amenajată în formă de U avem trei fronturi de lucru: două laturi paralele și una care le unește. Putem contura spații de depozitare inteligente și avem parte și de fluiditate în ce privește circularea în bucătărie. Aici trebuie să ținem cont de regula triunghiului: între oricare dintre elementele esențiale (chiuvetă, plită și frigider) trebuie să avem o distanță ideală cuprinsă între 1,2 metri și 2,7 metri.
Amenajarea unei bucatarii pe colt
De cele mai multe ori, bucătăriile pe colț sunt bucătării open space, însă nu este o regulă – electrocasnicele mari și mobilierul sunt amplasate perpendicular, conturându-se un unghi de 90 de grade. Întreg designul se realizează, practic, pe o singură latură a bucătăriei, în timp ce cealaltă parte rămâne neocupată.
Sfaturi de amenajare a bucatariei in functie de stil
Bucătăria trebuie să curgă în amenajarea interioară a întregii locuințe; stilul în care ne amenajăm casa influențează și bucătăria, iar în funcție de ce alegem – bucătării moderne, minimalistice, rustice etc – trebuie să supunem designul unor modificări.
Bucatarii moderne
Bucătăriile moderne sunt cele mai întâlnite în rândul tinerilor, pentru că atrag prin designul simplist și totuși captivant. Acest stil este caracterizat nu doar de o amenajare ordonată, ci mai cu seamă de un stil de viață complet ordonat.
Organizarea inteligentă, frecvența materialelor precum sticla, metale comune, inox și lemn sunt de nelipsit într-o bucătărie modernă. Paleta de culori utilizată este una limitată, axată pe nuanțe neutre, fie ele închise sau deschise, însă putem sparge firul estetic printr-o pată de culoare vibrantă.
Bucatarii clasice
Elegante, rafinate, somptuoase, bucătăriile clasice ne captivează de ani de zile. Având un design ușor de realizat, bucătăria clasică are ca punct focal mobilierul, care este realizat de cele mai multe ori din lemn masiv. De aici nu lipsesc electrocasnicele cu un oarecare aspect clasic, vintage, dar nici profilele arhitecturale, cum sunt cornișele sau rozeta de plafon.
Bucatarii in stil shabby chic
Bucătăria în stil shabby chic este caracterizată de complexitate și jovialitate – un stil jucăuș și diafan, stilul shabby chic îți permite să te joci cu formele, culorile și texturile. Mobilierul este clasic, masiv, în timp ce decorațiunile tind înspre maximalism – combinarea printurilor și culorilor (cu precădere folosirea culorilor pastelate) fac parte dintr-o amenajare shabby chic.
Bucatarii rustice
Favoritul iubitorilor de natură, stilul rustic conturează o bucătărie intimă, călduroasă și familiară. Este de nelipsit mobilierul din lemn masiv, iar cromatica este, de asemenea, „furată” din natură: nuanțele organice, de bej, crem, accentele lemnoase fac parte din farmecul întregii încăperi.
Bucatarii vintage
Un stil vintage are la bază combinarea elementelor, culorilor și texturilor cele mai diverse; bucătăria vintage este caracterizată de inedit și deosebit. Culorile vibrante precum verdele și rozul, combinarea mai multor materiale (lemn și metal) și utilizarea unor electrocasnice colorate sunt doar câteva dintre coordonatele care trasează un stil vintage. Mai mult decât atât, din amenajare bucatarie vintage nu lipsesc plantele verzi.
Bucatarii minimaliste
Simplu, rafinat, potrivit îndeosebi pentru bucătăriile de dimensiuni mici, minimalismul organizează spațiul inteligent. Bucătăria minimalistă este descrisă de o organizare desăvârșită și de lipsa decorului inutil, dar și de echilibrul dat de unitatea culorilor și materialelor folosite.
Bucatarii simple
Bucătăriile simple sunt asemănătoare celor minimaliste, însă se diferențiază printr-o mai mare abundență cromatică și la nivel de accesorizare. Dacă într-o bucătărie minimalistă vom merge pe o culoare uni, o bucătărie simplă poate fi conturată și prin îmbinarea mai multor culori și decoruri, însă este departe de orice exces.
Bucatarii in stil mediteranean
Bucătăria în stil mediteranean ne poartă în vacanță: orice cafea băută aici va părea băută pe insula la care visăm. Descrisă cel mai adesea de culori exotice și furate din peisajul marin, din bucătăriile mediteranene nu lipsește combinația alb-albastru.
Decorul pe care îl folosim trebuie să fie, de asemenea, exotic: plante verzi din abundență și diverse lucruri care ne amintesc de spațiul pe care vrem să îl reconstruim (putem încadra scoici ca element de decor, de exemplu).
Amenajarea bucatariei cu detalii suplimentare
Dacă spațiul ne permite, bucătăria noastră se poate bucura de un spațiu suplimentar care nu doar că va oferi un plus de frumusețe încăperii, însă ne va aduce și o funcționalitate crescută.
Amenajare bucatarie cu insula
Dacă spațiul din bucătărie este generos, putem alege o insulă de bucătărie, care are mai multe utilități practice decât am crede. Întâlnită de cele mai multe ori în bucătăria pătrată, insula suplimentează blatul de lucru pe care îl avem la dispoziție și poate fi folosită și ca spațiu de depozitare inteligent.
Amenajarea bucatariei cu bar
Favorit în bucătăriile moderne, barul este o idee nouă care revigorează spațiul. Bucătăria cu bar este ideală mai ales în cazul bucătăriilor open space, pentru că funcționează ca o delimitare între zonele camerei. Nu este atât de restrictiv cu spațiul – putem încorpora elegant barul și într-o bucătărie cu dimensiuni reduse.
Sfaturi privind alegerea culorilor potrivite in amenajarea bucatariei
Nu mai este niciun secret: culorile contează și ne influențează. În birou optăm pentru culori care ne cresc productivitatea, în dormitor ne dorim nuanțe liniștitoare, iar în bucătărie vrem culori care să ne sporească apetitul.
Amenajarea unei bucatarii in alb sau negru
Alb-negru este cea mai întâlnită combinație cromatică în bucătărie, alături de alb-gri și bej-maro. Combinația alb-negru îmbracă impecabil un spațiu modern sau contemporan, generând echilibrul perfect între luminozitatea oferită de alb și eleganța redată prin negru. Accentele metalice, aurii, complementează perfect această combinație.
Amenajarea bucatariei in nuante deschise (culori calde si neutre)
Bucătăriile în culori deschise – calde și neutre – sunt cele preferate îndeosebi pentru spațiile de dimensiuni reduse. Culori precum bej, crem, gri, galben pastelat și alb nu fac decât să ofere iluzia de spațialitate și lumină, transformând bucătăria într-una aerisită și curată din punct de vedere vizual.
Amenajarea bucatariei cu nuante puternice
Bucătăriile verzi, galbene sau roșii sunt cel puțin îndrăznețe, însă sunt opțiuni de luat în calcul atunci când spațiul pe care îl ai la dispoziție este suficient de generos. Și negrul rămâne o opțiune la fel de validă, pentru o bucătărie sofisticată, masculină și minimalistă. Culorile puternice sunt caracteristice mai ales stilurilor rustic și vintage, stiluri caracterizate întocmai de abundența în culoare.
Idei de amenajare a bucatariei tinand cont de finisajele acesteia
În bucătărie și baie finisajele sunt extrem de importante – ele nu trebuie să fie doar ancorate esteticii încăperii, ci trebuie și să răspundă unor cerințe deosebite: rezistență la umiditate, abur, trafic etc.
Amenajarea bucatariei cu faianta si gresie
Gresia și faianța pot transforma întregul spațiu: cele mai întâlnite finisaje în bucătăriile de astăzi, gresia și faianța sunt estetice, disponibile într-o varietate de culori și imprimeuri, dar și foarte ușor de întreținut. Este important să nu ne limităm la a alege o faianță albă – cum suntem tentați să facem – ci să ne jucăm cu imprimeurile. Brâurile de bucătărie din faianță pictată sunt alegere inedită, care, dacă sunt alese în armonie cu întreaga amenajare, personalizează întregul spațiu, fiind un element „vedetă” în noua bucătărie.
Amenajarea bucatariei cu parchet sau linoleum
Parchetul este mai rar întâlnit în bucătărie, pentru că este mai pretențios – în bucătărie crește riscul de a vărsa apă sau alte lichide pe pardoseală, iar parchetul de lemn se umflă și deteriorează. Parchetul din bambus este varianta cea mai rezistentă în ce privește folosirea acestui tip de pardoseală în bucătărie; trebuie să avem în vedere că dacă alegem un alt tip de parchet, acesta va trebui schimbat mult mai repede decât gresia.
În ce privește linoleumul, această pardoseală este ușor de pătat și zgâriat, motiv pentru care este și mai rar întâlnită. De asemenea, este supus alunecării și abraziunilor, deci nu este cea mai rezistentă opțiune pentru bucătărie.
Idei inspirationale privind mobila de bucatarie
În ce privește mobilierul din bucătărie, nu doar mobila propriu-zisă contează, ci și dispunerea ei: distanțele corecte între piesele de mobilier contează mai mult ca oriunde altundeva, pentru că avem nevoie de un spațiu în care să putem circula cu ușurință. Un spațiu solicitat și dinamic, bucătăria trebuie să fie complet ergonomică, așa că măsurătorile corecte trebuie realizate de la început.
Regula triunghiului este fundamentală pentru bucătărie: avem trei zone principale: zona de gătit (plita/aragazul), chiuveta și frigiderul – între oricare aceste trei zone trebuie, ideal, să avem o distanță între 1,2 m și 2,7 m. Dulapurile, mesele, scaunele, masa de bar și insula trebuie alese atât estetic – să fie în concordanță cu întreaga amenajare – cât și funcțional, adică să fie durabile, calitative și să permită circulația.
Sfaturi despre alegerea blatului de lucru in bucatarie
Blatul de bucătărie ocupă o mare parte din designul bucătăriei noastre, motiv pentru care cere o atenție specială. Trebuie să răspundă atât nevoilor estetice, cât și să fie suficient de rezistent. Putem opta pentru un blat în culorile bucătăriei sau, dimpotriva, pentru un blat contrastant, dar și asortarea barului cu scaunele este o opțiune valabilă.
Pentru un plus de rafinament, putem opta pentru asortarea blatului de bucătărie cu accente regăsite în corpurile de mobilier. Pe lângă culoare, iată și alte sfaturi de care să ții cont în alegerea blatului de lucru:
- durabilitate: dacă ești un „bucătar” de cursă lungă, vei avea nevoie de un blat cu o durată de viață ridicată;
- întreținere: acest aspect face referire la timpul pe care ești dispus să îl petreci îngrijindu-ți blatul, pentru că unele materiale sunt mai pretențioase ca altele;
- design: blatul trebuie să fie ancorat stilului de amenajare din bucătărie; cu alte cuvinte, într-o bucătărie clasică vom avea un blat pe măsură, într-una scandinavă, la fel;
- buget: un blat calitativ, estetic, durabil va fi mult mai costisitor, însă este o investiție pe termen lung.
Cum alegi masa si scaunele de bucatarie?
Masa și scaunele de bucătărie sunt elemente vitale în acest spațiu, elemente care trebuie alese în funcție de forma și dimensiunea bucătăriei. Putem opta pentru amplasarea mesei pe colț, iar scaunele pot forma un L, nu foarte apropiate (pot fi inconfortabile pentru cei care stau la masă). Scaunele trebuie să fie confortabile, spătarul cât mai înalt, iar masa suficient de spațioasă încât să poată găzdui membrii familiei. Atât masa, cât și scaunele trebuie alese în funcție de numărul de persoane din casă – dacă într-o casă locuiesc trei persoane o masă cu 7 locuri va ocupa spațiu inutil.
De ce sa apelezi la ajutorul unui designer de interior pentru amenajarea bucatariei
Colaborarea cu un designer de interior asigură un rezultat final unitar, descris de eleganță, bun-gust și organizare eficientă. Dincolo de asta, iată câteva motive pentru care ar trebui să apelezi la un designer de interior pentru amenajarea bucătăriei:
- vei avea parte de consultanță, pentru ca spațiul să fie optim utilizat: un designer de interior știe cum să încadreze un stil de amenajare într-un spațiu;
- vei avea parte de un spațiu unitar, care „curge” armonios în continuarea întregii locuinței;
- vei avea parte de un spațiu cu adevărat personalizat;
- economisești: timp și bani;
- te bucuri direct de o bucătărie complet amenajată, pregătită pentru a-ți scoate la iveală talentele de chef.
Sursă poze: Pinterest