Amenajare apartament (cu 2/3 camere) – mic sau mare

by

Indiferent dacă de abia ai achiziționat un apartament și ești pe punctul de a-l renova sau vrei să reîmprospătezi aspectual actual al locuinței, ești cu siguranță în căutare de idei amenajare apartament – dimensiunile, compartimentarea, stilul tău de viață și viziunea pe care o ai sunt doar câteva dintre aspectele de care trebuie să ținem cont în amenajările interioare. 

 


Amenajare apartament in functie de dimensiuni si de numarul de camere. Sfaturi practice de la profesionisti

 


 

Fie că vorbim de amenajare apartament mic sau, dimpotrivă, amenajare apartament mare, rezultatul final trebuie să fie același: un design unitar, curat, cu o viziune aparte și puternic personalizat, ancorat în bun-gust și confort – acasă devine, cu adevărat, cel mai bun loc de pe pământ. 

 

Cum te asiguri ca faci o alegere buna daca trebuie sa cumperi un apartament

 

Înainte de a semna contractul pentru cumpărarea apartamentului, este necesar să avem în vedere câteva aspecte – atât pentru cheltuirea sănătoasă a bugetului, cât și pentru a achiziționa o locuință care să ne poată deveni cu adevărat acasă. Iată câteva dintre aspectele de care să ții cont: 

 

 • suprafața utilă este mai importantă decât cea construită;
 • compartimentarea trebuie să fie ideală pentru stilul de viață;
 • numărul de băi din apartament și dacă acestea sunt suficiente pentru întreaga familie; 
 • spații de depozitare suficiente.

 

Aici am pregătit o listă detaliată cu cele mai importante aspecte pe care trebuie să le avem în vizor atunci când cumpărăm un apartament. 

 

Alegem un apartament spatios sau unul renovat? 

 

Una dintre deciziile pe care trebuie să le facem când alegem apartamentul se referă la stadiul său inițial: optăm pentru un apartament spațios, gol, care ne permite să ne jucăm cu amenajarea, sau unul gata renovat, utilat, gândit deja atât practic cât și estetic? 

 

Chiar dacă suntem tentați să alegem varianta apartamentului gol – pentru că este mai ieftin – pe termen lung s-ar putea să fie o decizie pe care o regretăm. Vom vedea că modificările ulterioare pe care vom vrea să le facem ajung mult mai costisitoare decât dacă am fi ales apartamentul renovat, în care ne-am fi mutat chiar a doua zi; chiar dacă investiția inițială ar fi mai mare, nu ar mai apărea cheltuieli pe viitor, iar amenajarea ar fi una calitativă, sigură și confortabilă, coordonate pe care cu toții le căutăm în casele noastre. 

 

Chiar dacă prima întrebare pe care o avem în minte este „Dar câți metri pătrați are?”, ar trebui să o reformulăm în „Câți mp utili are apartamentul ȘI cât de eficientă este compartimentarea sa?”. Aici vei găsi și alte aspecte pe care trebuie să le iei în calcul atunci când te gândești pentru ce fel de apartament ar trebui să optezi. 

 

Cum stabilesti bugetul pentru renovarea/amenajarea apartamentului?

 

Banii nu mai sunt un subiect tabu: știm cu toții că prețuim valoarea lor. Însă când renovăm apartamentul trebuie să plecăm din start cu ideea că suntem pe punctul de a face o investiție, nu o cheltuială

 

Însă pentru a investi corect și pentru gestionarea eficientă a bugetului, este nevoie să plecăm de la niște așteptări realiste legate de costuri: documentarea este vitală –  cu privire la cantitățile de materiale de finisaj, costurile de manoperă, costul decorului și cu privire la colaborarea cu un designer de interior. 

 

Acestor costuri li se adaugă și o marjă de eroare de 10% la buget – rotunjirea pe care o facem trebuie să fie cu câțiva lei în plus, și nu în minus. Aici vei găsi mai multe coordonate după care trebuie să te ghidezi atunci când stabilești bugetul realist pentru amenajarea interioară.

 

Cum faci planul pentru renovarea apartamentului

 

Planul pentru renovarea apartamentului este punctul de pornire către construirea casei visurilor tale – nu orice casă este un cămin, însă o amenajare interioară reușită cu siguranță transformă locuința într-un cămin real. 

 

Cu ce incepi renovarea apartamentului

 

Înainte de a pune pe hârtie ideile și viziunile pe care le ai, trebuie să te ocupi de evaluarea spațiului, pentru a afla dacă există probleme în instalația electrică și termică, dar și informații legate de structura pereților (informații de care vei avea nevoie dacă decizi să re-compartimentezi spațiul).

 

Urmează planul apartamentului, pe care este necesar să îl faci încă de la bun început, dar și stabilirea bugetului realist: un punct important în care trebuie să avem în vedere și o marjă de eroare. În renovarea apartamentului trebuie să ai în vedere și birocrația necesară, pentru că vei avea nevoie de o serie de autorizații de la primărie. În final, este important să te gândești dacă vrei să pornești singur în această călătorie, întrucât un designer de interior va veni nu doar cu sugestiile estetice, ci și cu cele funcționale, vitale pentru confortul viitor în noul apartament. 

 

Idei amenajarea apartament in functie de dimensiuni 

 

Dacă ești pe punctul de a amenaja apartamentul, cel mai probabil setea de inspirație este continuă, așa că ți-am pregătit o serie de idei amenajare apartament in functie de dimensiuni: fie că te interesează amenajare apartament 3 camere, amenajare garsoniera, amenajare apartament 4 camere sau amenajare apartament studio, venim cu o serie de sugestii pe care să le ai în vedere pentru a duce spațiul tău la potențialul său maxim

 

Amenajarea unui apartament mare si spatios

 

Apartamentele mari și spațioase sunt cele care ne permit să ne jucăm cel mai mult cu ideile, decorurile și stilurile, însă este important să nu ne lăsăm atrași de metri pătrați construiți, ci de cei utili, pentru a ne asigura că apartamentul nostru va fi cu adevărat mare și spațios. Fie el apartament cu 3, 4 sau chiar 5 camere,  apartamentele mari ne permit să ne gândim la idei amenajare apartament open space: spațiul poate fi „modelat” în funcție de stilul de viață al familiei și ni se permite să avem o cameră-birou sau o cameră-dressing. 

 

În amenajare apartament mare trebuie să ținem cont de compartimentarea eficientă a spațiului, astfel încât el să răspundă nevoilor noastre. Când vorbim de amenajare apartament 5 camere, lucrurile se complică, pentru că spațiul trebuie planificat în detaliu, amănunțit, complex: chiar dacă fiecare cameră trebuie personalizată în funcție de cine locuiește în ea, unitatea vizuală a apartamentului este necesară. De asemenea, în spațiile foarte mari suntem tentați să aducem mult prea multă culoare și decor, însă acest lucru e de evitat, pentru că nu facem decât să supra-aglomerăm spațiul.

 

 

Amenajarea unui apartament mic

 

Amenajarea unui apartament mic nu ar trebui să ne sperie: deși dispun, poate, de mai puțin spațiu de depozitare, apartamentele mici sunt intime și familiare și re-aduc împreună întreaga familie. Pe lângă curățenie mult mai rapidă și antrenarea abilităților de comunicare, aici vei găsi avantajele locuirii într-un apartament de dimensiuni mici. 

 

În amenajarea unui apartament mic trebuie să ținem cont de crearea iluziei de spațialitate, prin cromatică, luminozitate, dar și alegerea inspirată a pieselor de mobilier. De exemplu, putem apela la mobilier dublu funcțional, cum sunt paturile matrimoniale dotate cu ladă, care ne ajută în problema depozitării. Apartamentele mici vin cu o provocare: amenajarea inteligentă a spațiului, în lipsa supra-aglomerării sale. 

 

 

Amenajarea apartamentului in functie de numarul de camere

 

Un apartament cu o cameră nu are aceleași norme de amenajare ca unul cu 5 camere – sunt aspecte de care trebuie să ținem cont particular, în funcție de numărul de camere pe care îl are apartamentul nostru, dar și scopul fiecărei camere. 

 

Amenajarea unui apartament cu 5 camere

 

Apartamentul cu 5 camere ne pune la dispoziție multă suprafață de lucru, astfel că putem să ne jucăm mai mult: mobilier masiv, cromatică interesantă, stiluri de amenajare alese după bunul plac. Cu toate acestea, există riscul să cădem în capcana supra-aglomerării spațiului, ceea ce este de evitat. În continuare trebuie să fim atenți atât la estetic, cât și la funcțional, astfel că apartamentul nostru trebuie să fie atât o plăcere vizuală, cât și o unealtă care ne ajută să ne trăim viața mai bine. 

 

 

 Amenajarea unui apartament cu 4 camere 

 

Apartamentele la bloc cu 4 camere ne oferă spațialitatea de care avem nevoie pentru a crea o amenajare reușită, însă capcana supra-aglomerării rămâne valabilă și aici. Iată câteva sugestii de care să ții cont în amenajare apartament cu 4 camere: 

 • soluții inteligente de depozitare;
 • compartimentarea eficientă a spațiilor;
 • stilul de viață pe care îl ai;
 • nevoile și dorințele celui care locuiește în fiecare cameră.

 

 

Amenajarea unui apartament cu 3 camere

 

Înainte de a porni în amenajarea interioară a unui apartament cu 3 camere, planul amenajării trebuie să fie foarte atent elaborat. Apartamentul cu 3 camere este cel mai întâlnit pe piață, fiind suficient de mare încât să găzduiască o familie cu patru membri, însă pentru ca toată lumea să se simtă confortabil este necesar să facem alegeri înțelepte și să nu supraîncărcăm spațiul. Acum mai mult ca niciodată trebuie să ne axăm pe funcționalitate și pe alegerea mobilierului atât estetic, cât și practic. 

 

 

Amenajarea unui apartament cu 2 camere

 

Amenajarea unui apartament cu 2 camere poate deveni o provocare dacă spațiul nu este gestionat eficient. Dacă vorbim de amenajare apartament 2 camere mic, este momentul să punem accent pe practicabilitatea spațiului. Patul cu ladă și bancheta decorativă cu ladă sunt doar două accesorii care înfrumusețează spațiului estetic, dar ne ajută și la partea de funcționalitate. 

 

Apartamentele cu două camere sunt intime și familiare, și e important să nu uităm să spunem o poveste unitară: întreg apartamentul trebuie să fie descris de un singur stil de amenajare, nu de o combinație exagerată, care va aglomera spațiul și va „sparge” estetica dominantă. 

 

 

Amenajarea unei garsoniere (o singura camera)

 

Garsoniera este apartamentul care vine cu cele mai mari provocări: utilizarea inteligentă a spațiului este vitală. Putem înlocui patul matrimonial cu o canapea extensibilă, de exemplu. Indiferent dacă garsoniera noastră are mai mult sau mai puțin de 35 metri pătrați, trebuie să utilizăm eficient fiecare colț din apartament: piese de mobilier ușoare, extensibile, dacă e cazul (cum sunt mesele și patul), decorul care să favorizeze spațialitatea – oglinizile. 

 

 

Cum amenajezi un apartament in mansarda

 

Apartamentele în mansardă sunt inedite și captivante, iar dacă spațiul este gestionat eficient, devine cu adevărat o oază de confort și stare de bine. Intimitatea sporită este poate cel mai interesant punct al apartamentelor în mansardă, pentru că apar ca o „anexă” a unei clădiri, izolate de ceilalți locatari. Boeme, rafinate, inedite, apartamentele amenajate la mansardă oferă o varietate de posibilități de amenajare, iar spațiul final va arăta curat și spațios, cu locuri de depozitare bine delimitate de către pereții înclinați. Trebuie să ții cont de câteva aspecte înainte de amenajare apartament in mansarda:

 • izolațiile termice și electrice trebuie să fie lucrări realizate conform normelor; 
 • terasa trebuie izolată regulat, fiind expusă constant condițiilor meteorologice; 
 • dacă vrei să realizezi un apartament în mansardă la bloc, procesul este unul îndelungat și trebuie să înceapă cu un contract între tine (ca beneficiar) și ceilalți locatari. 

 

 

Cum amenajezi un apartament in functie de compartimentare

 

Decomandat sau decomandat, open space sau dimpotrivă, intim, cu spații bine delimitate, amenajarea apartamentului trebuie să țină cont și de felul în care este compartimentat acesta. 

 

Amenajarea unui apartament decomandat

 

 

Un apartament decomandat este un spațiu în care camerele sunt bine delimitate, individuale și sunt cel mai întâlnit tip de apartament. Regulile în amenajarea unui apartament decomandat sunt cele pe care le-am amintit până acum, pentru că, în rest, acesta presupune o creativitate sporită: fiecare cameră poate fi amenajată după bunul-plac al celui care urmează să se bucure de ea, păstrând, totuși, un echilibru în stilul de amenajare general al locuinței.

 

Amenajare apartament semidecomandat 

 

În apartamentul semidecomandat, camerele pot comunica unele cu altele prin holuri și uși; cu alte cuvinte, pentru a trece dintr-o cameră în alta este necesar să trecem prin întregul apartament. În cazul apartamentelor semidecomandate, este important să ținem cont de intimitatea fiecărui individ din apartament; mai mult decât atât, spațiul tranzitoriu trebuie să fie cât mai uniform și echilibrat, fără a fi supra-aglomerat, ci mai degrabă funcțional.

Amenajare apartament circular

 

Apartamentul circular este un spațiu situat „la mijloc” între decomandat și semidecomandat, fiind o soluție de compromis. Avem parte de spațiile tranzitorii – holurile – de la apartamentele semidecomandate, însă accesul în hol se poate face prin două încăperi distincte (bucătărie și living, de exemplu) – de aici denumirea de apartament „circular”. În ce privește amenajarea acestor spații, este important să păstrăm povestea amenajării unitară și să nu ne abatem de la firul estetic general, iar aglomerarea spațiilor este ceva de evitat. 

 

Ce ai in vedere la amenajarea unui apartament open space

 

 

În apartamentul open spac – sau nedecomandat – toate camerele comunică între ele. Comprimate la un loc, încăperile acestui apartament creează spațialitate și sunt adesea aerisite, însă trebuie să avem câteva aspecte în vedere pentru amenajare apartament open space: 

 • delimitarea utilității încăperilor este foarte relevantă; 
 • stilul de amenajare trebuie să fie complet unitar, fie el maximalist, minimalist, scandinav sau clasic; 
 • mobila trebuie plasată la distanță față de perete, întocmai pentru a oferi ideea de spațiu aerisit;
 • există anumite elemente definitorii pentru spațiile open space, elemente cu rol de „separare” a încăperilor: barul este cel mai întâlnit element, care separă livingul de bucătărie;
 • traficul dintre zone trebuie să fie luat în considerare de la început;
 • spațiul trebuie să răspundă cerințelor celor care îl locuiesc: dacă amenajezi biroul în livingul deja open space, ia în calcul că vei auzi desenele animate ale copiilor în timp ce lucrezi, de exemplu;
 • trebuie să te gândești la soluții pentru unele probleme ce pot surveni; de exemplu, faptul că pereții sunt reduși la minimum presupune că prizele vor lipsi sau numărul lor va fi redus;
 • decorul trebuie să fie folosit pentru a delimita zonele. 

 

 

Ce inseamna fiecare grad de confort?

 

Atunci când avem în vedere achiziționarea unui apartament ne lovim de anunțuri care conțin „Confort 1 sporit” sau „Confort 2”, însă ce presupun aceste clasificări? Confortul se referă la suprafața utilă a apartamentului, așa că iată ce înseamnă fiecare grad de confort: 

 

Confort 1 – un apartament decomandat, trecerea într-o cameră nu se face prin alta, suprafața unui apartament de confort 1 este în jur de 80 metri pătrați (apartament cu 4 camere) și 30 metri pătrați (garsonieră). Apartamentul de confort 1 are în dotare obligatoriu balcon și o bucătărie de cel puțin 8 metri pătrați, iar în această categorie intră doar apartamentele situate în blocuri mai noi de 1977.

 

Confort 2 – de cele mai multe ori semidecomandate, apartamentele de confort 2 au în medie 57 metri pătrați (apartament cu 4 camere) și 25 metri pătrați (garsonieră); bucătăria, baia și balconul sunt mai mici; 

 

Confort 3 – spațiul util în cazul apartamentelor de confort 3 este mai mic decât în celelalte; apartamentele cu trei camere nu depășesc 45 metri pătrați. Nu există balcon și holuri, iar trecerea se face dintr-o cameră în cealaltă – indiferent de câte camere are apartamentul, există o singură baie, de dimensiuni mici. 

 

Cum amenajezi fiecare spatiu din apartament

 

Pentru o amenajare cu bun-gust, este necesar să îi oferim fiecărui spațiu din apartament lucrurile de care are nevoie: în amenajarea bucătăriei vom ține cont de alte rigori față de amenajarea livingului, de exemplu. 

 

Amenajarea baii din apartament

 

Baia din apartament are o structură precisă, compartimentarea ei fiind la fel cu celelalte băi din același bloc. Locul în care trebuie instalate obiectele sanitare este și el unui precis, ceea ce poate ridica dificultăți mai ales dacă baia are dimensiuni reduse. 

 

Baia din apartament (sau băile, după caz) trebuie să fie atât ancorate la estetica generală a casei, cât și să asigure funcționalitate: avem nevoie de spații de depozitare pentru cosmetice, prosoape, halate de baie, dar și de un sistem de aerisire potrivit. 

 

Baia este locul în care merită să investim în instalații de calitate, pentru a ne asigura că funcționalitatea lor va fi aceeași pe un timp îndelungat; în același timp, mobilierul, pardoseala și lavabilul din baie trebuie alese înțelept, pentru a ne asigura că fac față condițiilor de umiditate și abur.

 

 

Amenajarea bucatariei

 

Bucătăria trebuie să fie o încăpere spațioasă indiferent de dimensiunile sale, astfel încât să ne permită o bună desfășurare a activității și loc de mișcare. Aerisirea, electrocasnicele, pardoseala, lavabilul și mobilierul sunt doar câteva dintre aspectele cărora trebuie să le acordăm atenție sporită când vine vorba de amenajare bucatarie. 

 

 

Amenajarea dormitoarelor

 

Dormitoarele sunt spațiile în care petrecem cel mai mult timp – ne jucăm, ne odihnim, petrecem timp de calitate alături de ceilalți – motiv pentru care cuvântul-cheie pentru amenajare dormitor trebuie să fie confort. Amenajarea dormitoarelor din apartament trebuie să se bazeze pe estetică desăvârșită, unitară, dar și pe un confort sporit, care să poată genera stare de bine. 

 

Este important să ținem cont în mod deosebit de nevoile și dorințele celui care va petrece cel mai mult timp în respectivul dormitor – de exemplu, în amenajarea dormitorului copiilor nu vom putea folosi decorațiunile și culorile  pe care le-am folosi în dormitorul matrimonial.

 

 

Amenajarea holurilor

 

Holurile sunt spații de tranziție între camere și amenajarea lor nu trebuie neglijată – deși sunt cel mai adesea de mici dimensiuni, ele au puterea să inter-conecteze camerele și poveștile lor, fiind elementul care unește întregul fir estetic. În amenajarea holului trebuie să ținem cont de păstrarea unui spațiu curat și aerisit, fără prea multe elemente care să îl supra-aglomereze, dar și de folosirea sa în scop funcțional; în holuri putem pune obiecte utile de depozitare, precum un cuier sau un dulap.

 

 

Greseli frecvente in amenajarea apartamentului

 

Amenajarea unui apartament la bloc este o provocare – indiferent de dimensiune, compartimentare, numărul de persoane care îl vor locui, spațiul nostru ne poate întinde câteva capcane la care trebuie să fim atenți. Există o serie de greșeli frecvente în amenajarea apartamentelor:

 • lipsa unui plan de amenajare de la bun început;
 • neglijarea importanței culorilor;
 • realizarea măsurătorilor „după ochi”;
 • supra-aglomerarea spațiului;
 • neglijarea iluminatului;
 • aproximarea bugetului necesar către cifra mai mică, în loc de adăugarea a 10% la buget ca marjă de eroare. . 

 

Sfaturi pentru amenajarea apartamentului cu buget redus

 

Poate părea o provocare și mai mare să amenajezi un apartament cu buget redus, însă avem exemple de apartamente amenajate cu buget redus al căror rezultat vorbește de la sine. Există soluții creative la care putem apela pentru o amenajare cu bun-gust, confortabilă și încadrată în buget: 

 • depozitare inteligentă: patul dotat cu sertare este o soluție de buget și extrem de funcțională pentru economisirea unor spații suplimentare;
 • less is more: simplitatea este fascinantă, iar elementele clare, precise, neutre – precum lemnul natural – transformă amenajarea într-una mult mai rafinată;
 • prioritățile trebuie să rămână priorități: izolarea apartamentului, instalațiile electrice, tâmplăria sunt elemente în care trebuie să investești mai mult decât în decor;
 • bucătăria și baia trebuie să fie dotate cu mobilier și instalații calitative; 
 • bugetul trebuie clar stabilit de la bun început, însă la acesta adăugăm o marjă de eroare de 10% în plus. 

 

De ce sa aleg un designer de interior pentru amenajarea apartamentului

 

Un studio de design interior îți transformă viziunea în realitate concretă. Dincolo de asta, iată câteva avantaje pe care le ai atunci când lucrezi cu un artist al spațiului pentru amenajarea apartamentului: 

 • economisești bani, pentru că arhitectul știe de la bun început care sunt nevoile spațiului și nu vei cheltui bani schimbând și re-schimbând unele elemente costisitoare; 
 • vei avea un rezultat unitar, nu făcut „pe bucăți”;
 • procesul de amenajare este complet transparent; 
 • designerul de interior se ocupă și de tehnicul amenajarăii: instalații electrice, plan mobilat, stereotomii etc);
 • economisești timp și energie; 
 • valoarea locuinței crește cu cel puțin 20%;
 • lucrurile ies perfect din prima;
 • te muți direct în casa visurilor tale.

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *