Acasă – Culoarea potrivită în spațiul potrivit (partea II)

by

Articol scris de Olivia Petre

Continuăm prima parte a articolului Acasă – Culoarea potrivită în spațiul potrivit, unde am vorbit despre recomandări culori pentru spații precum dormitor, baie și sufragerie.

Spațiul de cooking & servirea mesei. Do’s: nuanțe deschise. Dont’s: albastru și mov.

În bucătărie vrem să stimulăm pofta de mâncare și să creăm o atmosferă luminoasă.

Nuanțele de bej, crem, portocaliu, chiar și roz nisipiu pot susține acest obiectiv, precum și accentele de verde sau galben. În încăperile generoase și foarte răsfățate de lumina naturală, mobilierul negru poate funcționa pentru a induce seriozitate și stabilitate. Vrem însă să evităm tonurile închise de albastru pentru că inhibă pofta de mâncare, precum și griu-ul și movul închis, pentru că îndeamnă la introspecție.

Spațiul de lucru. Do’s: albastru și mov. Dont’s: portocaliu și roșu.

În zonele de birou, avem nevoie de concentrare și de inspirație.

Albastrul e aliatul nostru aici, pentru că generează o reacție mentală: cu cât tonurile sunt mai închise și mai saturate, cu atât devin mai stimulative pentru minte și cresc dispoziția de concentrare. De asemenea, violetul este culoarea care ne predispune la introspecție și face legătura cu conștiința și stările de contemplare, astfel că ne poate ajuta să gândim abstract. Tonurile de mov sunt ideale totodată pentru zonele dedicate meditației și practicii yoga.

Camera copiilor. Do’s: nuanțe deschise. Dont’s: gri și mov

Spațiul dedicat celor mici este de regulă multifuncțional, așa că ne dorim în același timp nuanțe care să susțină creativitatea și veselia, pentru zonele de joacă, dar și nuanțe relaxante, pentru cea de odihnă. Să le îmbinăm pe toate este o misiune grea, dar nu imposibilă 🙂

Pentru zona de somn, tonurile pastelate și deschise sunt cele mai eficiente: crem, roz-somon, bleu sau chiar verde deschis. Ca și în dormitoarele destinate adulților, lenjeria de pat în culori tari este de evitat pentru că supra-stimulează un spațiu deja încărcat de obicei cu multe jucării și obiecte de decor. Culorile non-grata sunt roșul, turcoazul, griu-ul, portocaliul și maro-ul.

Putem aduce nuanțe mai saturate în spațiul de lucru și de joacă, departajând astfel „teritoriile” între ele. Verdele și portocaliul întrețin dinamismul și pot crea un loc de joacă primitor iar pentru zona de birou putem folosi seriozitatea tonurilor de albastru mai închis. O idee bună este și să ne gândim la lucrurile care le plac copiilor și să aducem la viață culorile lor – de regulă preferăm acele culori care descriu pasiunile noastre, obiectele sau felurile de mâncare preferate. Un copil care iubește apa va fi înclinat să prefere nuanțele de albastru marin, la fel cum un altul înnebunit după pepene, va îndrăgi combinația verde-roșu. Color is personal!

Olivia Petre

Trainer și specialist în comunicare și strategie de brand

Olivia mi-a acceptat provocarea de a scrie o serie de articole pentru cititorii The Famous Design în care o să ne povestească despre psihologia aplicată a culorilor, influența lor dovedită asupra stării de spirit și legătura dintre preferințele cromatice și trăsăturile de personalitate. Vom analiza de asemenea culorile primare și vom vedea cum și în ce nuanțe le putem integra mai bine în amenajarea casei, în funcție de destinația fiecărei camere!

Sursă poze: Pinterest

Nu sunt comentarii încă.

Ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *