Amenajarea baii: Sfaturi inedite, imagini inspirationale si idei!

by

Când ne gândim să amenajăm o baie, indiferent că este o baie de serviciu, sau o baie din cadrul unui apartament sau casă, trebuie să fie estetică din punct de vedere vizual, dar mai ales funcțională. Având în vedere că baie este una dintre cele mai importante încăperi dintr-o locuință, trebuie să acordăm o atenție sporită asupra criteriilor după care o vom amenaja. Spre exemplu, o gamă de culori neutre aleasă pentru o baie va lumina încăperea, creând impresia de spațiu mai mare. 


Cum pregatesti amenajarea baii? Planificare si buget:

Amenajarea unei băi nu trebuie să fie costisitoare. Pentru început, este ideal să ne gândim la stilul pe care vrem să-l folosim pentru încăpere, iar mai apoi dacă dorim să mergem pe principiul calitate-preț, există obiecte sanitare calitative la un preț accesibil. Așadar, planificarea renovării sau amenajării trebuie să reprezinte o prioritate, iar bugetul este variabil. 

 


Amenajarea baii in functie de locuinta

Un factor foarte important pe care trebuie să-l avem în vedere atunci când vorbim despre amenajarea unei băi este tipul de locuință (apartament, garsonieră, casă), deoarece în funcție de acest aspect, pot exista mai multe sau mai puține posibilități în ceea ce privește amenajarea sau decorarea. 

 


Amenajarea baii la casa

 

În general băile din cadrul unei case sunt generoase din punct de vedere al spațiului. Astfel, avantajele și posibilitățile sunt multiple în ceea ce privește alegerea pieselor de mobilier și a obiectelor sanitare. Baia trebuie să corespundă mereu plăcerii proprietarului, deoarece în această încăpere trebuie să ne simțim confortabil mai întâi de toate. 

 


Amenajarea baii la apartament

 

În funcție de tipul apartamentul, băile pot avea diferite dimensiuni, de la foarte mari, la foarte mici. Un dezavantaj pe care îl reprezintă acestea sunt amplasarea obiectelor sanitare, deci toată amenajarea trebuie să fie în conformitate cu acestea. Pentru a crea o imagine de ansamblu unitară a întregii locuințe, este recomandat să respectăm stilul și estetica întregului apartament.

 


Amenajarea baii la garsoniera

 

Amenajarea băilor din garsoniere poate reprezenta o adevărată provocare, însă există câteva trucuri care vă pot ajuta chiar dacă dimensiunea băii este mică. Paleta cromatică aleasă cu grijă te poate ajuta să dai impresia unui spațiu mai mare, mai aerisit. Ideal ar fi să optați spre culori neutre, bej, bleu, chiar și nuanțele de alb vor deschide spațiul. 

 


Amenajarea unei bai de serviciu

 

Băile de serviciu sunt din ce în ce mai des întâlnite și la case și la apartamente. De obicei, acestea nu dispun de mult spațiu, iar acest aspect ar trebui să ne sporească atenția asupra amenajării unei astfel de încăperi. Având în vedere că aceste tipuri de băi sunt dotate doar cu vasul WC și chiuveta, paleta de culori folosită nu trebuie să fie una puternică, care să evidențieze spațiul limitat. Ideal ar fi să optați spre culori neutre, nuanțe de bej, de crem, alburi și bleuri. 

 


Amenajare baie sub scara

 

Majoritatea locuințelor au așa numitele „spații pierdute” ce li se pot atribui diferite întrebuințări. Spațiile acestea sub scara interioară pot fi transformate cu ușurință în băi, dar având în vedere că spațiul este unul limitat, trebuie să acordăm o atenție deosebită amenajării. Pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare, este recomandat să folosim o paletă de culori deschise sau chiar albul pentru a induce ideea de spațiu luminat și aerisit. 

     


Amenajare baie la mansarda

 

Amenajarea unei băi la mansarda unei locuințe necesită un strop de imaginație. În cazul acestora, utilitatea și funcționalitatea trebuie să fie principalul factor după care să ne ghidăm, dar și identitatea vizuală are un rol important. Spre exemplu, dacă mansarda este decorată în stil vintage, atunci, pentru a păstra estetica, este recomandat să apelăm la același stil și pentru baie. 

 


Amenajarea baii tinand cont de dimensiuni

 

Un alt factor vital în amenajarea unei băi îl constituie dimensiunea acesteia. Dacă în cazul unei băi mici trebuie să valorificăm fiecare centimetru, în ceea ce privește o baie generoasă din punct de vedere al spațiului ne oferă libertatea de amenajare. Tocmai de aceea, în cazul unei amenajări, trebuie să planificăm acest proces în funcție de dimensiunile încăperii. 

 


Amenajarea baii de dimensiuni mici

 

Amenajarea băilor dimensiuni reduse poate părea o adevărată provocare, dacă nu cunoaștem mici trucuri care să ne ajute să valorificăm spațiul redus. Cel mai important este să știm să folosim puținul spațiu pe care îl avem la dispoziție, fără a afecta într-un fel funcționalitatea și utilitatea băii. Este recomandat să apelăm la mobilierul multifuncțional, dar și la obiectele sanitare care nu ocupă mult spațiul. Mai multe detalii găsești aici:  

 


Amenajarea baii de dimensiune medie

 

Despre băile de dimensiune medie am fi tentați să spunem că sunt băile ideale, tocmai pentru că nu ne vor da bătăi de cap în ceea ce privește amenajarea lor. Însă tot trebuie să fim atenți la unele aspecte, și anume, să nu tindem să aglomerăm spațiul cu mobilier sau obiecte sanitare, nu vrem să îngustăm spațiul și nici să creăm impresia de încăpere mică și aglomerată în exces. 

 

 


Amenajarea unei bai mari

 

În cazul unei băi de dimensiuni mari, amenajarea nu-ți va da bătăi de cap, deoarece un spațiu generos din punct de vedere al dimensiunii nu îți va limita alegerile, astfel îți te vei putea juca cu imaginația în privința amenajării unei astfel de încăperi. 

 


Cum amenajezi baia in functie de forma spatiului?

 

Când plănuim să amenajăm o baie, este foarte important să ne ghidăm după forma spațiului pe care o are. Ideal ar fi să știm exact dimensiunile încăperii pentru a ne putea încadra în acea suprafață. Bineînțeles că o baie lungă și îngustă va fi mai greu de amenajat, dar există trucuri care te pot ajuta să amenajezi fără prea multe eforturi. 

 


Amenajarea unei bai patrate

 

Băile pătrate sunt, poate, băile ideale când vine vorba de decorare și amenajare, însă și acestea ne pot da bătăi de cap. Spre exemplu, pentru a valorifica spațiul ideal, este recomandat să adăugăm un element de efect în mijlocul încăperii, spre exemplu, o cadă ar fi ideală într-o astfel de situație. 

 


Amenajarea baii dreptunghiulare

 

Când vine vorba de băile dreptunghiulare, este recomandat să poziționăm obicetele sanitare și de mobilier într-o singură parte a încăperii, pentru a crea ideea de spațiu mai mare și mai lat. Același efect îl vor avea și culorile neutre, care vor lumina încăperea. 

 


Amenajarea unei bai lungi si inguste

 

Băile lungi și înguste reprezintă o adevărată provocare, tocmai din cauza lățimii foarte mici. Ideal este să optați spre o gamă de culori neutre, care vor da impresia de spațiu luminos și mare. În ceea ce privește mobilierul, este recomandat să nu aglomerați încăperea cu cu piese de mobilier, ideal ar fi să tindeți spre corpurile suspendate și spațiile de depozitare ascunse. 

 

 


Idei de amenajare a baii in functie de stil

 

Ca fiecare încăpere din locuință, un stil după care ne ghidăm trebuie să existe și în baie. Sunt băi în stil romantic, modern, băi clasice pentru adepții simplității, minimalist, vintage sau feng-shui. Fiecare dintre aceste stiluri prezintă avantaje și dezavantaje din anumite puncte de vedere în ceea ce privește amenajarea. 

 


Baie moderna

 

Modernul este în general stilul preferat al tinerilor, deoarece este actual, oferă un confort inedit, iar designul este deosebit. Când vorbim despre băi amenajate modern, trebuie să înclinăm spre aceste elemente de bază: corpuri sanitare din sticlă sau marmură, elemente metalice, forme geometrice etc. 

 


Baie clasica

 

Baia clasică se bazează în primul rând pe eleganță și simplitate. Pentru a întregi imaginea de ansamblu, se recomandă adăugarea elementelor de decor, dar și câteva elemente reprezentative băii clasice: oglinzi de mari dimensiuni, mobilier deosebit, pardoseală cu un design aparte etc. 

 


Baie in stil rustic

 

Când ne gândim la o amenajare rustică ne vine în minte automat starea de liniște și relaxare pe care acest stil reușește să le inducă. Uneori, pentru a crea acest stil în baia noastră este nevoie doar de un singur element care să inducă imediat acest stil rustic, spre exemplu, o chiuvetă cu finisaj din lemn sau etajere din lemn sunt suficiente. 

 


Baie vintage

 

Stilul vintage este un stil des întâlnit în amenajarea băilor, deoarece transmite eleganță, frumusețe, delicatețe. Cu ajutorul mobilierului din lemn, gamă cromatică caldă folosită pentru zugrăveală, corpuri sanitare din marmură, veți reuși să recreați o atmosferă magică pe care stilul vintage o oferă. 

 


Baie cu detalii minimaliste

 

Băile în stil minimalist au la bază formele geometrice, de aceea se recomandă obiectele sanitare rotunde sau pătrate, puține obiecte de mobilier, sau chiar deloc. Pentru un succes minimalist, trebuie ca mobilierul, obiectele sanitare și culorile folosite să creeze o armonie și o atmosferă liniștitoare. 

 


Baie simpla

 

Simplă, impecabilă, confortabilă, asta trebuie să transmită o baie amenajată simplu. Nuanțele pot transmite cel mai bine impecabilul, simplitatea, dar și eleganța în același timp. Mici obiecte de decor, dar trebuie evitat excesul, pentru a nu ieși din stadiul de simpliatate. 

 


Baie in stil feng-shui

 

O baie amenajată în stil feng-shui reprezintă o oază de relaxare. Pentru a induce această atmosferă este nevoie de elemente specifice, cum ar fi: plante (feriga este o alegere ideală), cristale ornamentale, lumânări, iar o paletă de culori calde și neutre sunt perfecte pentru a întreține această atmosferă liniștitoare. 

 


Baie in stil retro

 

Perioada retro a servit drept inspirație pentru stilul retro de amenajare a locuințelor, inclusiv pentru amenajarea băilor. În ceea ce privește amenajarea unei băi, există câteva elemente care nu trebuie să lipsească în crearea unei atmosfere retro inedite, și anume: pardoselă cu impremeuri geometrice, corpuri sanitare masive, cu aspect de metal, cupru, mobilier din lemn etc. 

 


Baie in stil romantic

 

Stilul romantic include automat ideea de confort, de lux, iar corpurile sanitare din ceramică, mobilier din lemn, și un decor cu totul deosebit sunt doar câteva elemente care acctentuează ideea de confort, dar și atmosfera luxoasă. 

 


Baie de lux

 

Acest gen de băi sunt regăsite în special în locuințele amenajate integral în acest stil, și anume cel de lux. O baie de lux accentuează confortul și eleganța față de celelalte stiluri de design, însă o amenajare de lux necesită o situație financiară pe măsură.

 

 

 


Amenajarea baii tinand cont de utilitati

 

Baia reprezintă în sine o încăpere care are ca întrebuințare principală funcționalitatea și utilitatea decât esteticul. Asta nu înseamnă că nu poate fi plăcută și vizual. Deși există nenumărate tipuri de băi, cu diferite utilități cu care sunt dotate, tot trebuie să reușim să le amenajăm pentru a ne simți confortabil în încăperea aceasta. 

 


Amenajare baii cu cabina de dus

 

Băile cu cabină de duș sunt asociate stilul modern sau minimalist, de asemenea sunt un element des întâlnit băile restrânse dimensional, dar pot fi incorporate cu ușurință și unei băi generoase din punct de vedere al spațiului. Totuși, în momentul achiziției unei cabine de duș trebuie să ținem cont de următoarele criterii, și anume: formă, mărime, înălțime, material, modul de deschidere al ușilor. 

 


Amenajare baii cu dus italian

 

Dușul italian este reprezentativ pentru stilul modern și minimalist, prin formă și model acesta reșește să aducă o notă de eleganță oricărei băi. Bineînțeles, în momentul achiziției unei asemenea cabine de duș, este nevoie să analizăm dimensiunea încăperii, iar mai apoi să reflectăm asupra gusturilor noastre și a stilului pe care vrem să-l reflectăm în baia noastră. 

 


Amenajarea baii cu cada pe colt

 

O baie dotată cu o cadă pe colț reprezintă un element inovator, moder, fiind specific băilor amenajate minimalist sau modern. Acest tip de cadă nu reprezintă dificultate în a fi integrată în încăpere, totuși înainte de achiziția unei asemenea căzi, trebuie analizată dimensiunea încăperii, deoarece dacă este un spațiu restrâns o cadă pe colț nu va face decât să încarce și mai mult spațiul.

 


Amenajarea baii tinand cont de alte corpuri sanitare

 

Amenajarea unei băi ținând cont de corpurile sanitare, mai ales dacă acestea sunt deja poziționate, poate părea o provocare. Pentru această problemă există probleme negreșit. Spre exemplu, dacă baie este deja aglomerată de corpuri sanitare, puteți înclina spre alegerea unei culori neutre pentru zugrăvelă sau finisaj, pentru a estompa senzația de îngust. Aici poți vedea mai multe idei. 

 


Idei eficiente privind alegerea culorilor potrivite in baie

 

Alegerea paletei de culori pentru o baie este primul și cel mai important pas pe care trebuie să-l facem. În funcție de propriul stil și de dimensiunea încăperii, ne putem orienta ușor spre o gamă cromatică care să ne încânte vizual, dar să fie și în avantajul dimensiunii sau formei încăperii. 

 


Aici poți vedea mai multe detalii și sugestii pentru culorile potrivite în baie, pentru a o transforma într-un real centru de relaxare.



Amenajarea unei bai in alb sau negru

 

Combinațiile de alb și negru sunt ideale pentru băi care nu beneficiază de un spațiu foarte generos. Această combinație se potrivește de minune unui stil modern, minimalist, datorită atmosferei pe care o induce, și anume eleganță, simplitate. 

 


Amenajarea baii in nuante deschise (culori calde si neutre)

 

Crem, bej, verde deschis, bleu fac parte din gama cromatică neutră. Această paletă de culori este specifică stilului vintage, retro sau romantic, de asemenea aceste nuanțe sunt recomandate oricând dorim să creăm iluzia de spațiu mai mare. 

 


Amenajarea baii cu nuante puternice

 

Roșu, mov, portocaliu, turcoaz sunt doar câteva din multitudinea de nuanțe puternice pe care le putem folosi în amenajarea unei băi. Totuși, trebuie să ținem cont de un aspect foarte important cazul în care optăm spre astfel de nuanțe, și anume acestea se potrivesc de minune într-o baie generoasă din punct de vedere al spațiului. 

 


Idei de amenajare a baii tinand cont de finisajele acesteia

 

Finisajul ales pentru baie, poate influența amenajarea întregii încăperi. Tocmai de asta, este important să reflectăm asupra materialelor de finisaj pe care doriți să le folosiți pentru a crea un design pe gustul dumneavoastră. 

 


Amenajarea baii cu faianta si gresie

 

Faianța și gresia folosite pentru a finisa baia sunt cele mai dese și comune alegeri pe care oamenii le fac, deoarece acest finisaj poate reprezenta foarte bine multe stiluri, cum ar fi cel modern, clasic sau minimalist. Există o varietate de modele pentru gresie, dar și pentru faianță, deci se vor alege și achiziționa după preferințe și gusturi. 

 


Amenajarea baii cu travertin

 

Travertinul este ideal pentru finisajul băilor în stilul minimalist sau modern, datorită aspectului său armonios, liniștitor și luminos. În ceea ce privește culoarea travertinului, este perfectă, accentele de alb, crem, bej sunt nuanțe care permit cu ușurință alegerea unor obiecte sanitare sau piese de mobilier.

 


Amenajarea baii cu mozaic

 

Amenajarea băii cu mozaic este o alegere îndrazneață, totuși destul de pretențioasă în ceea ce privește obiectele sanitare și piesele de mobilier. Mozaicul poate fi doar o pată de culoare pe un singur perete, sau pe toată suprafața încăperii. În cazul în care ne dorim finisaj cu mozaic, obicetele sanitare trebuie să fie de mărimi medii și culori cât mai neutre.

 


Amenajarea baii cu piatra naturala

 

Finisarea băii  cu piatră naturală este reprezentativă pentru stilul modern, deoarece conferă senzația de eleganță, confort, dar și de lux. Faptul că se găsește într-o varietate de culori și modele, o face ideală pentru finisajul băii. Totuși există câteva dezavantaje când vorbim despre finisarea cu piatră naturală, și anume întreținerea și curățarea acesteia. 

 


Amenajare baie cu parchet

 

Amenajarea băilor cu parchet este o metodă de actualitate și destul de practicată din două motive: ușurința de a-l întreține curat și pentru aspectul deosebit pe care îl conferă încăperii. Este reprezentativ pentru stilul modern sau minimalist. 

 


Amenajare baie cu tapet

 

Tapetul ca element de finisaj este reprezentativ pentru stilul retro sau vintage, dar este folosit adesea pentru aspectul plăcut, jucăuș și pentru atmosfera liniștitoare pe care o conferă încăperii. Acesta poate fi aplicat pe cei patru pereți sau pe unul sau pe doi pentru a crea un joc de culori sau modele. 

 


Sfaturi privind alegerea surselor de iluminat potrivite in baie

           

Ideal ar fi ca într-o baie să existe lumină naturală, însă în cazul în care nu avem această posibilitate, este recomandat să amplasăm două surse de lumină, în două zone diferite, și anume zona funcțională, unde veți realiza acțiuni specifice încăperii (machiaj, bărbierit) și zona ambientală, unde puteți alege iluminarea perfectă pentru a crea atmosfera dorită. 

 


Amenajarea unei bai fara geam

 

Amenajarea unei băi fără o sursă de lumină naturală reprezintă o adevărată provocare. Culorile neutre și calde sunt recomandate în acest fel de baie, iar sursele de lumină trebuie poziționate în zonele de interes și nu trebuie să existe în exces, pentru a nu scoate în evidență lipsa luminii naturale. 

 


Idei pentru alegerea accesoriilor pentru baie

           

 În funcție de preferințe și de stilul pe care l-ați ales, accesoriile, care au rolul de a înfrumuseța încăperea, pot varia de la o baie, la alta. Spre exemplu, covorașele de baie, suporturile de săpun, lumânările, plantele decorative, tablourile pot fi adăugate în baia dumneavoastră.

 


Sfaturi pentru alegerea lavoarului din baie

 

Alegerea lavoarului pentru baie poate reprezenta o adevărată provocare, deoarece există multe forme și modele care îți pot crea senzația că nu vei face alegerea potrivită pentru baia voastră. Un lavoar bine ales poate deveni centrul de interes în baia ta, tocmai de asta trebuie să acordăm o ateție sporită asupra acestui aspect. 

 

 


Idei pentru alegerea cazii din baie

 

Cada este menită relaxării și este asociată cu confortul, așadar trebuie să analizăm toate modelele înainte de a o alege pe cea perfectă pentru tine și baia ta. Având în vedere că trebuie să reprezinte confortul tău dar și eleganță, cada perfectă va fi cea pe gustul și placul tău. 

 


Cum alegi cabina de dus

             

Cabina de duș este specifică stilului modern, și nu numai. Cabinele de duș se găsesc într-o varietate de modele și mărimi. Tocmai de asta, alegerea unei cabine de duș poate fi ușor problematică, însă acest obiect trebuie să se potrivească nevoilor voastre în primul rând, iar mai apoi încăperii în care va fi montată. Așadar, o cabină de duș trebuie să fie funcțională, iar mai apoi estetică. 

 


Sfaturi pentru alegerea si integrarea oglinzii in baie

 

Oglinda este un obiect indispensabil pentru o baie, deoarece are și două funcționalități de care trebuie să ținem cont în momentul în care facem o alegere, și anume partea estetică pe care trebuie să o îndeplinească cu succes și funcția de a aduce un plus de lumină încăperii. 

 


Stilul de amenajare a baii, cât și dimensiunea acesteia sunt două criterii de care trebuie să ținem cont în momentul alegerii oglinzii. Aici găsești mai multe detalii și modele prin care poți încadra oglinizile în decorul casei.


 

 

 


Cum alegi mobilierul pentru baie?

 

Mobilierul într-o baie reprezintă piesa de rezistență, dar dată fiind situația spațiului redus atribuit acestei încăperi, mobilierului îi trebuie acordată o atenție sporită. Cel mai important aspect pe care trebuie să-l avem în vedere este dimensiunea mobilierului dorit, nu ne dorim să restrângă spațiul și mai mult, dar trebuie să fie și funcțional în același timp. 

 


De ce sa apelezi la ajutorul unui designer de interior pentru amenajarea baii

 

Cu cât băile sunt mai reduse din punct de vedere al spațiului, cu atât intervenția unui designer este mai prielnică. Alegerea unor designeri de interior este o decizie indicată și responsabilă, tocmai pentru că te pot ajuta să-ți afli gusturile, iar mai apoi să le aplici în locuință sau, în cazul de față, în baie visurilor tale. De ce să alegi un designer de interior?

  • economisești timp
  • economisești bani
  • obții o amenajare unitară
  • spațiul este atât estetic, cât și funcțional
  • tu doar de bucurie de amenajarea la cheie.

 


Citește și despre:

Dușul igienic – soluția ideală pentru băile mici

De ce propun acest vas de toaletă în amenajararea băilor?


Sursă poze: Pinterest

 

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *